[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/3YO0AH0puLFa8S8BhDMT89″ width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
Cuma günü Birleşik Krallık yönetimi, az sayıdaki teknoloji devlerinin güç konsantrasyonları hakkında devam eden endişelerle mücadele etmek için çalışacak yeni birimini duyurdu.
CNBC tarafından yapılan habere göre Dijital, Kültür, Medya ve Spor Departmanı’ndan oluşturulacak Dijital Pazarlar Birimi (DMU) ile ilgili yapılan açıklamada, “Yeni yasa ile halihazırda pazara hakim olan Google ve Facebook gibi platformların davranışları yönetilecek.” ifadeleri kullanıldı.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada yeni yasanın; müşterilerin, küçük işletmelerin ve haber yayıncılarının teknoloji devlerinin uygulamalarından dolayı dezavantajlı olmadıklarına emin olmaları adına tasarlandığı söylendi.
Teknoloji şirketleri sıkı kontrole tabi olacak
Yeni yasa kapsamında dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları kullanıcı verilerini elde ederken veya kullanırken daha şeffaf olmak zorunda kalacak. Bunun yanı sıra kullanıcılara kişiselleştirilmiş reklamları alıp almama seçeği sunmak zorunda da kalabilirler. Aynı zamanda rekabeti engellememek adına, kullanıcıların rakip platformlara yönelmeleri halinde çeşitli kısıtlamalar koyamayacak hale gelebilirler.
Kurumun çok sayıda yetkisi olmasına karar verildi
Rekabet ve Piyasalar Kurumu’nun bir parçası olarak kurulacak olan DMU biriminin 2021’in nisan ayında faaliyete geçmesi bekleniyor. Kurumun pek çok yetkisi olacak. Öyle ki, teknoloji şirketlerinin kararlarını askıya alma, engelleme veya geri çevirme gibi yetkiler ile kurum, hedeflenen kontrolü sıkı bir şekilde gerçekleştirebilecek. Bunların yanı sıra kurum tarafından teknoloji şirketlerine beirli emirler verilebilecek veya cezalar kesilebilecek.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi