[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/5eVixuCwVEzRBwqNbvySDQ” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
Avustralya Başbakanı Scott Morrison Facebook ile ilgili yaptığı açıklamada, sosyal medya devinin bu hareketinin hayal kırıklığına neden olduğunu ifade etti.
Teknoloji şirketlerinin dünyaya yeni teknolojiler ile değiştirebileceklerini ama dünyayı yönetemeyeceklerini belirten Morrison, sosyal medya devinin; ülkelerinin sağlık ve acil yardım hizmetleriyle ilgili bilgilere erişimi kesmesinin yanlış bir hareket olduğunu ve aynı zamanda beklenmedik bir etki yarattığını bildirdi.
Birçok ülkenin hükümetiyle de bu konu hakkında iletişim halinde olduğunu belirten Morrison, “Facebook hükümetimizle yapıcı bir şekilde çalışmalı.” açıklamasında bulundu.
Avustralya hükümeti, nisan 2020’de teknoloji şirketlerinin kullandığı içerikler için haber kaynaklarına ödeme yapılmasını sağlayacak yeni düzenlemelere gidileceğini açıklamıştı. Avustralya Federal Hazine Bakanı Josh Frydenberg, ülkesinin zorunlu sosyal medya yasası oluşturarak teknoloji devlerinin, haber içerikleri için zorunlu ödeme yapmalarına mecbur kalacağı ilk ülke olduklarını ifade etmişti.
Teknoloji şirketleri tepki göstermişti
Bu açıklamaların ardından arama motoru Google yayınladığı içerik ile ilgili yerel medya kuruluşlarına ödeme yapmaya mecbur bırakacak yasanın onaylanması halinde Avustralya’daki arama motorunu kapatacağını aktarmış, Facebook is haber paylaşımını engelleyeceği tehdidinde bulunmuştu.
Google bu olaylardan sonra 15 Şubat’ta Avustralya’nın önde gelen medya şirketlerinden Seven West Media ile haber içeriklerinin ücretini konusunda anlaşma yaptıklarını açıklamıştı. Facebook da Google hamlesine karşılık 17 Şubat’ta Avustrulya’nın çıkarttığı yasaya karşılık Avustralyalıların platformdaki haberleri paylaşmalarını engellediğini açıklamıştı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi