Eminyet Genel Müdürlüğü tarafından Ar-Ge’si yapılan ve BİYOTEKSAN tarafından üretilerek güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan UÇBEY BİHA’nın (Bulut Altı İnsansız Hava Aracı) ilk ihracatı gerçekleştirildi. İhracatın gerçekleştirildiği ülke ise açıklanmadı.
Yerli ve milli biyometrik teknolojileri ile öne çıkan BİYOTEKSAN, başta Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından da kullanılan UÇBEY’i kısa sürede geliştirerek kullanıma sunmuştu. BİYOTEKSAN gerçekleştirdiği ihracat ile Türkiye’nin SİHA pazarındaki hakimiyetini BİHA sınıfında da sürdürmesi için önemli bir gelişme sağladı. BİYOTEKSAN UÇBEY’in dışında yerli biyometrik veri sisteminin ihracatı için de çalışmalar sürdürüyor.
Kolluk kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen UÇBEY bulut altı insansız hava aracı (BİHA) dikey iniş kalkış (VTOL) özelliği ile esnek biçimde kullanılabiliyor. 3,5 metre kanat açıklığına ve 22 kg kalkış ağırlığına sahip olan UÇBEY BİHA taşıdığı ISR gimbal sistemiyle keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılabiliyor. Elektrik motorları ile 3 saat havada kalabiliyor.
Yerli olarak geliştirilen otopilot sistemine sahip olan UÇBEY, şifreli iletişim yeteneğine de sahip. Üzerinde termal ve gündüz görüş kamerası taşıyan sistem, hareketli nesne takibi yapabilmektedir. Ek olarak UÇBEY, 50 km menzil içerisinde HD görüntü aktarma kapasitesine sahiptir. Bu kapsamda 23 Ekim 2021 tarihinde Mardin’in Artuklu ilçesi kırsalında 2 terörist, “UÇBEY” BİHA ile kara unsurlarına anlık havadan görüntü aktarımı sonrası etkisiz hale getirilmiştir.
Özellikle maliyet etkinlikleri ile öne çıkan BİHA’lar esnek kullanımları ile çok farklı rollerde görev yapabiliyor. Afet bölgelerinde keşif faaliyetleri, topçular için ateş destek timi rolünde kullanım, sınır güvenliği ve kritik tesis güvenliği gibi farklı alanlarda esnek ve maliyet etkin çözüm olarak öne çıkması BİHA’ların pazar payını artırmaya devam ediyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi