BAYKAR’ın milli ve özgün imkânlarla geliştirdiği Bayraktar TB2 SİHA, manevra test uçuşlarında otonom fıçı tonosu manevrasını başarıyla gerçekleştirdi. Bu başarı sayesinde dünya havacılık tarihinde bir ilke daha imza atmış oldu.
Ayrıca TB2 bu manevrasıyla, otonomi ve aerodinamik açıdan test kabiliyetlerinin ne kadar gelişmiş olduğunu bir kez daha gösterdi. Tarihe geçen o manevrayı, test faaliyetlerini sürdüren bir başka Bayraktar TB2 ve Konya’daki mühimmat atış testinden dönen Bayraktar AKINCI TİHA kaydetti.
Kayıt altına alınan görüntülere göre TB2, fıçı tonosu manevrasını 3 kez denedi ve denemelerin hepsinde başarılı oldu.
Fıçı tonosu nedir?
Fıçı tonosu, bir uçağın hem uzunlamasına hem de yanal eksenlerinde tam bir tur dönüş yaparak ve dönüş sonucunda orijinal yönünü koruyarak sarmal bir yol izlediği bir hava manevrasıdır. Fıçı tonosu manevrası, çatışma anında savaş uçaklarının hedef olmaktan kaçmak için kullandığı önemli manevralardan biri olarak biliniyor. Bu manevrayı bu güne kadar hiçbir SİHA gerçekleştiremedi. Fıçı tono manevrası sırasında uçak veya hava aracı gökyüzünde yatay burgu (tirbuşon) hareketi yaparken spiral bir rota izliyor.
2014 yılında envantere giren Bayraktar TB2, 800 bin saattir gökyüzünde
Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girdi. 2015’te silahlandırılan insansız hava aracı şu anda TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor. Bayraktar TB2, 800 bin uçuş saatini de başarıyla geride bıraktı. Böylece TB2 SİHA, gökyüzünde en uzun süre görev yapan ilk milli hava aracı oldu.