Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bir grup bilim adamı, Ay’ın yüzeyinde ve asteroitler gibi diğer havasız gök cisimlerinin yüzeylerinde keşif yapılmak üzere hafif, uçan daire şeklinde bir uzay aracı tasarladı.
Science alert’in haberine göre Güneş’e ve çevresindeki plazmaya doğrudan maruz kalacağı için oluşan elektrik alanından güç alacak olan uçan daireyi hem şarj etmek hem de onun doğal yüzey yükünü artırmak için küçük iyon ışınları kullanılacak ve aracın yerçekimine karşı koyması sağlanacak.
MIT’te bir uzay mühendisi olan Paulo Lozano araca ilişkin, “Yükselen bir gezici ile tekerlekler veya hareketli parçalar hakkında endişelenmenize gerek yok. Bir asteroidin arazisi tamamen engebeli olabilir. Gezicinizi havada tutmak için kontrollü bir mekanizmanız olduğu sürece, asteroidi fiziksel olarak atlatmak zorunda kalmadan çok zorlu, keşfedilmemiş arazilerin üzerinden geçebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
MIT Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi olan Oliver Jia-Richards ise; “Bunu, Japon uzay ajansı tarafından başlatılan Hayabusa misyonları gibi kullanmayı düşünüyoruz. Bu uzay aracı küçük bir asteroitin etrafında çalıştı ve yüzeyine küçük geziciler yerleştirdi. Benzer şekilde, gelecekteki bir görevde Ay’ın yüzeyini ve diğer asteroitleri keşfetmek için küçük uçan geziciler gönderebileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi