Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO’nun son gününde keynote konuşması gerçekleştirdi. Bayraktar, konuşmasında günümüzün en çok konuşulan konularından olan yapay zekadan ve Baykar’ın bu konudaki çalışmalarından bahsetti.
Selçuk Bayraktar, konuşmasında ilk olarak günümüzde güç ve yüksek teknoloji sahibi medeniyetlerin bu gücü kullanma şekillerine yönelik bir eleştiride bulundu. Bayraktar “Bugün büyük soykırımların dahi makine eliyle, teknoloji eliyle yapıldığını görüyoruz.”
Bu teknolojilerin kontrolünden sorumlu kurumların, insanlığın barışını sağlayacak kuralları ihlal ettiğini belirtti. “Yapay zekanın ilk uygulamalarından birinin, en fazla sayıda sivili öldürmek için kullanıldığını görüyoruz Gazze’de.”
Sanayi devrimi ve makinelerin hayatımıza girmesinden bahseden Bayraktar, yapay zekanın düşünsel bir kabiliyeti olmadığına ve yalnızca istatistiksel olarak iyi bir tahminleme yapabildiğine değindi.
Baykar’ın yapay zeka çalışmaları
Selçuk Bayraktar; Durumsal Farkındalık, Uçuş Güvenliği, İleri Düzey Planlama ve Doğal Dil Tabanlı İleri Düzey Otonomi olmak üzere 4 kategori altında Baykar’ın yapay zeka yaklaşımından da bahsetti.
Durumsal Farkındalık, insansız hava aracının kamera ve sensörlerle etrafını tarayarak çevresini tanımlaması olarak ifade ediliyor. Selçuk Bayraktar, yaptığı sunumda hava aracının çevresindeki nesneleri tanımlamasına yönelik bir demo videosu gösterdi.
İHA’ların görev yeri ve şartlarına göre uçuş planlarının oluşturulması İleri Düzey Planlama başlığı altında; kalkış, iniş ve uçuş emniyeti ile ilgili algoritmalar Uçuş Güvenliği başlığı altında geliştiriliyor. Bayraktar bu kısıma yönelik ise acil iniş yapması gereken bir TB2’nin çevresini tarayarak en doğru yere iniş yapmaya çalıştığı bir demo ile, rampadan kalkış yapacak olan TB3’ün pist çizgilerini ve mesafesini tanımladığı bir demo gösterdi.
Selçuk Bayraktar, İleri Düzey Otonomi başlığında Kızılelma’ların sürü taarruz yeteneğinden bahsetti. Gösterdiği demoda; İHA’ların harekat planlama, harekat yönetme, formasyon şekli, mühimmat durumları, üzerlerinde bulunan podlar, yakıt durumları, uçuş bilgileri, radar görüntüleri gibi bilgilerin gözlemlenebildiği bir program arayüzü görülüyor. 5 adet Kızılelma’nın kol uçuşunda bir bölgede uçtuğu sırada ekrana “2 adet kimliği belirsiz F-35 teşhis edildi” uyarısının gelmesiyle birlikte alınacak aksiyona yönelik komutlar yöneltiliyor.
Geçtiğimiz yıl tanıtılan Palantir AIP’nin video demosunda, tespit edilen bir tehdite yönelik eylemlerde yapay zekanın operatörlere yardımcı olduğunu görmüştük. Videoda bir tank ve yanındaki piyadelerin tespit edilmesiyle birlikte operatör, çevredeki müdahale edebilecek birimlerin durumlarına göre Palantir AIP üzerinden gerekli komutları yollayarak tehdite müdahale ediyordu. Selçuk Bayraktar’ın yaptığı sunumda gösterdiği Kızılelma filo otonomisi özelliğiyle benzer noktaları bulunan Palantir’in henüz işlevsel olduğuna dair bir açıklama bulunmuyor. Buna göre Baykar’ın yapay zekanın askeri otonomide kullanılmasında ilk örneklerden birini geliştirdiğini söyleyebiliriz.