Savunma sanayi girişimi Anduril, Barracuda olarak adlandırdıkları seyir füzesi, tek yönlü drone benzeri ürününü tanıttı.
Anduril Strateji Sorumlusu Chris Brose, “Burada amaçladığımız şey; ABD ve müttefiklerinin yeterli silah çeşitliliğine sahip olması, olası tehditlere karşı caydırıcı güç oluşturmak. Silah üretim hacmimiz yetersiz.” sözleriyle gelişmeyi ortaya koyulan misyon çerçevesinde değerlendirdi.
Anduril, Barracuda’nın üretim safhasında savunma sanayi nitelikli parçaların kullanımını mümkün olduğunca aza indirerek ticari olarak temin edilebilen parçaların kullanımını artırmayı amaçlıyor.
Brose, “Barracuda ile yapmaya çalıştığımız şey, tasarım düzeyinde bu sorunu (üretim hacmi) çözmek, basit, üretimi kolay, yazılım tanımlı ve seri üretilebilir bir sistem inşa etmek” dedi.
Anduril Başkan Yardımcısı Diem Salmon tarafından yapılan açıklamaya göre ürün, ABD Savunma Bakanlığının düşük maliyetli insansız hava aracı üretim projelerinden birinin erken kabul aşamasına seçildi.
Salmon açıklamasında Barracuda’nın tam olarak bir seyir füzesi özelliklerini taşıyan (M eki ile adlandırılan) konfigürasyonunun gelebileceğini ve bunun sahip olduğu modüler özellikler üzere farklı birçok şeyi yapabileceğini, söyledi.
Brose ise bu doğrultuda “Hem operatör marifetiyle hem de insansız olarak takım halinde çalışan, tuzak ve hedef tespiti ve saldırı yeteneklerine sahip olacaklar” dedi.
Barracuda seyir füzesi özellikleri
Füze boyut, menzil ve yük kapasitesi olarak farklı seçenekler sunan 3 ayrı konfigürasyon ile tanıtıldı, Barracuda (100-250 ve 500).
En kapsamlı seçenek olan Barracuda 500’ün yaklaşık 900 kilometrelik bir menzile ve yaklaşık 45 kilogramlık yük kapasitesine sahip olduğu belirtildi.
Diğer iki konfigürasyon menzil olarak farklı seçenekler sunsalar da (yaklaşık 160 ve 460 kilometre) her ikisi de yaklaşık 15 kilogramlık yük taşıma kapasitesine sahip.
Barracuda ailesinin tüm üyeleri azami 900 kilometrelik hıza ulaşabiliyor.
Yapılandırmaya bağlı olarak füzenin, uçak içine, fırlatma rampalarına, çok namlulu sistemlere ve gemilere entegre edilmeye uygun olduğu belirtiliyor.
Barracuda, taşıdığı özellikler ve kullanım amaçları bakımından BAYKAR tarafından üretilen Kemankeş ile benzerliklere sahip. Nisan 2024’de tanıtılan Kemankeş 2, 200 kilometreyi aşan menzile ve 20 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip. Yaklaşık 750 kilometrelik azami hıza ulaşabilen Kemankeş 2, yerden fırlatılabildiği gibi hava araçlarına da entegre edilebiliyor.
Salmon, otonom yetenekler ile ilgili olarak şirketin çalışmalarının çoğunun temelini oluşturan kendilerine ait Lattice yazılımının bu üründe de yer aldığını belirtti.
Lattice yazılımı ile ilgili bir yeni gelişme de salı günü yaşandı. Şirketin Teksas’taki yerleşkesinde gazetecilere yönelik gerçekleştirilen programda insansız hava araçlarının ses ile komuta edildiği gösterildi.
Bu doğrultuda gerçekleştirilen demoda, otonom uçuş gerçekleştiren dört adet insansız hava aracının radarlarına bir düşman unsuru girdi. Müdahale için “Onay talep edildi” komutuyla izin isteyen hava aracına “Devreye gir” şeklinde verilen sesli yanıtın ardından insansız hava aracı düşman unsurunu bir füzeyle yok etti ve uçuş görevine devam etti.