Çin sosyal medya uygulaması TikTok’u sıkı takibe aldı.
TikTok’un eski çalışanları Çin’in uygulamayı sıkı takibe aldığını söyledi. Pekin yönetiminin Amerikalıların kişisel bilgilerini toplamak için uygulamadan yararlanabilmesi gizlilik endişelerini artırmaya başladı.
CNBC’ye konuşan TikTok’ın eski çalışanları, kilit önemdeki kararların ve toplantıların genellikle Çin üzerinden yürütüldüğü ve kullanıcı verilerinin de bu ülkede depolandığını ifade etti. Çin’in Ulusal İstihbarat Yasası’nın şirketlerden “devlet istihbarat çalışmalarını desteklemeyi, yardımcı olmayı ve iş birliğinde bulunmalarını” istemesinden dolayı gizlilik kaygıları artmaya başladı.
Kaliforniya Üniversitesi, Irvine’deki (UCI) Siber Güvenlik Yönetimi ve Araştırmaları Enstitüsü’nün yöneticisi Bryan Cunningham CNBC’ye yaptığı konuşmada “Eğer Çin’deki yasal makamlar veya onların ana şirketleri verileri talep ederse kullanıcılar zaten bunları devralmaları için yasal hakkı vermiş durumda.” ifadelerini kullandı.
Tok
TikTok kullanıcı sözleşmesi, müşterileri verilerinin “şirketler grubunun bir ana firması, yan kuruluşu veya başka bir iştirakiyle” paylaşılabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca şirket, kendi gizlilik uygulamalarını da savunuyor.
TikTok adına konuşan bir sözcü, açıklamasında, “Hassas kullanıcı verilerini korumak için güvenlik takibi ve şifreleme gibi teknolojiler de içeren, ABD merkezli yönetici ekibimizin denetlediği sıkı erişim kontrolleri ve katı bir onay süreci kullanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
En çok gençlerin kullandığı uygulama olarak bilinen TikTok, ABD ile de bazı problemler yaşamıştı. ABD Eski Başkanı Donald Trump da TikTok’u hedef almıştı ve Eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, uygulamayı “verileri doğrudan Çin Komünist Partisi’ne göndermekle” suçlamıştı. Beyaz Saray TikTok’la ABD’li bir şirketi birleşmeye zorlamaya çalışıyordu. Ancak Biden yönetimi bu girişimden vazgeçti.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi