Anadolu LHD’nin en hızlı biçimde envantere girmesi için yapılan çalışmalar Sedef Tersanesi’nde hız kesmeden devam ediyor.
Anadolu LHD Gemisi’nin tank operasyonu testleri Altay prototipi ile başarılı şekilde icra edildi.
Mekanize Çıkarma Aracı LCM ile askeri tersaneden alınan Altay tankı, önce ANADOLU gemisine yüklendi ve LCM’ye alınarak sahile çıkarma operasyonu gerçekleştirildi.
Bugün tamamlanan bu test ile Anadolu LHD Gemisi projesinde önemli bir aşama daha geçilmiş oldu.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada;
“ANADOLU gemimizin tank operasyonu testleri Altay prototipi ile başarılı şekilde icra edildi.
Mekanize Çıkarma Aracı LCM ile askeri tersaneden alınan Altay tankı, önce ANADOLU gemisine yüklendi ve LCM’ye alınarak sahile çıkarma operasyonu gerçekleştirildi.
Bugün tamamlanan bu test ile projede önemli bir aşama daha geçildi. Her geçen gün bir adımı daha tamamlıyoruz ve ANADOLU’yu envanterimize katmak için sabırsızlanıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
#ANADOLU gemimizin tank operasyonu testleri Altay prototipi ile başarılı şekilde icra edildi.
Mekanize Çıkarma Aracı LCM ile askeri tersaneden alınan Altay tankı, önce ANADOLU gemisine yüklendi, ardından yine LCM’ye alınarak sahile çıkarma operasyonu gerçekleştirildi. pic.twitter.com/hNiiPWvv86
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) October 7, 2022
Bittiği zaman Türk Donanması’nın tonaj ve boyut olarak en büyük gemisi olacak olan Anadolu’da birçok yerli sistemin kullanılması bekleniyor. Hava gücü olarak ATAK-2 projesinin deniz platformları için bir versiyonu üzerinde çalışılıyor ancak proje tamamlanana kadar Kara Kuvvetleri’nden, Deniz Kuvvetleri’ne transfer edilen 10 adet AH-1W taarruz helikopterlerinin gemide konuşlandırılması bekleniyor.
Anadolu LHD için inşa edilen mekanize çıkarma gemisinin en son aktarılan bilgilere göre denize indirildiği öğrenilmişti. FNSS ZAHA için de test süreci devam etmekte. Gemi mevcudiyetinde kullanılması beklenen insansız hava ve deniz platformlarında ise henüz bir gelişme açıklanmadı.
Anadolu LHD Gemisi’ne SİHA entegrasyonu
Anadolu LHD Gemisi’nin SİHA kapasitesi Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak.
Normalde Anadolu LHD Gemisi gibi LHD gemilerinde sadece helikopterler veya çok özel savaş senaryolarına bağlı olarak savaş uçakları görev yapıyordu.
Yurtdışındaki LHD gemisi örneklerinde bu tarz klasik doktrinel mantıkla hareket edilirken Türk savunma sanayii özgün LHD gemisi modelinde bu mantığın dışına çıkmış durumda.
İHA/SİHA teknolojisinde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Türkiye, bu yeni nesil teknolojide olan başarısını Deniz Kuvvetleri için de kullanmak istiyor.
Bu amaca uygun olarak da envanterindeki en büyük gemi olacak Anadolu LHD’ye, katlanabilir kanatlı Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) başta olmak üzere farklı konfigürasyonlarda 110 adet SİHA entegre edilecek.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi