[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/6vQBbfxWsKEx4BKOAXwV5Q” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
İnsansız Hava Aracı teknolojisinde Türkiye’yi bir adım daha öne çıkaracak olan AKINCI TİHA, testlerini sürdürüyor.
BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Akıncı TİHA’nın üçüncü prototipi PT-3’ün test görüntülerini kişisel Instagram hesabından paylaştı. Selçuk Bayraktar kişisel Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, “Gece boyu devam eden ve başarıyla biten AKINCI PT-3 testimizden…” ifadelerini kullandı.
[wpcc-iframe allowfullscreen=”” height=”380″ scrolling=”no” src=”https://savunmatr-com.cdn.vidyome.com/embed/ZZLfSVY2sxv.html” webkitallowfullscreen=”” width=”100%”]
BAYKAR Savunma mühendisleri tarafından yoğun bir mesai harcanarak üretilen taktik insansız hava aracı AKINCI TİHA’nın ilk prototipi, ilk uçuşunu Aralık 2019′ da gerçekleştirmişti.
AKINCI Taaruzi İnsansız Hava Aracı
AKINCI TİHA belli başlı özellikleriyle diğer yerli İHA/ SİHA’larımızdan ayrılıyor. Bayraktar Akıncı 1350 kg faydalı yük taşıyabiliyor. Buna ek olarak ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarın entegre edilmesiyle havahava muharebesi kabiliyetine sahip olacak. Ayrıca yerli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini, MAM-L, TEBER-82, KGK-82-83. SOM füzesini ve MK-84 mühimmatını taşıma kapasitesine sahip olacak.
AKINCI TİHA Türkiye’ye İHA ile havahava muharebesi ve gelişmiş yapay zeka kullanımı kabiliyetlerini kazandırması açısından önemli bir kazanım olacak. AKINCI TİHA ilerleyen yıllarda hava savunma için de kullanılabilir.
AKINCI’nın teslimatları 2021 yılında başlayacak. AKINCI TİHA’nın AESA radarının 2021 yılında ASELSAN tarafından BAYKAR’a teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca AKINCI için elektronik harp podu da çalışılıyor.
AKINCI TİHA’nın genel özellikleri
Bayraktar TB2’den daha uzun ve daha geniş olan AKINCI TİHA, kendine özgü büklümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip ve çok sayıda milli akıllı mühimmatı taşıyabiliyor. AKINCI ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel faktörlerin daha farkında. Bu sayede kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunuyor.
Bayraktar TB2 gibi AKINCI da kendi sınıfında lider olmayı hedefliyor. Ayrıca Akıncı, savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edebiliyor. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş ve faydalı yüklerle görev yapıyor. Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan AKINCI ile havadan bombardıman da icra edilebiliyor. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılan AKINCI TİHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecek.
Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi çalışılan Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatıldı.
Yer kontrol istasyonu
BAYKAR Ar-Ge mühendislerinin askeri ve ergonomik standartlarda tasarladığı tamamen yerli ve milli AKINCI Yer Kontrol İstasyonu (YKİ) her türlü ortam koşullarında hava araçlarının yönetimi açısından çok büyük bir öneme sahip. BAYKAR’ın geliştirdiği farklı YKİ konsept tasarımları her görevin isterlerine çözüm sunarak icra edilmesine olanak veriyor.
Konteyner, Trailer ve oda tipi olmak üzere üç farklı AKINCI YKİ konsept tasarımı mevcut. Trailer tipi YKİ, görev şartlarında sahada hareket kabiliyetiyle üstün performans gösteriyor.
Oda tipi YKi’ler ile harekat merkezi içerisinden çoklu görev yapabilme yeteneği elde ediliyor. Sistem sayesinde tek bir merkezden birden fazla AKINCI hava aracını kontrol edilerek, hızlı koordinasyon ve görev takibi anlık olarak yapılıp değerlendirilebiliyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi