ASELSAN, Ultra Hızlı Şarj Özellikli Elektrikli Otobüs ve Şarj Sistemleri Sözleşmesi imzaladı

Türkiye, elektrikli araçlar alanında modern ve etkin çalışmalara imza atmaya devam ediyor. 

Ultra Hızlı Şarj Özellikli Elektrikli Otobüs ve Şarj Sistemleri Sözleşmesi İmza Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleşti.

ASELSAN’ın resmî Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile Ultra Hızlı Şarj Özellikli Elektrikli Otobüs ve Şarj Sistemleri Sözleşmesi İmza Törenini gerçekleştirdik. Bu kilometre taşı projemiz ekonomimize, çevreye, ülkemize ve Samsun’a hayırlı olsun.” ifadelerine yer verildi.

İmza töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmî Twitter hesabından canlı olarak yayınlanırken Bakan Varank, önemli açıklamalarda bulundu. 

Elektrikli otobüsler ile Samsun’da yeni bir devrin başlayacağının altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Karadeniz Bölgesi’nin üretim üssü olan Samsun’da hayata geçen değerli projeler, yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Şimdi de tüm yönleriyle kamu kurumlarımıza örnek olacak fevkalade önemli bir projeyle karşınızdayız. Yeni, çevreci, elektrikli otobüs projesini hayata geçirecek Samsun Büyükşehir Belediyesi, inşallah bu yatırımla şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde bir devri kapatıp yeni bir devri başlatacak. Çalışmalar tamamlandığında Samsun halkı, ultra hızlı şarj yeteneğine sahip elektrikli otobüslerine kavuşacak. Bu önemli projenin Samsun’a ve ülkemize şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

“Elektrikli otobüsler 10 dakikada şarj olacak”

Otobüslerin beklenenden daha hızlı bir şekilde şarj edilebildiğinden bahseden Bakan Mustafa Varank, “Taahhüt edilen yerlileşme hedeflerini de ayrı bir sözleşme ile garanti altına alıyoruz. Aslında biz bu modeli, savunma sanayiinde uzun süre uyguladık ve muazzam başarılar elde ettik. Şimdi de amacımız enerji, ulaştırma ve sağlık başta olmak üzere diğer tüm sektörlere yaygınlaştırmak. 2018 yılında hayata geçirilen bu programla bugüne kadar birçok ürünü yerlileştirdik.” diye konuştu.

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Bakan Varank, proje tamamlandığında Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin tüm otobüs filosunun elektrikli araçlardan oluşacağını söylerken ilk faz sonunda, 10 adet ultra hızlı şarj özellikli elektrikli otobüsün Taflan-Havalimanı bölgesinde hizmet vermeye başlayacağını da sözlerine ekledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank açıklamalarında, “Araçlarda ASELSAN tarafından yüzde 100 yerli ve milli olarak geliştirilmiş batarya ve çekiş sistemleri kullanılacak. Bunun yanında, motor soğutma sistemi, araç kontrol bilgisayarı, sürücü gösterge paneli gibi birçok alt sistem de ASELSAN tarafından üretilecek.” ifadelerine yer verirken projenin hayata geçmesi ile beraber, fosil yakıt ve bakım onarım giderlerinden de 7 milyon lira tasarruf elde edileceğini, çevre dostu bu araçların 200 bin kg karbon salımını engelleyeceğini ifade etti. Varank ayrıca, “Diğer taraftan bu proje, elektrikli araçlar ekosisteminin ivmelenmesinde de önemli bir rol üstleniyor. Projede kazanılan bilgi birikimden, tüm sektörün kapasitesini geliştirme noktasında faydalanılacak” şeklinde konuştu.

Türkiye elektrikli araç piyasasında öncü ülkelerden biri olacak

Türkiye’nin elektrikli araç piyasasında öncü ülkelerden biri olacağına da dikkat çeken Mustafa Varank, “Biliyorsunuz 2020 yılında G-20 ülkeleri arasında en çok büyüyen ikinci ülke olmuştuk. 2021’in ilk çeyreğini de yüksek bir büyüme oranıyla kapattık. Mayıs ayında sanayii üretim endeksi yıllık bazda yüzde 40, aylık bazda ise yüzde 1,3 arttı. Yani öncü göstergelere baktığımızda ikinci çeyrekte de çok ciddi bir büyüme bekliyoruz. Dünya ekonomisinde yaşanan türbülansa rağmen, sanayiimizin katkısı ile kısa sürede toparlanma kabiliyetini sergiledik.” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir arasında Ultra Hızlı Şarj Özellikli Elektrikli Otobüs ve Şarj Sistemleri Sözleşmesi imzalandı.

Elektrikli otobüsün günlük maliyeti 15 TL

24 saat kullanılabilen ve günlük maliyeti 15 TL olan otobüslerin Samsun şehir içi ulaşımında kullanılması amaçlanıyor. Yeni nesil ultra hızlı şarj özelliğine sahip lityum titanat batarya teknolojisine sahip otobüsler 15 dakikada tam şarja ulaşabiliyor. Bu sayede 80 km yol kat edebilen otobüs, duraklarda kısa süreli şarjlar ile 24 saat kesintisiz hizmet sunabiliyor. Otobüsler, ekonomik avantajlarının yanında, sahip olduğu sıfır emisyon değerleri sayesinde hava kirliliğini de azaltacak. 

10 elektrikli otobüsten 5’i ilk etapta Çatalçam-Taflan ve Havalimanı arasındaki ulaşım hattında devreye alınacak. Otobüslerin ilerleyen dönemlerde tüm şehir hattında kullanılması hedefleniyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.