Teknoloji devleri İsrail’in hizmetinde!
İsrail’de yayın yapan +972 Magazine haber ajansı, İsrail ordusunun Bilgi İşlem ve Bilgi Sistemleri Merkezi biriminin komutanı olan albayın “İsrail ordusu için bilişim” konferansının ses kayıtlarını yayımladı.
Bu kayıtlar, İsrail ordusunun Gazze nüfusu hakkında gözetim bilgilerini depolamak için Amazon’un bulut hizmetini kullandığını ortaya koydu.
Kayıtlar ayrıca, İsrail’in 7 Ekim sonrası saldırıların hedeflerini belirlemek için bu bulut verilerinden faydalandığını ve Google ile Microsoft’tan da yapay zeka desteği aldığını gösterdi.
+972 Magazine’den Yuval Abraham’ın hazırladığı özel haber dosyası, Amazon, Google ve Microsoft gibi dünyanın en büyük dijital şirketlerinin, 7 Ekim’den bu yana İsrail ordusunun Gazze’yi işgaline destek sağladığını ortaya çıkardı.
Habere göre, 10 Temmuz’da İsrail ordusunun (IDF) tüm ordu için veri işleme sağlayan Bilgi İşlem ve Bilgi Sistemleri Merkezi biriminin komutanı, Tel Aviv yakınlarındaki Rishon Lezion’da “IDF için Bilişim” başlıklı bir konferansta konuştu.
Konferansta, Albay Racheli Dembinsky yaklaşık 100 askeri ve endüstriyel personelden oluşan bir izleyici kitlesine, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde devam eden işgallerinde sivil teknoloji devleri tarafından sağlanan bulut depolama ve yapay zeka hizmetlerini kullandığını ilk kez kamuoyu önünde doğruladı.
Dembinsky’nin sunum slaytlarında Amazon Web Services (AWS), Google Cloud ve Microsoft Azure’un logoları yer aldı.
Başlangıçta, İbranice kısaltması Mamram olarak bilinen ordu biriminin, sivil şirketler tarafından işletilen genel bulutlar yerine dahili askeri sunucularda barındırılan bir “operasyonel bulut” kullandığını açıklayan Dembinsky, söz konusu bulutu (bombalamalar için hedefleri işaretlemek için uygulamalar) Gazze semalarında İHA’lardan canlı görüntüleri izlemek için bir portal ve saldırı, komuta ve kontrol sistemlerini içeren bir “silah platformu” olarak tanımladı.
Amazon, Google ve Microsoft’un Gazze işgalindeki rolü
Netanyahu yönetiminin Gazze’ye yönelik başlattığı işgal esnasında askeri personelin iç sistemlere yüklenmesi sebebiyle ordunun çalışmalarının yavaşladığı bildirilmişti. Bu sebeple Amazon, Google ve Microsoft’tan daha fazla destek alındığı ortaya çıktı.
Dembinsky, sorunu çözmeye yönelik ilk girişimin, ordunun depolarındaki mevcut tüm yedek sunucuları etkinleştirmeyi ve başka bir veri merkezi kurmayı içerdiğini, ancak bunun yeterli olmadığını açıkladı.
Bulut şirketlerinin sağladığı “en önemli” avantajın yapay zeka alanındaki gelişmiş yetenekleri olduğunu söyleyen Dembinsky, “Çılgın hizmet zenginliği, büyük veri ve yapay zeka sistemlerimizin gerçekten ihtiyaç duyduğu bir noktaya zaten ulaştık. Bu şirketlerle çalışmak orduya Gazze Şeridi’nde ‘çok önemli operasyonel etkinlik’ sağladı.” ifadelerini kullandı.
Araştırma, İsrail ordusunun aslında Gazze nüfusunun kitlesel gözetimi yoluyla toplanan bazı istihbarat bilgilerini Amazon’un AWS’si tarafından yönetilen sunucularda sakladığını ortaya çıkardı. Soruşturma, bazı bulut sağlayıcılarının Gazze işgalinin başlamasından bu yana İsrail ordu birimlerine çok sayıda yapay zeka yeteneği ve hizmeti sağladığını da gösteriyor.
Birden fazla kaynağa göre, AWS bulut sisteminin kapasitesi, ordunun Gazze’deki neredeyse “herkes” hakkında istihbarat tutmak için “sonsuz depolamaya” sahip olmasına izin veriyor.
Mevcut işgal durumunda bulut tabanlı sistemi kullanan bir kaynak, operasyonel görevlerini yerine getirirken bilgi almak için “Amazon’dan emirler aldıklarını” ve biri ordunun özel sistemlerine, diğeri AWS’ye bağlı iki ekranla çalıştıklarını anlattı.
Askeri kaynaklar, Gazze’nin tüm Filistinli sakinlerinin gözetiminden toplanan istihbaratın kapsamının, yalnızca askeri sunucularda saklanamayacak kadar geniş olduğunu vurguladı. Özellikle, istihbarat kaynaklarına göre, milyarlarca ses dosyasını tutmak için çok daha kapsamlı depolama yeteneklerine ve işlem gücüne ihtiyaç duyuldu ve bu da orduyu teknoloji şirketleri tarafından sunulan bulut hizmetlerine yönelmeye zorladı.
Bu kaynaklar, Amazon’un bulutunda depolanan büyük miktarda bilginin, nadiren de olsa Gazze’deki (Filistinli sivilleri de öldüren ve onlara zarar vermiş olan) hava suikast saldırılarının doğrulanmasına yardımcı olduğunu ifade etti.
2022’de, o zamanlar Microsoft Azure ile çalışan ve şu anda AWS’de olan bir yapay zeka uzmanı olan Itai Binyamin, Dembinsky’nin Mamram biriminden bir grup mezuna, bu sistemin “Microsoft’un yapay zeka yeteneklerini şirket içinde, sunucularınızda, internetten bağlantısı kesilmiş bir ortamda bile dağıtmayı mümkün kıldığını” açıkladı.
Binyamin, videoda yer alan açıklamasında, mezunlara Microsoft’un yüz tanıma aracının bir haber videosunu nasıl analiz edebileceğini ve suikast sonucu öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye’nin yerinin nasıl tespit edebildiğini gösterdi.
İsrail ordusunun bu tür bir teknolojiye güvenmesi ve büyük dijital şirketlerle işbirliği yapması, birçok çalışan ve aktivist tarafından eleştirildi. Amazon ve Google çalışanları, şirketlerinin İsrail ordusuyla olan bağlarını protesto ederek bu duruma tepki gösterdi. Çalışanlar, şirketlerinin bu tür işbirliklerinden vazgeçmesi çağrısında bulundu ve bu kapsamda protestolar düzenledi. Örneğin, Nisan ayında Google’ın New York ofislerinde düzenlenen bir protestoya katılan 50 çalışan işten çıkarıldı.
Sonuç olarak, daha önce Filistinli sivillerin Gazze’deki aileleriyle iletişimlerini engelleyen, Filistinli kullanıcıların hesaplarını kalıcı şekilde silinmesiyle gündeme gelen büyük teknoloji şirketlerinin, işgalci rejim İsrail ile olan işbirliğiyle Gazze’deki katliamlarda önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı. Bu işbirliği, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde çeşitli tepkilere yol açsa da daha büyük tepkilere de gebe olmalıdır. Ayrıca bu durum, sivil teknoloji şirketlerinin siyasete karışması ve askeri operasyonlarda/işgallerde kullanılmasının etik ve yasal boyutlarını da gündeme getirdi.