Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için Ares Tersanesi tarafından üretilecek 122 adet Kontrol Botu düzensiz göçle mücadele, arama kurtarma, kaçakçılıkla mücadele ve denizden emniyet/güvenlik operasyonlarında kullanılacak.
Başkan Demir’in resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için 122 bot üreteceğimiz projeyle düzensiz göçle mücadele, arama kurtarma, kaçakçılıkla mücadele ve denizden emniyet/güvenlik operasyonlarını daha etkin gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Kontrol Botumuzun artık seri üretimine geçiyoruz.@sahilguvkom ve @EmniyetGM için 122 bot üreteceğimiz projeyle düzensiz göçle mücadele, arama kurtarma, kaçakçılıkla mücadele ve denizden emniyet/güvenlik operasyonlarını daha etkin gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
@ARESShipyard pic.twitter.com/TD6FNLmvfW
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) September 17, 2021
Kontrol Botu Projesi kapsamında ilk bot, bu yılın ilk yarısı içerisinde denize indirilmişti. 122 adet ARES 35 FPB Süratli Devriye Botu’nun (105 adedi Sahil Güvenlik K.lığı, 17 adedi Emniyet Genel Müdürlüğü) inşasını kapsayan proje, Türkiye’nin gemi inşa tarihindeki en büyük seri üretim programı olma özelliğini taşıyor.
Karbon takviyeli gelişmiş kompozit malzemeden üretilecek botların uzunluğu 11.90 m, genişliği 3.76 m, draftı ise 0,80 metre olacak. Ana sevk sistemi iki adet dizel motor ve su jeti olan platformun, 160 deniz mili menzile, 35 kts (64.82 km/s) maksimum hıza ve 11,85 ton deplasmana sahip olacağı belirtiliyor.
Türk Loydu’nun norm ve kurallarına göre inşa edilecek botlar, Karadeniz’in Kuzeydoğusundaki Artvin’den, Akdeniz’in Güneydoğusundaki Hatay’a kadar Türkiye’nin tüm kıyı bölgelerinde faaliyet göstererek hak ve menfaatlerin korunmasında rol alacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi