Afrika ve Çin arasındaki ilişkiler uzun süredir devam etse de bu ilişkiler ekonomik bağlardan ziyade politikti. Ancak geçtiğimiz son on yılda Çin pek çok Afrika ülkesi için önemli ticaret partnerlerinden biri haline geldi.
Çinli güvenlik ve istihbarat şirketleri, ABD ve Avrupa ülkeleri ile aralarında çıkan anlaşmazlıklar sonrasında kendileri için yeni pazar arayışını Afrika’da sürdürüyor. Sektörünün büyüklerinden biri olan Hytera, Afrika’ya yönelen şirketlerin başını çekiyor. Hytera’nın en büyük müşterisi Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı ile birlikte Fas danışman Aziz Erroussafi’nin yardımlarıyla Kuzey Afrika, Körfez ve Sahra altı Afrika ülkeleri de Hytera’nın müşterileri arasında bulunuyor.
Erroussafi’nin Fransa temelli gruplarla da bağlantıları bulunurken, aynı zamanda Knowleslys Software ile birlikte de çalışıyor. Knowlesys, bölge rejimlerinin ilgisini çekecek bir internet gözetleme platformu oluşturmuştu.
Çin’e uygulanan boykotlar farklı pazarların önemini artırdı
Çinli şirketler ABD ve Avrupa pazarlarında hükümetlerin aldığı boykot kararlarından dolayı sorun yaşadığı için Afrika ve Arap ülkeleri, Çin merkezli şirketler için önemli bir pazar olma özelliği taşıyor. Bu yüzden Çinli şirketler Erroussafi için Avrupalı şirketlerden daha fazla ödeme yapıyor. Erroussafi’nin Mısır, Katar, BAE, Fas ve Libya’yı kapsayan anlaşmasına göre Knowlesys için yaptığı her satıştan yüzde 20 komisyon alıyor. Bu oran OECD rüşvetle mücadele sözleşmesinde belirtilen orandan daha fazla.
Güvenlik sektörü açısından İsrail Afrika’daki en baskın ülkeydi ancak Çin bölge için İsrail’e tehdit oluşturmaya başladığı değerlendiriliyor.
Avrupalı şirketlerin bölge pazarındaki payı ise hükümetlerin anlaşmaları ile sınırlı olan birkaç kilit bölgeye düştü.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi