Suudi Arabistan’da devlet destekli kuruluş, yapay zekayı geliştirmek için veri merkezlerine, girişimlere ve diğer altyapılara yatırım yapacak. Kişiler henüz kamuoyuna açıklanmamış planları tartışırken isimlerinin açıklanmasını istemiyor. “Proje Transcendence” adlı girişimin ayrıca krallığa yeni yetenekler kazandırmaya, yerel ekosistemi geliştirmeye ve teknoloji şirketlerini ülkeye kaynak koymaya teşvik etmeye odaklanacağı ifade edildi.
Böyle bir şirket, Suudi Arabistan’ın yapay zeka geliştirme için küresel bir güç olarak kendini kurmak için yaptığı halihazırdaki muazzam çabaların üzerine inşa edilecek. Halkın söylediğine göre, sürdürülebilir üretime odaklanan ve krallığın Kamu Yatırım Fonu’ndan 100 milyar dolarlık sermayeyle desteklenen Alat’a benzer bir yapı ile kurulacak. Alat’ın başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Selman yapıyor ve büyük, uluslararası şirketlerle ortak yatırım yapmayı hedefliyor.
Suudi Arabistan’ın PIF ve Alphabet’in Google’ı tarafından inşa edilecek bir AI merkezi, daha geniş bir girişimin başlangıç noktası olarak hizmet edebilir. Şirketler, Arapça AI modelleri oluşturma çalışmalarını da içerecek olan ortaklığa 5 milyar ile 10 milyar dolar arasında yatırım yapmayı planlıyor. Alphabet hisseleri Çarşamba günü %4 artışla 176,51 dolara çıktı.
Proje Transcendence, Suudilerin altyapı ve sermaye konusunda yardım teklif etmesiyle büyük, yerleşik teknoloji şirketleriyle ortaklık kurmayı hedefleyecek. Sonuç olarak, yatırılan miktarın 50 milyar ila 100 milyar dolar olacak.
Kaynaklardan birinin verdiği bilgiye göre, proje sonunda birden fazla devlet kurumunu kapsayacak ve yapay zeka altyapısı ve girişimlerine fon sağlamayı, ayrıca krallığın yapay zeka konusunda ABD ve Çin ile arasındaki açığı kapatmayı hedefleyecek .
Görüşmelere yakın kaynaklara göre, Suudi yetkililer, krallığın en azından Abu Dabi’nin G42 teknoloji holdingi kadar büyük, ulusal şampiyon olacak bir yapay zeka kuruluşu öngördüğünü başkalarına iletti.
Yapay Zeka, Körfez ülkesinin fosil yakıtlardan uzaklaşarak yeni gelir kaynakları belirlemeyi amaçlayan Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 stratejisinin bir parçası. Amacı, bu on yılın geri kalanını teknolojiyi yurt içinde benimsemek ve ardından 2030’dan itibaren ihraç ederek yapay zekada ilk 15 ülke arasına girmek. Krallık, yapay zekaya adanmış büyük araştırma merkezleri ve bakanlıklar kurdu ve OpenAI’nin ChatGPT’sine benzer büyük dil modelleri üretti.