Barış Kartalı’ndan havadan komuta kontrol

11- 12 Nisan 2022 tarihileri arasında Estonya hava sahasında yapılan Ramstein Alloy (RAAL) 22/01 Tatbikatı’na katılmak üzere Almanya’ya uçan Türk Hava Kuvvetlerine ait Barış Kartalı, bugün Baltık Denizi üzerindeki ilk görevini başarıyla tamamladı.

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 13-003 kuyruk numaralı Boeing E7-T AEW AWACS tipi Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağı (HİK), Estonya hava sahasında görev yaptı.

Baltık Denizi bölgesi üzerinde gerçekleştirilen ve pek çok NATO müttefiki ile partnerinin katıldığı tatbikatta Barış Kartalı havadan komuta kontrol merkezi olarak kullanıldı.

Ramstein Alloy (RAAL) 22/01 Tatbikatı’na katılmak üzere Almanya’da bulunan Hava Kuvvetleri personelleri de tatbikatın kapsamı hakkında bilgi verdi.

Barşıl Kartalı’nda sistem uzmanı ve üst düzey gözlem operatörü olarak görev yapan Astsubay Kıdemli Başçavuş Deniz Cantürk tatbikatla ilgili açıklamalarda bulundu.

NATO’nun çok büyük bir aile olduğun altını çizen Astsubay Kıdemli Başçavuş Deniz Cantürk;

“NATO üyesi ülkelerin topraklarında görevler icra etmek vatanlarımızın toplu savunmasına hazırlıktır.” dedi.

Barış Kartalı Görev Komutanı Yarbar Serdar Çağırdar da tatbikatın kapsamı hakkında detay verdi.

Görev Komutanı Yarbay Serdar Çağırdar:

“Tüm bu bilgilerin füzyonu ile Tanımlanmış Hava Resmini (RAP) ortaya çıkarıyoruz. Uçaklarımızda en son teknoloji olmak üzere 10 adet konsol bulunuyor. Son derece eğitimli operatörlerimiz bu konsollar sayesinde uzun menzilli radar ve pasif sensör ile nesneleri algılıyor, tanımlıyor ve izliyor.

Partner ülkeler olan İsveç ve Finlandiya dahil olmak üzere tüm paydaşlarla RAP’in paylaşılması, tatbikatın önemli bir parçası. Bu prosedürleri uygulamak NATO’nun Hava Polisliği görevine hazır kalmasını ve Baltık Denizi’nde semaların güvende kalmasını sağlar.”

E-7T Filosu Komutanı Albay Sertaç Seymen ise Ramstein Alloy’un birlikte çalışabilirliği geliştirmek için NATO müttefikleriyle yan yana çalışma fırsatı sunduğunu kaydediyor.

Barış Kartalları

Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde; KUZEY, DOĞU, GÜNEY ve BATI isimlerinde dört adet HİK uçağı bulunmaktadır. Boeing 737 platformu üzerine kurulu olan HİK uçakları; 370+ kilometre menzile sahip Çok Rollü Elektronik Taramalı Radar’a (MESA), hava ve deniz tarama modlarına, 550+ kilometre menzilli dost-düşman tanımlama (IFF) sistemine, 41.000ft işletimsel irtifa tavanına, 10 kişilik görev ekibine, 2 kişilik uçuş ekibine ve 18 saate kadar (yakıt ikmali ile) havada kalış süresine sahiptir.

Toplam 6-10 kişilik mürettebatla görev yapabilen Barış Kartalı, yakıt ikmali yapmaksızın 10 saat havada kalabiliyor. Azami 7000 km menzile sahip uçak 40.000 feet irtifada görev yapabiliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.