CIA Orta Doğu’da kimi destekliyor?

Geçtiğimiz günlerde CyberThink, CIA’nın Orta Doğu’da kimi ya da kimleri desteklediğine dair bir rapor yayınladı. Savunmatr tarafından incelenen raporda, özellikle medyada Suriye’de bulunan grupların gizli CIA programları tarafından desteklendiğine dair bir endişe hakim olduğu, ayrıca ABD tarafından sağlanan MANPADS’lerin bölgede kontrolsüz bir şekilde çoğaldığına dair basın kuruluşlarında haberler olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca raporda, Amerika Birleşik Devletleri tarafından Stinger ve MANPADS füzelerinin terör unsurlarının eline geçmemesi için gösterilen çabalar yönünde yapılan basın açıklamaları ve medya organlarına verilen demeçlerin mevcut olduğu ve fakat durumun anlatıldığı gibi olmadığı belirtildi.

Protego üstünde yapılan incelemeler terör unsurlarına verilen füzelerin üzerinde teknik bir takım kontrollerin yapıldığını gösteriyor.

ABD’nin Irak ve Afganistan’da yürüttüğü operasyonlarda olduğu gibi Suriye’de de örgütler üzerinden “dize getirme” faaliyetleri ve bu faaliyetler için gerekenleri yapmış olması kuvvetle muhtemel görülüyor.

Nitekim CIA’in bu yönde adımlar attığına yönelik iddialar sadece WikiLeaks tarafından ortaya çıkarılan gizli dokümanlarla sınırlı değil. Aynı yönde bir iddia Elias Groll tarafından 20 Nisan 2016 tarihinde Foreign Policy’de yayımlanan bir makalede de dile getirilmişti.

Suriye İç Savaşı

Amerika Birleşik Devletleri’nin bu füzeler için neden Kuzeybatı Suriye’yi seçtiği merak konusu. Elias Groll’ün ve birçok gazetecinin de hemfikir olduğu Kuzeybatı Suriye, çatışmaların yoğun yaşandığı bir yer olmakla beraber, buradaki üç şehrin ülkemize en yakın Suriye şehirleri olma özelliği var.

Elias Groll makalesinde; Amerika Birleşik Devletleri tarafından sağlanan MANPADS füzelerinin kontrol dışı grupların eline geçmesinden, silahların yeniden yapılandırılmasından ve daha sonra sivil uçakların vurulmasından endişe ettiklerini söylüyor.

Suriye’de bir grup 2014 yılında Facebook’ta MANPADS füzesinin orijinal bataryası yerine şarj edilebilir bir batarya takıldığını gösteren görüntüler yayınlamıştı.

Orta Doğu’da çok bilinmeyenli denklem

Raporda, örgütlerin kontrolüne geçmiş ve yeniden yapılandırılma ihtimaline karşı önlemler alınarak geliştirilen Stinger ve MANPADS füzelerinin bugün Orta Doğu’da sınırlarımızın hemen dibinde ülkemize karşı büyük bir tehdit oluşturduğuna da dikkat çekildi.

Bunu yanı sıra, Amerika’da bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde (CSIS) kıdemli analist olan Anthony Cordesman, Ekim 2012’de GPS Kontrollü MANPADS’i Suriye’deki gruplara göndermeyi önermişti.

Cordesman, “hiçbir şeyin gerçekten güvenli olmadığını” ve MANPADS üzerindeki teknik kontrollerin, riski ortadan kaldırmaktan çok azaltmakla ilgili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ABD Özel Kuvvetleri’nin Suriye’ye yapacağı teslimatlar için artık bölgede güvenilir ortaklar bulması gerektiğini vurgulayan Cordesman, “Washington’da bir koltukta oturarak bu acil durum planlamalarının hiçbirini yapamazsınız” ifadelerine yer verdi.

Cordesman’ın 2002 yılında teklif ettiği “Bölgede Güvenilir Ortak” fikri kabul görmüş olmalı ki, yine Birleşik Devletler’in Stinger ve MANPADS’leri gönderdiği ilk bölge olan Kuzey Suriye’de 2004 yılında YPG/PKK terör örgütü kurulmuştu.

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı’nın başındaki isim Kuzey Suriye’de faaliyet gösteren örgütler ile bir araya gelmiş ve silah yardımları ile ilgili görüşmeler yapmıştı. Üstelik bütün bunlar kamuoyunun gözü önünde gerçekleşmişti.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.