Çin, Avustralya’dan özür dilemeyi reddetti

[wpcc-iframe allow=”encrypted-media” allowtransparency=”true” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/4wxjs4gBhoOnDiWJc8SNfZ” width=”100%”]

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian Zhao, Twitter hesabından Avustralyalı bir askerin Afgan bir çocuğun boğazına bıçak dayadığı bir görsel paylaşmıştı. Görselin sahte olduğunu öne süren Avustralya, Çin hükümetinden özür dilemesini talep etti ancak özür talebi reddedildi. 

Aljazeera’ın haberine göre, Çinli yetkilinin bu paylaşımı Avustralya’nın Afganistan’da 39 sivili katlettiğine dair iddiaların doğrulanmasının ardından bir “yanıt” niteliğindeydi. 

Soykırımcı Çin’den Afgan muhafızlığı

Pazartesi günü Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, bunun için özür dilemek yerine Avustralya’nın “utanması” gerektiğini söyledi. Chunying, “Afgan sivilleri acımasızca öldürmelerinin haklı olduğunu düşünüyorlar. Afganlar’ın yaşamı önemlidir!” ifadelerini kullandı. 

Avustralya’dan Çin’e “ironik” özür

BM tarafından onaylanan “Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması” sözleşmesinde belirlenen ve birinin bile yapılması halinde soykırım suçu işlendiğinin kabul edildiği 5 maddenin 5’ini de Uygur Türkleri üzerinde uygulayan Çin’in, Afgan sivillere karşı sözde “hassas” tutumu basında eleştirildi. 

Avustralya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Çin’in Uygur Türkleri’ne uyguladığı soykırım suçuna değinilmek suretiyle, “Avustralya’daki Uygur aktivistlerin aileleri, yurtdışındaki muhalif sesleri susturmak için rehin tutulduğunda itirazlarını görmezden gelmeliydik, bizim hatamız. Uygur kadınları zorunlu kısırlaştırmaya ve zorunlu doğum kontrolüne maruz bırakıldığında bunları makul önlemler olarak görmeliydik, bizim hatamız. Uygurlar’ın Çin hapishane sistemine dağıldığına dair kanıtlar ortaya çıkmaya başladığında, bu olayların video kayıtlarının Batı’nın düşmanca bir propagandası olduğunu varsaymalıydık, bizim hatamız. Çinli yetkililer Moğol İmparatorluğu döneminden beri Uygurlar’ın hac yeri olarak da kullandığı 800 yıllık bir camiyi yıktığında, düşüncelerimiz bunun yerine Notr Dame’deki yangına yönelmeliydi, bizim hatamız. Avustralyalı Uygurlar’ın protesto etmelerine ve aileleri ile halklarının içinde bulundukları kötü durum hakkında farkındalık yaratmalarına izin verdiğimizde, bunun Çin halkının duygularını nasıl inciteceğini düşünmeliydik, bizim hatamız.” ifadeleri kullanıldı. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.