Modern çatışmaların hızla değişen doğasına yanıt olarak BAE Systems, operasyonel kabiliyetleri artırmak üzere tasarlanmış yeni nesil İnsansız Hava Aracı Sistemleri geliştiriyor.
Şirket, modern savaşların giderek daha karmaşık ve kapsamlı hale gelmesiyle birlikte mürettebatlı platformlarla birlikte veya bağımsız olarak çalışabilen otonom sistemlere olan ihtiyaç daha da önemli hale geldiğini belirtiyor.
İnsanlı savaş uçaklarına eskortluk edecek ve gerektiğinde pilotlar için riskli görülen görevleri üstelenebilecek İnsansız Savaş Uçağı platformları için çalışmalar yürüten BAE Systems, uygun fiyatlı bir muharebe gücü sağlayarak ve muharebe kütlesini artırarak mevcut veya gelecekteki mürettebatlı platformların operasyonel etkinliğini artırmayı amaçlıyor.
BAE Systems yaptığı açıklamada, gelişen teknolojiyle birlikte artan yetenekler ve dayanıklılık sayesinde sarf edilebilir İnsansız Hava Aracı sistemlerinden birden fazla kez kullanılabilen İnsansız Savaş uçağı sistemlerine kadar geniş bir yelpazedeki ürünlere dair konsept çalışmalarına odaklanılacağı ve düşük maliyet ile gelişmiş yetenekler sağlayan sistemlerin geliştirilmesi ve üretilmesi sağlanacağı belirtildi.
Açıklamada, “Çevik ve uygun fiyatlı yeni İnsansız Hava Sistemi konseptlerinin geliştirilmesi, müşterilerimize giderek daha fazla rekabet edilen bir ortamda ihtiyaç duydukları yetenekleri sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bu sistemler, ek gözetleme yeteneklerinden gelişmiş muharebe gücüne kadar her şeyi sunarak müşterilerimizin stratejik bir avantaj elde etmesini sağlar.” ifadeleri kullanıldı.
Şirket bu çalışmaların, BAE Systems’ın veri paylaşımı, güvenli veri yönetimi ve hızlı karar almanın kritik öneme sahip olacağı geleceğin muharebe sahasına yatırım yapma yönündeki daha geniş çabasının bir parçasıdır. Şirketin otonom sistemler geliştirme taahhüdü, karmaşık otonom projeler geliştirmek için yaklaşık 30 yıldır çeşitli çalışmalar yürüttüğü aktarıldı.
ABD, İnsansız Savaş Uçağı İçin Yapay Zeka Sistemleri geliştirilecek
ABD geleceğin İnsansız Savaş Uçağı için yapay zeka sistemlerini geliştirmek amacıyla çalışmalar yürütüyor. İşbirlikçi Savaş Uçağı olarak adlandırılan insansız savaş uçağı üretim projesi için geliştirileceği ifade edilen yapay zeka otonomi yazılımının uçakların en önemli karar alma mekanizması olacağı belirtildi.
Savaş uçakları ve gelişmiş uçaklar için program yöneticisi olan Tuğgeneral Jason Voorheis tarafından yapılan açıklamada, ABD Hava Kuvvetlerinin birkaç ay önce seçilen firmalar ile gizlice sözleşmeler imzaladığı, teknolojinin hassasiyeti nedeniyle ayrıntıların gizli tutulduğu belirtildi.
İşbirlikçi Savaş Uçağı olarak adlandırılan insansız savaş uçağı üretim projesi için geliştirileceği ifade edilen yapay zeka otonomi yazılımının uçakların en önemli karar alma mekanizması olacağını belirten Tuğgeneral Jason Voorheis, bundan sonra bu tedarikçilerin şu anda İşbirlikçi Savaş Uçağı projesinde hava aracını üretmek için mücadele eden insansız hava aracı üreticilerine benzer bir yarışmayla karşı karşıya kalacaklarını, belirli performans kriterlerini karşılamaları gerekeceğini ve rekabet ilerledikçe potansiyel olarak elenme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.
General Atomics ve Anduril şirketleri, bu yılın başlarında İşbirlikçi Savaş Uçağı projesi kapsamında ilk etap İnsansız Savaş Uçağı üretimi için ABD Hava Kuvvetleri ile sözleşmeler imzalamıştı. Şirketler şu anda tam oranlı üretim kararı öncesinde prototipler geliştiriyorlar.
