Bayraktar TB2’lerin Birleşik Krallık’a satılacağı iddia edildi

Suriye, Libya ve Azerbaycan’da büyük başarılar elde eden ve adından sıkça söz ettiren Bayraktar TB2’lerin Birleşik Krallık’ın ilgisini çektiği ve Birleşik Krallık’ın Bayraktar TB2 almak istediği iddia edildi.

Rus Telegram kanallarında ortaya atılan bu iddia ile ilgili henüz bir açıklama gelmezken Birleşik Krallık Savunma Bakanı’nın sıkça Bayraktar TB2’lerden söz ediyor olmasının, iddiaları destekler nitelikte olduğu öne sürüldü.

Fiyatı ve sahadaki başarası nedeniyle bütün gözleri üstüne çeken Bayraktar TB2, bir süredir Birleşik Krallık’ın da radarında.

Geçen günlerde konu ile ilgili açıklama yapan Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace; Türkiye’nin İnsansız Hava Araçları (İHA), SİHA Bayraktar TB2 ve hava savunma sistemlerini Suriye, Libya ve diğer yerlerde kullanmasının sahada üstünlük sağladığını vurgulamıştı.

Türkiye’nin yeni nesil askeri teknolojilerinin Suriye ve Libya gibi çeşitli yerlerde etkin olarak kullanıldığına işaret eden Wallace, İHA ve SİHA’ların yüzlerce zırhlı aracı ve hava savunma sistemlerini imha ettiğini söylemişti.

İddiaları destekler nitelikte olan bu açıklamalar, Birleşik Krallık’ın Bayraktar TB2 almak istediği tezini güçlendirdi.

Rus Telegram kanallarında ortaya atılan iddiaya göre; İngiltere Savunma Bakanlığı, Bayraktar TB2 İnsansız Hava Araçlarını, her biri 20 milyon doları aşan 16 Protector RG MK1 insansız hava aracına tamamlayıcı olarak satın almak istiyor.

Bayraktar TB2

Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulan Bayraktar TB2 Taktik S/İHA Sistemi, kullanıcıya tüm çözümleri bir arada sunan bütünleşik ağ tabanlı bir sistem mimarisi olarak öne çıkıyor. Sistem, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşuyor. BAYKAR’ın teknolojik kabiliyet ve yetenekleri sayesinde tüm sistem yerli ve milli olarak üretildi.

Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracı olarak biliniyor. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetine sahip. 250 bin saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak görev yapıyor. Şu anda 110 adet Bayraktar S/İHA Platformu envanterde ve Türkiye’ye hizmet etmeye devam ediyor. Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 saat 3 dakika) süresi ve irtifa (27 bin 30 feet) rekorunu kırdı. Bayraktar TB2, bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı unvanını da taşıyor.

Keşif, sürekli havadan gözetleme ve istihbarat görevlerini başarıyla yerine getiren sistem, milli akıllı mühimmatlar ROKETSAN MAM-L ve MAM-C’nin entegrasyonuyla birlikte savaş alanlarının vazgeçilmez unsuru oldu. Bayraktar TB2 SİHA, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabilir ve dört akıllı mühimmata kadar faydalı yükü hedefe ateşleyerek imha etmesini sağlayabilir. Bayraktar TB2, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı “gör-ve-vur” özelliğine sahip tüm çözümleri sunan bir sistem olarak geliştirildi. Sistem, bu özellikleriyle sivil güvenliğini ön planda tutuyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.