Deniz Kuvvetleri, sürüklenen mayınların tespiti için ANKA-B İHA’lar üzerinde Aselsan’ın SARPER ve Meteksan’ın MİLSAR radar sistemlerini kullanarak Aksaz Körfezi’nde gerçekleştirdiği “Serseri Mayın Tespit” denemelerini başarıyla tamamladı.
Millî Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Deniz Kuvvetlerimiz, sürüklenen mayınların tespiti için ANKA-B İHA’lar üzerinde Aselsan’ın SARPER ve Meteksan’ın MİLSAR radar sistemlerini kullanarak Aksaz Körfezi’nde gerçekleştirdiği “Serseri Mayın Tespit” denemelerini başarıyla tamamladı.” ifadelerine yer verildi.
MİLSAR İHA SAR/GMTI Radarı
MİLSAR; keşif-gözetleme, baskılama ve taarruz operasyonları için hava platformlarında kullanılmak üzere Meteksan Savunma tarafından tasarlanmış bir radar sistemidir. MİLSAR’ın, Potansiyel hedeflerin tespit ve takibinde kullanılan “Hareketli Yer Hedef Tespiti (GMTI)” ve her hava durumunda yüksek çözünürlüklü radar görüntüsü, hedef sınıflandırma ve arazi topografyası üretmek için kullanılan “Sentetik Açıklıklı Radar (SAR)” modları mevcuttur.
MİLSAR, kolay entegrasyon özelliğiyle İnsansız Hava Araçları (İHA), helikopterler ve sabit kanatlı hava araçlarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Sistemin “slew to cue” özelliğiyle EO/IR görüntüleme sistemiyle birlikte kullanılması; operasyonların verimliliğini, İHA’nın geniş alan gözetleme kabiliyetini ve SİHA’nın taarruz kabiliyetini arttırmaktadır.
Sistem; kötü hava ve dolasıyla düşük görüş koşullarında, düşük hızda hareket eden küçük boyutlu veya hızlı hareket eden hedeflerin tespit ile takibi yapmaktadır. SAR özellikleri, gece ve gündüz düşük görüş şartlarında bulut-üstü gözetleme operasyonlarında, yüksek çözünürlük ve uzun menzil görüntüleme sağlayan Stripmap ile Spotlight alt modlarını desteklemektedir.
2021 yılı içerisinde bir İHA platformu üzerinde mühendislik uçuş testleri tamamlanan MİLSAR’ın, 30 kg’nın altında ağırlığı, uzun menzillerden yüksek çözünürlüklü görüntü alabilme kapasitesi, platformlara kolay entegre edilebilme özellikleri ile yakın zamanda yerli İHA platformlarında kullanılması bekleniyor.
SAR-Sentetik Açıklıklı Radar (SAR)
Sentetik Açıklıklı Radar SAR (Sythetic Aperture Radar), insanlı ve insansız hava platformlarında kullanılabilen, yüksek çözünürlüklü yeryüzü görüntüleme ve hareketli hedef tespiti amaçlı bir radar sistemi olarak biliniyor.
SAR-Sentetik Açıklıklı Radar, her türlü hava koşulunda gündüz/gece kullanılabilen ve bu sayede yağışlı ve bulutlu havalarda dahi görüntüleme ve hareketli hedef tespiti yapabiliyor. SAR Sistemi, havadan gözetleme/görüntüleme ihtiyaçlarına yönelik olarak çeşitli askeri ve sivil uygulamalarda kullanılabiliyor.
Sentetik açıklıklı radarlar, uçağa ya da uyduya monte edilerek görüntüler alınıp işlendikten sonra geniş bir alan görüntülenmiş oluyor. Interferometrik SAR tekniği ile bir bölge üzerinden birden fazla geçiş yapılarak ya da birden fazla farklı konumlandırılmış cihaz ile ölçüm yapılarak 3 boyutlu görüntüleme yapılabiliyor.
Bu SAR görüntülerinin faz farkı sayesinde yükseklik bilgisi elde edilir. Polarimetrik SAR’da farklı polarizasyonda dalgalardan ölçümler yapılarak görüntü meydana getirilir. Hatırlanacağı üzere polarizasyon elektromanyetik dalganın vektör yönüdür ve dikey(V) ya da yatay(H) olabilir. Radar polarizasyonları HH, HV, VV, VH olabilir.
Örneğin, bir radar HV ise, verici yatay elektromanyetik dalga yayınlarken, alıcı dikey elektromanyetik dalgayı algılamaktadır. Cisimlerin özelliğine ve geometrisine bağlı olarak yansıma değiştiğinden detaylılığı arttırmak adına çok polarizasyonlu radarlar bulunuyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi