Çin’in Ortadoğu’da askeri müttefik edinme çabaları, ABD yönetimi tarafından sıkı bir şekilde takip ediliyor.
Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan kaynaklara göre ABD istihbaratı geçtiğimiz haftalarda Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkili iki kargo uçağının BAE’de bulunan bir havaalanına iniş yaptığını ve kargo uçaklarından ne saklandığı belirsiz malzemelerin indirildiğini tespit etti. Kaynaklar, Pekin ve Abu Dabi arasındaki askeri iş birliğinin ABD yönetimini alarm durumuna geçirdiğini de ekledi.
Eski ABD Başkanı Trump, görevini devretmesine saatler kala BAE’ye yönelik 23,3 milyar dolarlık silah satışını onaylamıştı. Satış, 50 adet F-35 savaş uçağı, 18 adet MQ-9B insansız hava aracını ve bu sistemler için gerekli mühimmatları içeriyordu. Biden yönetimi Ocak 2021’de satışı incelemeye alsa da, Nisan ayında tekrar onaylamıştı.
Ancak ABD yönetiminin, Çin ve BAE arasındaki artan askeri iş birliğinden ötürü F-35 tedariği de dahil birçok savunma sanayii anlaşmasını ve ortak projeyi askıya alması güçlü bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.
WSJ’nin haberinin devamında Pentagon tarafından hazırlanan 2020 Raporu’na vurgu yapılarak, ”Çin, BAE’de denizaşırı bir askeri lojistik üssü veya donanma üssü kurmayı planlıyor.” denildi. Ayrıca Pekin yönetiminin birkaç yüz askeri de BAE’ye göndermek istediği ifade edildi.
Konuyu yakından takip eden bir ABD’li yetkili, ”BAE’nin genel fikri şöyle: Başka bir hükümetten askeri teçhizat satın alırlarsa, nasıl ve ne zaman kullanacaklarına onlar karar verecek.” diyerek, Washington’un askeri konularda BAE’den üç talepte bulunduğunu söyledi: İsrail’in bölgedeki niteliksel askeri üstünlüğü devam edecek, üçüncü ülkelerin ve özellikle Çin’in, F-35 başta olmak üzere diğer askeri ürünlere teknolojik erişimi olmayacak, Yemen ve Libya’daki BAE askeri etkisi kısıtlanacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi