Türkiye’deki İnsansız Hava Aracı alanında faaliyet gösteren şirketlerden olan Coşkunöz Holding, Çağatay VTOL İHA ile geçtiğimiz yıllarda adından sıkça söz ettirdi.
İlk olarak 2021 yılında düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21 fuarında yer alan İHA, kendine has özelliklerle ön plana çıktı. Piste ihtiyaç duymadan dikey kalkış ve iniş yapabilme özelliğine sahip olan İHA, yerli yazılım ve kontrol sistemleri sayesinde zorlu hava koşullarında otonom olarak görevini yerine getirebiliyor.
Çağatay İHA’nın ilk satışı ise Türk Hava Kurumu Teknik AŞ’ye eğitim amacıyla gerçekleşti. Sözleşme kapsamında İHA için bir de simülasyon sistemi eklendi.
Teslim töreni sırasında gerçekleşen törende konuşan THK Teknik Uçak Bakım AŞ Genel Müdürü Cemal Balıkçı, THK’nin kuruluş amaçlarının Türk gençliğine havacılığı sevdirmek, Türkiye’de kurulacak yerli havacılık sanayilerine öncülük etmek ve desteklemek olduğunu söyledi.
Balıkçı, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Yapılan çalışmalar ile Türk Hava Kurumu adeta küllerinden yeniden doğuyor. 1930’larda başlayan planör uçuşları bu meydanda Vecihi Hürkuş’un paraşütle atlayarak keşfettiği ve kuruluşunu sağladığı İnönü Havacılık Tesisleri’nde bugünün en gelişmiş hava aracı olan İHA2 aracımızı yerli savunma şirketimiz olan Coşkunöz Holdingden tedarik ederek bugün faaliyetine başlıyoruz. Memleketimize, milletimize hayırlı, uğurlu olsun. Türk gençliğini İHA pilotu yapmak üzere buraya bekliyoruz. Şu anda üniversitelerimizin havacılık bölümlerinin tamamı bununla ilgileniyor. THK Üniversitesinde bununla ilgili bir bölüm açtık. 60 kişilik kontenjanla İHA pilotajı ve pilot bakımcısı yetiştireceğiz. Diğer üniversitelerimizden de yoğun bir talep var. Çağın gereklerine uygun olarak geliştireceğimiz İHA sistemlerini de buraya yerleştirerek Türk gençliğine burada İHA pilotaj kursu vermeye devam edeceğiz.”
Teslimatı gerçekleştiren taraf olan UAVERA Genel Müdürü Ünver Şahin: “Teslim edilen Çağatay VTOL Eğitim İHA, THK Teknik bünyesinde SHGM İHA2 pilot sertifikası almak isteyen adayların İHA2 uçuş eğitimlerinde kullanılacak’’ dedi. Ayrıca Türkiye’nin İHA2 sertifikalı pilot ihtiyacının karşılanmasına yönelik her türlü desteği vermeye devam edeceğini belirtti. İHA sertifikası alacak pilot adayları ve her iki firmanın yetkilileri katıldığı törende, Çağatay İHA’yı havada izleme olanağı da sunuldu.
Çağatay İHA’ların ilk olarak 2018 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanıldığı biliniyor. EGM, Karadeniz’i İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayan, aynı zamanda İstanbul’a ulaşımı sağlayan D100 karayolunun denetlenmesi sırasında bu İHA’lar görev aldı. Aktardıkları görüntüler sayesinde, hem kural ihlali yapan sürücüler tespit edildi hem de hatalı sürücüler trafik ekiplerine bildirilerek, uyarı ve cezai işlem uygulandı.
Çağatay CGT45 VTOL İHA’nın özellikleri
Dikey iniş kalkış yapabilme özellikleri sayesinde Çağatay İHA’lar, kalkıştan sonra benzinli motorunu devreye alarak görevini gerçekleştirmek için uçmaya başlıyor. Bulut altı diye tabir edilen sınıfta yer alan Çağatay VTOL İHA’, yaklaşık 14 saate kadar havada kalabiliyor ve 150 kilometreye kadar etkili menzili bulunuyor.
Sadece 3 personel tarafından uçuşa hazır hale getirilebilen İHA’lar, 2021 yılındaki geliştirmeler akabinde, uydu kontrolü, sürü kabiliyeti, çarpma ve çarpışma önleyici özellikler kazandı. Bununla birlikte zorlu hava koşullarında otonom bir şekilde görev yapabiliyor. Aynı yıl şirket yöneticileri tarafından, HAVELSAN mühendisleri tarafından üretilen son teknoloji “Harekât Bilgi Yönetim ve Entegrasyon” sistemi Harbiye’ye uyumlu hale getirileceği bildirilmişti.