Sistemler, F-35 Ortak Saldırı Uçağı gibi mürettebatlı savaş uçaklarının yanında uçacak ve saldırı, keşif ve elektronik savaş dahil olmak üzere bir dizi görevi yerine getirecek İnsansız Savaş Uçağı kanat adamları olarak tasarlanıyor.
Tuğgeneral Voorheis, yapay zeka otonomi çalışmalarının uçakların üretim kararından önce bir noktada muharebe testleri için insansız savaş uçağı prototipleriyle birleştirileceğini sözlerine ekledi.
ABD, 1000 adet insanız savaş uçağı alacak
ABD Hava Kuvvetlerinin 2030’ların sonuna kadar en az 1000 adet İnsansız Savaş Uçağı satın almayı planladığını belirten Tuğgeneral Voorheis, uçakların farklı partiler halinde ve her partide uçaklara yeni yetenekler entegre edilerek envantere alınacağını söyledi.
ABD Hava Kuvvetleri 2024’ün Nisan ayında İşbirlikçi Savaş Uçağı projesinin ilk aşamasında prototip üretimi için General Atomics ve Anduril şirketlerini seçtiğini açıklamıştı. Voorheis’e göre, iki firma üretim temsilcisi test uçağı geliştirecek ve her ikisi de programa uygun şekilde performans gösteriyor. Her ikisi de donanım ve yazılım sistemlerinin iyi entegre olmasını sağlamak için yapay zeka otonomi yazılımı tedarikçileriyle yakın bir şekilde çalışacak.
Hava Kuvvetlerinin 2026 yılında İşbirlikçi Savaş Uçağı seri üretimi için bir ihale düzenlemeyi planladığını ifade eden Tuğgeneral Voorheis, her iki satıcıdan da uçak satın almayı veya başka bir şirketten bir sistem seçmeyi seçebileceğini söyledi.
ABD’den, hava savaşlarında yapay zeka dönemi
ABD geçtiğimiz günlerde dinamik hava görevleri ve geleceğin İnsansız Savaş Uçağı için yeni yapay zeka araçları geliştirmek için Lockheed Martin ile sözleşme imzalamıştı.
Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ve Lockheed Martin, Yapay Zeka Güçlendirmeleri (AIR) programının bir parçası olarak dinamik hava görevleri gerçekleştirmek amacıyla yeni yapay zeka araçları tasarlamak ve geliştirmek için sözleşme imzaladı.
Lockheed Martin tarafından 8 Temmuz 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın birden çok hava aracı ile yürütülen görevler, görüş ötesi hava – hava (BVR) görevleri ve dinamik görevler için gelişmiş modelleme ve simülasyon programları ile birlikte yeni yapay zeka araçları tasarlamak ve geliştirmek için 4,6 milyon dolar değerinde bir sözleşme imzalandığı duyuruldu.
Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın Yapay Zekâ Güçlendirmeleri programı ile ABD Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen yapay zeka araçlarının gerçek dünyada nasıl performans gösterdiğini belirlemek ve daha iyi performans elde etmek için gerçekleştirilecek geliştirmelerin uygulanmasını amaçladığı belirtildi.
İmzalanan sözleşme kapsamında dinamik ve operasyonel olarak temsili ortamlarda uçak, sensör, elektronik savaş ve silahların modellerini oluşturmak için yapay zekâ ve makine öğrenimi teknikleri geliştirecek.
Lockheed Martin Mühendislik ve Teknoloji departmanı başkan yardımcısı Gaylia Campbell Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı ile imzalanan sözleşmeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Karmaşık hava görevlerinde, müşterilerimizin tüm alanlardaki kritik sistemleri hızla birbirine bağlayan gelişmiş teknolojilere erişmesi gerekiyor. DARPA AIR programı, askerlerin daha hızlı ve daha bilinçli kararlar alabilmeleri için kullanabilecekleri benzeri görülmemiş miktarda veri sunmak için en son bilimsel makine öğrenimi teknolojisini ve Lockheed Martin’in ARISE™ altyapısını kullanacak.” İfadelerini kullandı.
Campbell açıklamasının devamında, “Bu, ABD Savunma Bakanlığı için önemli maliyet tasarrufu fırsatları sağlayacak ve gelecekteki yapay zekâ savunma çözümleri için bir temel oluşturarak ABD ve müttefiklerinin koşullar ne olursa olsun rekabet avantajlarını korumasını sağlayacak.” dedi.
Lockheed Martin ayrıca geçtiğimiz ay it dalaşı görevleri için yapay zeka yazılımları üzerinde çalıştığını açıklamıştı.