24 Şubat sabahı başlayan Ukrayna-Rusya savaşı, birçok cephede tüm hızıyla devam ederken tarafların yapmış olduğu müzakerelerden bir sonuç çıkmıyor.
Muharebe sahasında sivil kayıpların da artmaya başlamış olması ve Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımları her geçen gün daha da ağırlaştırması Rusya’nın saldırganlığını tetiklemeye devam ediyor.
Rusya’nın özellikle Ukrayna’ya askeri altyapı tesislerini ve savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren fabrikalarını vurması, Ukrayna’nın kaynak sorunları yaşamasına neden oluyor.
Birçok Batılı ülke Ukrayna’ya tanksavar mühimmat gönderirken, Türk SİHA’larının muharebe sahasındaki başarısı dünya gündeminden düşmüyor.
Bayraktar TB2’lerin Ukrayna macerası
Savaşın gerçeklerini ve yıkımını tekrardan gözler önüne seren Ukrayna-Rusya savaşında birçok ülkenin askeri teknolojisi muharebe sahasında etkin bir biçimde kullanılıyor.
Almanya, İngiltere ve ABD’nin Ukrayna’ya yapmış olduğu tanksavar mühimmat yardımları muharebe sahasında önemli bir güç çarpanı oluştururken Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’ların kullanımı sahada operatif seviyede etkili oluyor.
Taktik sınıfta bulunan bir İHA’nın ilk kez Türkiye’de silahlandırılması ve Bayraktar TB2’nin birçok farklı coğrafyada başarılar kazanması Bayraktar TB2’ye kendi sınıfında dünyanın en başarılı İHA’sı olma özelliğini kazandırıyor.
Açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre 19 farklı ülkeye ihraç edilen Bayraktar TB2’lerin bu sene içerisinde en çok teslim edildiği ülke Ukrayna oldu.
Savaş başlamadan önceki süreçte 20’den fazla Bayraktar TB2 siparişi verdiği bilinen Ukrayna’nın 27 Ocak’ta 16 adetlik Bayraktar TB2 siparişi daha verdiği Reuters tarafından iddia edildi.
6 adetlik bu partinin Mart başında Ukrayna’ya teslim edildiği iddia ediliyor.
Konuyla ilgili olarak Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından 2 Mart tarihinde yapılan bir açıklamada, “Yeni Bayraktar TB2’ler, Ukrayna’ya çoktan geldi ve savaş pozisyonlarına geçti. Ayrıca sahada daha çok Javelin ve Stinger olacak.” ifadelerine yer verilmişti
Ukrayna’nın Baykar Savunma’ya yönelik 48 adetten fazla TB2 SİHA siparişi bulunuyordu ve uzun süredir de teslimat gerçekleştirilmiyordu.
TİM rakamlarında dikkat çeken artış
Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türk savunma ve havacılık sanayii sektörünün ihracat verilerini açıkladı. Açıklanan ihracat rakamlarında Türkiye’nin sene başında Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ihracat rakamı dikkat çekti.
Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü tarafından 2022 yılının Mart ayında gerçekleştirilen ihracat, 327.7 milyon ABD doları olarak gerçekleşmişti.
Verilere göre Türkiye, 2022 yılının ilk çeyreğinde Ukrayna’ya 59.1 milyon dolarlık savunma ve havacılık ihracatı gerçekleştirdi. 2021’in ilk çeyreğinde bu rakam 1.9 milyon dolar civarındaydı.
2021 yılında gerçekleştirdiği 3.2 milyar ABD doları değerindeki ihracat ile yeni bir rekora imza atan Türk Savunma ve Havacılık Sanayii sektörü, 2022 yılına 306.7 milyon ABD Doları ihracat ile giriş yapmıştı. Sektör, Mart 2022’de de tıpkı Şubat 2022’de olduğu gibi 327 milyon ABD doları değerinde ihracat gerçekleştirdi.
Sektör tarafından 1 Ocak – 31 Mart 2022 döneminde gerçekleştirilen ihracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %48.6’lık artış ile 961 milyon ABD doları oldu.
Sahadaki başarının sırrı
Ukrayna envanterinde savaştan önce en az 18 adet Bayraktar TB2 olduğunu biliyoruz. Reuters’in iddiasına ve açık kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre savaş başladıktan sonra 16 adetlik bir teslimat daha gerçekleştirildi.
Yine sahada üç adet SİHA’nın düştüğünü veya kırıma uğradığını tahmin ediyoruz.
Buna göre kabaca bir hesap yaparsak Ukrayna’nın envanterinde yer alan toplam Bayraktar TB2 SİHA sayısının en az 31 adet olduğunu söyleyebiliriz.
Peki gelişmiş hava savunma sistemlerine sahip olan ve Ukrayna hava sahasında net bir üstünlüğü bulunan Rusya’ya karşı Türk SİHA’ları nasıl oldu da bu kadar başarılı oldu?
Bayraktar TB2’nin yapısı, irtifası ve uçuş hızı düşünüldüğünde çok düşük bir radar izine sahip olduğunu biliyoruz.
Bunun yanı sıra elektronik harp kapasitesinin de yüksek olduğunu SATCOM entegrasyonu ile birlikte İHA’lar görüş hattı (LOS) bağlantının getirdiği menzil kısıtından kurtularak teorik olarak bağlanılan uydunun kapsama alanı kadar geniş bir alanda yer kontrol istasyonu ile iletişim kurabiliyor ve daha geniş bir alanda, daha yüksek menzilde görev yapabiliyor.
Bayraktar TB2 SİHA’ların yapısal özelliklerinin yanı sıra Rus hava savunma sistemlerinin yaşadığı başarısızlığını da hesaba katmamız gerekiyor.
En alçak irtifadan en yüksek irtifaya kadar her katmanda hava savunma sistemi bulunan Rusya’nın Ukrayna hava sahasına tam manasıyla hakim olması gerekiyordu. Ancak bu sistemlerin birbirleri ile iletişim kuramaması ve konuşamaması her birini Bayraktar TB2’ler için yem haline getiriyor.
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin de Türk SİHA’larını doğru hedeflere odaklı kullanımı, yakalanan başarının bir diğer anahtarı durumunda.
Bütün bu gerekçelerin yanında Batılı ülkelerin Ukrayna’ya vermiş olduğu tanksavar mühimmatların ve alçak irtifa hava savunma sistemlerinin sahada kullanımı, Bayraktar TB2’lerin yükünü azaltıyor ve daha efektif kullanılmasını sağlıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi