ATAK Helikopteri için yeni müşteriler kapıda

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) savunma ve havacılık sanayii sektörünün ihracatına yaptığı katkıyı sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Filipinler Hava Kuvvetleri’ne 6 adet T129 ATAK Helikopteri teslim eden TUSAŞ, yeni bir ülkeyle daha ihracat anlaşma yaptığını duyurdu.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil tarafından yapılan açıklamada, 6 adet ATAK Helikopterinin yeni bir ülkeye ihraç edildiği ancak ülke isminin teslimat sırasında açıklanacağı bilgisi paylaşıldı.

Temel Kotil tarafından yapılan açıklamada,

“Bir ülkeye daha 6 adet ATAK Helikopteri sattık. Hangi ülke olduğunu teslimat sırasında paylaşacağız. Sayı daha da artabilir.” ifadelerini yer verildi.

Açıklamanın devamında ise Kotil, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan ATAK Helikopterlerinin sayısını paylaştı.

Sene sonuna kadar TSK’ya yeni helikopterlerin teslim edileceğini söyleyen Kotil,

“Şu an Türkiye’de 76 adet ATAK Helikopteri aktif kullanımda. Bu sayının sene sonuna kadar 83’e ulaşması hedefleniyor.” dedi.

ATAK Helikopterinin yeni adresi Nijerya olabilir

Nijerya Silahlı Kuvvetleri’nin açtığı “Taarruz Helikopteri alım ihalesine” katılan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin ihracatını Nijerya’ya yapma ihtimali oldukça yüksek gözüküyor.

İhraç edilen ülkenin isminin açıklanmama sebebi ise Pakistan’a yapılan ihracatta ABD’nin çıkarmış olduğu sorun.

ABD’nin şu anki süreçler düşünüldüğünde TUSAŞ’a motor için ihracat lisansı vermeyeceği düşünülüyor.

T129 ATAK Helikopterinin ihracat maceraları

Filipinler ile Türkiye, 6 adet T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri tedarikiyle ilgili olarak Aralık 2018’de bir mutabakat muhtırası imzalamıştı. İki ülke arasında imzalanan mutabakatın ardından başlayan zorlu ihracat süreci, geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Filipinler için üretilen ve geçtiğimiz ay Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 2 adet A400M Nakliye Uçağı ile Filipinler’e sevk edilen ilk 2 ATAK helikopteri, geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle Filipin Hava Kuvvetleri envanterine dahil edildi. ATAK helikopterleri, Filipin Hava Kuvvetleri’nin kabul testi faaliyetlerini kusursuz olarak geçti.

ATAK ile birlikte Roketsan üretimi bazı füze sistemleri de Filipinler’e ihraç edildi.

TUSAŞ tarafından ikinci paket ATAK helikopteri satışı kapsamında Filipinler tarafına taslak fiyat teklifi verildi ve görüşmelere başlandı.

Motor lisansı Pakistan ihracatını engelledi

Filipinler’e ilaveten Türkiye, Pakistan ile de T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ihracatına yönelik bir anlaşma imzalamıştı.

5 Ocak 2021 tarihinde Pakistan Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Babar Iftikhar (DG ISPR) basın toplantısında gelen soru üzerine Pakistan’ın, Türkiye’den T129 ATAK helikopteri tedarikine ilişkin ifadelerde bulunmuştu. Sözcü konuşmasına karşın Pakistan’ın askeri ve diplomatik kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre Pakistan resmi olarak T129 ATAK helikopteri tedarik sürecini sonlandırmadı.

Pakistan’a yönelik 30 adetlik T129 ATAK ihracatı ise ABD’nin motor konusundaki ihracat izinlerini henüz vermemesi sebebiyle bekletiliyor.

İlerleyen süreçte Pakistan ile ilgili yeni gelişmelerin yaşanması ise şaşırtıcı olmayacaktır. Türkiye-ABD-Pakistan arasındaki mekik siyaseti halen devam ediyor.

T129 ATAK Helikopteri

Türk Silahlı Kuvvetlerinin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’ye özgü milli kabiliyetler kullanılarak geliştirilen Atak, kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olarak dikkati çekiyor.

İlk teslimatı 2014 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapılan Atak’tan bugüne kadar 70’ten fazla üretildi. Türk savunma sanayisinin yeni kabiliyetler kazandırdığı Atak helikopteri, güvenlik güçleri tarafından etkin şekilde kullanıyor. 3 saat havada kalabilen, 5 ton kalkış ağırlığına sahip Atak, taarruz, hassas angaje, silahlı keşif, silahlı destek, silahlı koruma, hava savunma sistemlerini tahrip, derin taarruz, meskun mahal muharebesi gibi görevleri başarıyla yerine getiriyor.

Atak helikopterinin üretim ve geliştirme sürecinde elde edilen kabiliyetlerle TUSAŞ, Gökbey Genel Maksat Helikopteri, Atak-2 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ve 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri gibi özgün projeler hayata geçirildi.

T129 ATAK; 500 adet 20 milimetrelik top mühimmatı, 16 adet Roketsan CİRİT Füzesi, 8 adet L-UMTAS veya UMTAS Füzesi, 8 adet Stinger Füzesi veya 76 adet 70 milimetrelik roketle teçhiz edilebiliyor.

Helikopter gücünü, her biri 1.373 shp’lik iki adet LHTEC-CTS800-4A Turboşaft Motoru’ndan alıyor. Azami 281 km/sa hıza ulaşabilen helikopter; 3 saat havada kalış süresine, 537 kilometre menzile ve 15.000ft irtifa tavanına sahip.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.