Biyolojik savaş
Zararlı bakteri, virüs ve mantarların silah haline getirilerek insanları, hayvanları ve bitkileri öldürmeye veya zarar vermeye yönelik kullanılmasına denir. Doğrudan çok sayıda insanı öldürme amacıyla kullanılabileceği gibi, öldürme amacı taşımadan sadece hasta ederek ekonomik ve toplumsal zarar vermeye yönelik de kullanılabilir. Hayvan ve bitkilerin zarar görmesiyle besin kaynaklarının ortadan kaldırılması amacıyla kullanılabilir. Cenevre Sözleşmesi ile uluslararası savaşlarda biyolojik silahların kullanılması savaş suçu olarak kabul edilmiştir.
Biyolojik savaşın temel etki alanı insan popülasyonuna zarar vermek olsa da farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Tarımsal hedeflere karşı yürütülen biyolojik savaş, bitkisel ve hayvansal gıda üretimine zarar vermek amacıyla yapılır. Biyolojik savaşa maruz kalan toplumlar maddi açıdan zarar gördükleri gibi, psikolojik olarak da etkilenmekte ve kaos ortamı oluşmaktadır.
Ülkelerin sağlık harcamalarının artması, gıda ve su kaynaklarının zarar görmesi sebebiyle oluşan kayıplar, alınan önlemler nedeniyle çalışanların iş verimlerinin düşmesi gibi nedenler ile ekonomik zararlara yol açmaktadır.
Tarihteki ilk biyolojik savaş örnekleri milattan önce 1500’lü yıllara kadar dayanıyor. Hitit yazıtlarında hastalıklı insanların düşman topraklarına götürülerek salgına sebep oldukları; İskitlerin oklarını, Romalıların kılıçlarını ölü insanların kanına ve dışkıya bulayarak savaştıkları tarihi yazıtlarda geçiyor. Daha yakın tarihe baktığımızda ise Moğolların salgın hastalıklardan ölen insanların bedenlerini mancınıkla düşman surlarının ardına fırlattıkları biliniyor. Geçtiğimiz yüzyıla baktığımızda İkinci Dünya Savaşında Japonların Çinlilere karşı virüs taşıyıcı böceklerle doldurulmuş seramik bombalar bıraktığı biliniyor ve bu saldırılar sonucu 400000 kadar insanın öldüğü tahmin ediliyor.
Biyolojik silah
Canlıların sağlığı üzerinde çeşitli zararlara sebep olan bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar; bitkiler başta olmak üzere birçok yöntemle elde edilen biyolojik zehirler biyolojik silah olarak tanımlanabilir. Bakteri, virüs gibi silahlar daha çok canlı yaşamını doğrudan ortadan kaldırmaya yönelik kullanılırken, biyolojik zehirler su ve diğer gıda kaynaklarını ortadan kaldırmaya yönelik kullanılır.