ANKA İHA’ya SAR-Sentetik Açıklıklı Radar entegre edildi

Dünyanın gündeminden düşmeyen Türk İHA’larına yeni özellikler kazandırılmaya devam ediyor.

Son olarak TUSAŞ tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ANKA İnsansız Hava Aracına, Aselsan ve Meteksan firmalarının ortak çalışması olan SAR-Sentetik Açıklıklı Radar entegre edildi.

Özellikle son dönemde Türk sularında birçok serseri mayının tespit edilmesi kamuoyunda büyük bir paniğe neden olmuştu.

Bu mayınların tespiti konusunda İnsansız Hava Araçlarına entegre bir biçimde kullanılacak olan SAR-Sentetik Açıklıklı Radar, Türkiye’nin deniz güvenliğine hizmet verecek.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir SAR-Sentetik Açıklıklı Radar ile ilgili yaptığı açıklamasında;

“İHA’larımıza yeni bir kabiliyet daha kazandırdık. Denizde sürüklenen serseri mayın tespit çalışmaları DzKK’nın ANKA İHA’sına entegre edilen SAR-Sentetik Açıklıklı Radarlarımız ile başarılı şekilde gerçekleştirildi. Tebrikler” ifadelerini kullandı.

SAR-Sentetik Açıklıklı Radar (SAR)

Sentetik Açıklıklı Radar SAR (Sythetic Aperture Radar), insanlı ve insansız hava platformlarında kullanılabilen, yüksek çözünürlüklü yeryüzü görüntüleme ve hareketli hedef tespiti amaçlı bir radar sistemi olarak biliniyor.

SAR-Sentetik Açıklıklı Radar, her türlü hava koşulunda gündüz/gece kullanılabilen ve bu sayede yağışlı ve bulutlu havalarda dahi görüntüleme ve hareketli hedef tespiti yapabiliyor. SAR Sistemi, havadan gözetleme/görüntüleme ihtiyaçlarına yönelik olarak çeşitli askeri ve sivil uygulamalarda kullanılabiliyor.

Sentetik açıklıklı radarlar, uçağa ya da uyduya monte edilerek görüntüler alınıp işlendikten sonra geniş bir alan görüntülenmiş oluyor. Interferometrik SAR tekniği ile bir bölge üzerinden birden fazla geçiş yapılarak ya da birden fazla farklı konumlandırılmış cihaz ile ölçüm yapılarak 3 boyutlu görüntüleme yapılabiliyor.

Bu SAR görüntülerinin faz farkı sayesinde yükseklik bilgisi elde edilir. Polarimetrik SAR’da farklı polarizasyonda dalgalardan ölçümler yapılarak görüntü meydana getirilir. Hatırlanacağı üzere polarizasyon elektromanyetik dalganın vektör yönüdür ve dikey(V) ya da yatay(H) olabilir. Radar polarizasyonları HH, HV, VV, VH olabilir.

Örneğin, bir radar HV ise, verici yatay elektromanyetik dalga yayınlarken, alıcı dikey elektromanyetik dalgayı algılamaktadır. Cisimlerin özelliğine ve geometrisine bağlı olarak yansıma değiştiğinden detaylılığı arttırmak adına çok polarizasyonlu radarlar bulunuyor.

MİLSAR İHA SAR/GMTI Radarı

Kolay enstalasyon özelliğiyle İnsansız Hava Araçları (İHA), helikopterler ve sabit kanat hava araçlarında rahatlıkla kullanılabilir. Bu yüksek teknoloji radar sistemi, kolaylıkla değiştirilebilmesine imkan sağlayan standart 15” EO/IR sensor taretiyle aynı mekanik arayüzlere sahiptir. MILSAR’ın “slew to cue” özelliğiyle EO/IR sistemiyle birlikte kullanılması İHA-SİHA birlikte operasyonlarının verimliliğini, İHA’nın geniş alan gözetleme kabiliyetini ve SİHA’nın taarruz kabiliyetini genişletmesi sebebiyle artırmaktadır. Sis ve bulutlanma gibi kötü hava ve düşük görüş koşullarında düşük hız küçük boyut veya hızlı hareket eden potansiyel hedeflerin tespit ve takibini yapar.

SAR özellikleri, gece ve gündüz düşük görüş şartlarında bulut-üstü gözetleme operasyonlarında yüksek çözünürlük ve uzun menzil görüntüleme sağlayan Stripmap ve Spotlight alt modlarını desteklemektedir. Radar plotları ve izleri, coğrafi referanslı plan-pozisyon göstergelerinde gösterilebilmekte veya sayısal harita üzerinde katman bilgisi olarak kullanılabilmektedir. Seçilen hedefin menzil – yönelim ve kurs – hız parametreleri anlık olarak operatör konsolunda gösterilebilmektedir.

Stripmap modu gerçek-zamanlı hassas arazi profili çıkarma ve metre – altı çözünürlükte radar görüntüleme yapmakta ve geniş-alan gözetleme için kullanılmaktadır. Spotlight modu, hedeflerin özelliklerinin tespit, teşhiş ve sınıflandırılması için özelleştirilmiş bir görüntüleme sunmaktadır.

Sistemin hareketli insan tespiti (DMTI) ve kıyı bölgesinin gözetlenmesi (MMTI) için opsiyonel iki modu mevcuttur. MILSAR’ın opsiyonel Eşevreli Değişim Tespiti (CCD) özelliği, seçili bölgedeki farklılıkları ortaya çıkarırken,farklı zaman dilimlerinde elde edilen SAR görüntülerini karşılaştırarak seçili bölgedeki aktivitelerin anlaşılmasına imkan sağlamaktadır.

ANKA İHA

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı Türk İnsansız Hava Aracı “ANKA”nın montajı ve üretimi tamamlanarak, 16 Temmuz 2010 tarihinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerinde düzenlenen törenle hangardan çıktı. Hangardan çıktıktan sonra motoru da çalıştırılan ANKA, kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemi olmayı hedefliyor.

30 Aralık 2010 tarihinden bu yana uçuş testlerine devam edilen “ANKA” İnsansız Hava Aracı Sistemi için Ekim 2013’de 10 uçaklık seri üretim sözleşmesi (ANKA-S) imzalanmıştır. ANKA-S Projesi’nde çalışmalar başarı ile devam ettirilirken Şubat 2014 tarihinde Sistem İhtiyaçları Gözden Geçirme toplantısı başarı ile tamamlanmış ve tasarım aktivitelerine hız verilmiştir.

Paralel olarak yürütülmekte olan Blok B konfigürasyonu kapsamında SAR/ISAR/GMTI radarı entegrasyon faaliyetlerine devam edilmektedir. 2014 ikinci yarısından itibaren bu sistemle testler gerçekleştirildi.

ANKA İnsansız Hava Aracı, 2014 yılında ILA Berlin Airshow’da ve Farnborough Airshow’da statik alanda sergilendi.

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşıyor:

  • Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),
  • SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşmasıyla öne çıkıyor.

Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer alıyor. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile güçlendirilen platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almasıyla dikkat çekiyor.

Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunuyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.