Hizbullah Almas-3 tanksavar füzesiyle İsrail Ordusunu hedef alıyor!
Ekim 2023’te Gazze savaşının patlak vermesinin ardından Hizbullah topyekûn savaştan kaçınırken, İsrail’e karşı Filistinli gruplarla dayanışmasını göstermek ve kuzeydeki İsrail askeri güçlerini sınır hattında oyalayarak Gazze’ye desteğe gitmelerini engellemek amacıyla sınırlı bir askeri operasyon başlattı. Bu operasyon başlangıçta yakın sınır bölgesiyle sınırlıyken, tarafların sırasıyla Lübnan ve İsrail topraklarına daha derin saldırılar düzenlemesiyle iki taraf arasındaki çatışmaların yoğunluğu giderek artıyor.
Lübnan’da bulunan Hizbullah güçleri sınır hattında bulunan İsrail Ordusuna ait askeri mevzi, zırhlı araç, radar, iletişim antenleri ve gözetleme kuleleri gibi askeri hedefleri İran tarafından geliştirilen Almas-3 tanksavar füzeleriyle hedef alıyor. Hizbullah güçlerine hassas bir şekilde uzun menzilli saldırılar gerçekleştirme imkânı veren silah sistemi nedeniyle İsrail Ordusu’na ait önemli varlıklar hasar görürken çok sayıda İsrailli personel de yaralandı veya hayatını kaybetti.
Almas Tanksavar Füze Ailesi
İlk kez 2015 yılında tanıtılan Almas tanksavar füze ailesinin 2019 yılından itibaren İran ordusu ve Devrim Muhafızları güçlerine teslim edilmeye başlandığı belirtiliyor.
İsrailli Rafael firması tarafından üretilen Spike tanksavar füzeleri ile görsel olarak çok benzer olan Almas tanksavar füzelerinin 2006 yılında İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a yönelik başlattığı askeri operasyon sırasında Hizbullah güçlerince ele geçirilen Spike tanksavar füzelerinin İran güçlerine aktarıldığı, İran tarafından elde edilen bu füzeler üzerinde gerçekleştirilen tersine mühendislik çalışmaları ile Almas tanksavar füze ailesinin ortaya çıktığı değerlendiriliyor.
Füze ailesi Almas-1, Almas-2 ve Almas-3 olarak üç farklı füzeden oluşuyor. 4km menzile sahip olduğu belirtilen Almas-1 tanksavar füzesinin Spike LR, 8km menzili olduğu belirtilen Almas-2 tanksavar füzesinin Spike-ER, 10+km menzili olduğu belirtilen Almas-3 tanksavar füzesinin ise Spike ER II füzesi üzerinden geliştirildiği tahmin ediliyor.
ALMAS-3 Tanksavar Füzesi
Spike-ER II füzesi üzerinden tersine mühendislik yöntemi ile geliştirildiği tahmin edilen Almas-3 tanksavar füzesi 10 km’nin üstündeki menziliyle uzak mesafeden hassas saldırı imkânı sunuyor. Elektro-optik gündüz kamerası ve görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcısı bulunduğu belirtilen füze fiber optik kablo vasıtasıyla kullanıcı tarafından füze lançer üzerinden yönlendirilmektedir.
Füze, zırhlı hedeflere karşı tandem yüksek patlayıcılı tanksavar (HEAT) veya piyadelere ve zırhsız hedeflere karşı termobarik harp başlığı ile donatılabilmektedir.
Teknik Özellikler
Çap: 170 mm
Uzunluk: 1600 mm
Menzil: 10+ km
Ağırlık: 34 kg (Füze + Lançer)
Harp Başlığı: Tandem HE / Termobarik
Vuruş Modu: Üstten Vuruş
Güdüm Tipi: Fiber Optik Tel Güdüm
Arayıcı Başlık: IIR / Elektro Optik
Zırh Deliş Gücü: ~ 1000 mm
Tahrik: Katı Yakıt Roket Motoru
Fırlatma Platformları: Kara ve Hava Platformları
Almas-3 Tanksavar Füzesinin Hizbullah Tarafından Kullanımı
İran tarafından Hizbullah’a sağlanan Almas-3 tanksavar füzeleri, Hizbullah güçlerine İsrail hedeflerini uzun menzilden hassas bir şekilde hedef alma imkânı sağlamaktadır. Füze genellikle hattında bulunan İsrail askeri üslerinde bulunan radarların ve iletişim ekipmanlarının vurulması amacıyla kullanılmaktadır. Hizbullah’ın bu hedeflere öncelikli olarak saldırmasındaki amacının İsrail ordusunun Güney Lübnan üzerindeki erken ihbar ve keşif kabiliyetinin köreltilmesi olduğu düşünülmektedir.
İkincil olarak iletişim altyapısının hedef alınmasındaki amacın da İsrail ordusunun muhabere yeteneğini azaltmak ve birlikler arasındaki koordinasyonun kurulmasını engellemek olduğu değerlendirilmektedir.
Füze ayrıca zaman zaman doğrudan İsrail askeri personelleri, zırhlı araçlar ve askeri mevzilerin hedef alınmasında da kullanılmaktadır.
Füzenin küçük boyutları, Hizbullah tarafından kullanılan güdümsüz roketlere kıyasla uçuş hızının çok daha düşük olması ve ateşlendikten sonra belirgin bir duman izi bırakmaması sebebiyle İsrail ordusu tarafından tespitinin güçleştiği, bu sebeple de henüz sahte hedefler gibi pasif önlemler dışında başarılı bir karşı önlem geliştirilemediği anlaşılmaktadır.
Döngüdeki insan kabiliyeti (man-on-the-loop) sayesinde ateşlendikten sonra hedef güncellemesi yapılabilmesi, füzenin gerektiğinde daha değerli görülen hedeflere tevcih edilebilmesi ve füze arayıcısından elde edilen görüntülerin aynı zamanda keşif ve hedef kıymetlendirilmesi için kullanılması diğer öne çıkan avantajlar arasındandır.
Hizbullah Tarafından Almas-3 Tanksavar Füzesinin Kullanıldığı Saldırılar
Tarih: 17 / 04 / 2024
Konum: 32.996644, 35.415924
Değerlendirme: Hizbullah tarafından Iron Dome sistemi için hedef tespiti ve atış kontrol bilgisi sağlayan ELM-2084 MMR radar sisteminin hedef alındığı iddia edilmiş, görüntüler üzerinde yapılan incelemede hedef alınan sistemin hizmet dışı kalmış bir AN-TPQ-37 silah tespit radar sistemi veya AN-TPQ-37 görünümünde bir sahte hedef olduğu değerlendirilmiştir. Sistem üzerinde bulunan şarapnel delikleri ve sisteme güç sağlayan herhangi bir jenaratör veya güç kablosunun bulunmayışı, radar sistemi üzerindeki eksik bileşenler, uydu görüntülerinde yapılan incelemede 2021 yılından beri sistemin bölgede sabit olarak bulunuşu sistemin sahte hedef olarak bilinçli şekilde konuşlandırıldığını düşündürmektedir.
Tarih: 27 / 01 / 2024
Konum: 33.093828, 35.107010
Değerlendirme: Hizbullah, İsrail ordusu tarafından sinyal istihbaratı amacıyla kullanılan askeri ekipmanın Almas-3 tanksavar füzesi ile imha edildiğini iddia etmiş, görüntülerde yapılan incelemelerin ardından İsrail Deniz Kuvvetleri tarafından işletilen Rosh Hanikra Deniz Üssü içerisinde bulunan bir adet radar kubbesi ve içerisindeki ekipmanın imha edildiği değerlendirilmektedir.
Tarih: 09 / 02 / 2024
Konum: 33.165383, 35.547757
Değerlendirme: Hizbullah tarafından Kiryat Shmona bölgesi yakınlarında bulunan bir İsrail askeri üssünde bulunan 2 adet Merkava Mk 4 tankından birine Almas-3 tanksavar füzesi ile saldırı gerçekleştirilmiştir. Videoda saldırı sonrası görüntüler yer almadığı için sonuç belirsizdir.
Tarih: 15 / 06 /2024
Konum: 32.997593, 35.414441
Değerlendirme: İsrail kuzeyine yer alan Meron Dağı’nda bulunan İsrail Ordusuna ait radar üssündeki radar kubbesine Hizbullah tarafından Almas-3 tanksavar füzesi kullanılarak saldırı gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrasında radar kubbesi içeresinde yangın çıktığı değerlendirilirken ekipmanların durumu belirsizdir.
Tarih: 07 / 03 / 2024
Konum: 33.095082, 35.255813
Değerlendirme: Saldırıda Lübnan sınırında yer alan bir İsrail askeri üssündeki araç hedef alınmıştır. Videolarda saldırısı sonrasına dair görüntüler yer almadığından aracın durumu belirsizdir.
Tarih: 10 / 03 / 2024
Konum: 33.112473, 35.507839
Değerlendirme: Saldırıda Lübnan sınırında yer alan bir İsrail askeri üssünde bulunan Namer zırhlı personel taşıyıcı Almas-3 tanksavar füzesi ile Hizbullah tarafından hedef alınmıştır. Videolarda saldırısı sonrasına dair görüntüler yer almadığından aracın durumu belirsizdir.
Tarih: 03 / 06 / 2024
Konum: 33.032666, 35.371839
Değerlendirme: Hizbullah tarafından Lübnan sınırında yer alan İsrail askeri üssündeki komuta – kontrol aracına Almas-3 tanksavar füzesi ile saldırı gerçekleştirildiği iddia edilmiş, görüntüler üzerinde yapılan incelemede Elbit Systems üretimi CPI2 komuta kontrol aracının vurulduğu anlaşılmıştır. Aynı üs içerisinde yer alan bir konteynere gerçekleştirilen ikinci Almas-3 tanksavar saldırısına ait görüntülerde vurulan komuta kontrol aracının yandığı görülmektedir.
Tarih: 24 / 01 / 2024
Konum: 33.091784, 35.140685
Değerlendirme: Hizbullah tarafından İsrail – Lübnan sınırında yer alan ve İsrail Ordusuna ait bir radar/elektronik dinleme üssünde bulunan radarlara yönelik Almas-3 tanksavar füzesi ile saldır gerçekleştirildiği açıklanmıştır. Videoda üs içerisinde yer alan bir radar kubbesinin hedef alındığı görülmekte ancak saldırı sonrasına ait görüntüler yer almamaktadır. Saldırı sonrasında sosyal medyada ortaya çıkan fotoğraflarda radar kubbesi üzerinde sadece 10 -15 cm çapında bir delik olduğu görülmüştür. Füzenin harp başlığı tapasının aktif olmadığı, füzenin patlamadığı ve radar kubbesine hasar vermediği anlaşılmaktadır.
Tarih: 06 / 06 / 2024
Konum: 33.095529, 35.550527
Değerlendirme: Hizbullah tarafından Almas-3 tanksavar füzesi kullanılarak İsrail Ordusuna ait Ramot Naftali Üssü’nde bulunan Iron Dome hava savunma sistemi lançerinin vurulduğu iddia edilmiş, video ve daha sonra sosyal medyada vurulan lançerin saldırı sonrasına ait olduğu belirtilen görüntüleri üzerinde yapılan incelemede vurulan sistemin bir sahte hedef olduğu belirlenmiştir. Yapılan incelemelerde sistem üzerinde mavi şeritlerle işaretlenmiş eğitim mühimmatı kutularının yer aldığı, lançerin gerçek lançerlerden yapısal olarak farklı olduğu ve üzerinde herhangi bir kablo ve hidrolik borusunun yer almadığı görülmüştür.
Tarih: 29 / 06 / 2024
Konum: 33.317457, 35.711509
Değerlendirme: Golan Tepeleri bölgesinde yar alan ve Lübnan sınırında bulunan İsrail Ordusuna ait askeri üsse Hizbullah tarafından Almas-3 tanksavar füzesi kullanılarak saldırı gerçekleştirildiği iddia edilmiş, görüntüler üzerinde yapılan incelemede üs içerisinde yer alan 1 adet Merkava Mk 4 tankı ve 1 adet Namer zırhlı personel taşıyıcının hedef alındığı belirlenmiştir. Saldırı sonrasına ait görüntülerde hedeflerin vurulmalarının ardından patlamalar yaşandığı görülmektedir. Vurulan sistemlerin hasar gördüğü değerlendirilmektedir.
Tarih: 18 / 07 / 2024
Konum: 33.092080, 35.242282
Değerlendirme: Hizbullah güçleri tarafından Lübnan – İsrail sınır hattında 1 adet Merkava Mk 4 tankına Almas-3 füzesi kullanılarak saldırı gerçekleştirildiği belirlenmiş, görüntüler üzerinde yapılan incelemelerde keşif, gözetleme ve koruma görevi yürüten Merkava Mk 4 tankının sınır hattında hedef alındığı görülmüştür. Görüntülerde Merkava Mk 4 tankı üzerindeki Trophy Aktif Koruma Sisteminin füze yaklaştığı esnada çalışmaya başlayarak füze önleyici mühimmatını ateşlediği ancak füzede herhangi bir infilaka sebep olmadığı görülmektedir. Görüntülerde yer alan saldırı sonrası görüntülerine dayanarak tankın isabet alarak yer değiştirdiği değerlendirilmektedir.