[wpcc-iframe allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen=”” height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ocDzndmmE8I” title=”YouTube video player” width=”560″]
Ay’a insanlı uçuş hazırlıklarını sürdüren NASA, Ay’da inilecek noktaları belirledi.
Belirlenen noktaların görüntüsü NASA tarafından paylaşıldı.
Buna göre; gelecekteki keşiflerin kilit noktası olan Ay’ın güney kutbunun 6 derece enleminde bulunan 13 potansiyel iniş bölgesinin her biri, yaklaşık 200 metre çapında birkaç potansiyel alan içeren yaklaşık 15 kilometre genişliğe sahip.
Astronotların 6 buçuk günlük ziyaretleri boyunca güneş ışığına erişim sağlayan bu bölgeler; kesintisiz güneş enerjisi ve minimum sıcaklık dalgalanmaları açısından hayati önem taşıyor.
NASA; Ay’ın güney kutbundaki işaretli alanlarda su, buz ve karanlık kraterlerde bulunan önemli kaynaklar olduğuna inanıyor. NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü’nün Ay bilimi lideri Sarah Noble’a göre ise bu bölgeler daha önce keşfedilmedi.
Artemis III görevinde belirlenen bölgeler ise şu şekilde isimlendirildi: Faustini Rim A, Peak Near Shackleton, Connecting Ridge, Connecting Ridge Extension, de Gerlache Rim 1, de Gerlache Rim 2, de Gerlache-Kocher Massif, Haworth, Malapert Massif, Leibnitz Beta, Plateau, Nobile Rim 1, Nobile Rim 2, Amundsen Rim.
NASA, ilk olarak 3 etaptan oluşan proje için kolları sıvadı. Uzun vadeli Ay projesinin ilk adımı olan Artemis 1, misyonun geneli için için öncü niteliği taşıyor. Bu ilk adım, Artemis 2 programı ile Ay’ın yörüngesine mürettebatlı bir uçuş öncesi roketleri ve sistemleri test etmek için gerçekleştirilecek. İkinci adımın da başarılı geçmesi durumunda 2025’e ertelenen Artemis 3 ile Ay yüzeyine mürettebatlı bir iniş yapılacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi