Çin savaş gemilerinin tatbikatları, Asya ve Hint Pasifik ülkeleri tarafından yakından takip ediliyor.
Japonya Genelkurmay Ofisi’nden (JSO) Salı günü yapılan açıklamaya göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Shandong Uçak Gemisi ve beraberindeki su üstü saldırı grubu, Filipin Denizi’nde bir hafta boyunca 240 savaş uçağı fırlatma ve kurtarma, 140 helikopter kalkış ve iniş eğitimi gerçekleştirdi.
Japon Genelkurmay Ofisi, 9- 15 Temmuz tarihleri arasında Çin uçak gemisi CNS Shandong’un konumunu ve eşlik eden gemileri kapsayan bir bildiri yayınladı. JSO’ya göre Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri muhripleri JS Akebono (DD-108) ve JS Kirishima (DDG-174) ve muhrip refakatçisi JS Jintsu (DE-230), planlı biçimde Çin savaş gemilerini takip etti.
16 Temmuz günü yapılan açıklamaya göre, Çin uçak gemisinin ilk görüldüğü gün olan 9 Temmuz tarihinden itibaren Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları, Çin uçak gemisinin savaş uçaklarının fırlatılmasına yanıt olarak havalandı. Yayınlanan bültene göre Shandong ve beraberindeki gemilerin konumu, Japonya’daki Miyako Adası’na göre olan mesafeye göre belirlendi. Paylaşılan harita da bu husus dâhilinde ortaya çıktı.
Çin Donanması, bu güne kadar genellikle Tayvan ve Filipinler’in ana adası Luzon arasındaki Luzon Boğazı’nın doğusunda faaliyet gösteriyordu. Ancak geçen yıl itibariyle, bu genel konuşlanmanın dışına çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıl Filipinler ve Guam arasında tam üç kez konuşlanırken, bu yıl Filipin Denizi açıklarında ilk defa konuşlandı.
Miyako Adası’nın 240 ila 340 deniz mili kadar güney ve güneydoğusunda gerçekleşen bu konuşlanma sırasında, Çin Donanmasına ait, Yan’an ve Xiangyang Kruvazörleri, Guilin ve Zhanjang Muhripleri, Yuncheng Fırkateyni ve Hızlı Muharebe Destek Gemisi Chaganhu da hazır bulundu.
Çin Donanması faaliyetlerine devam ederken, bölgede Batılı ülkelerin sadık müttefiki olan Avusturalya da Pitch Black 2024 tatbikatına ev sahipliği yapıyor.
İki yılda bir yapılan tatbikata bu yıl, İtalyan Uçak Gemisi ITS Cavour, bünyesindeki hava gücüyle katıldı. Tatbikat, 12 Temmuz’dan 2 Ağustos’a kadar Kuzey Avustralya’da gerçekleşecek.
Avustralya Savunma Bakanlığı, Cavour’un katılımının tarihi bir ilk olduğunu ve İtalya’nın Hint-Pasifik bölgesindeki deniz operasyonları için önemli bir dönüm noktasını temsil ettiğini bildirdi. Cavour’un komutanı olan Milos Argenton: ‘’Bu katılım, hem İtalya’nın hem de bir uçak gemisinin tatbikata ilk kez katılımıdır. Cavour daha önce Atlantik ve Afrika’nın etrafını dolaştı. Ancak bu sefer ilk defa Hint Pasifik bölgesine geldi dedi.
İtalyan Donanması’nda Deniz Havacılık Dairesi Müdürü ve İtalyan Filo Hava Kuvvetleri Komutanı olan Tümamiral Giancarlo Ciappina, yaptığı basın açıklamasında, Pitch Black tatbikatını onlar için bir dönüm noktası olduğunu, zira yakın zamanda F-35B Lightning 2 savaş uçağı için ilk operasyonel kabiliyetin ilan edildiğini söyledi.
Tatbikat sırasında Cavour’un güvertesini İtalya’nın F-35B uçakları ve Avusturalya’nın AV-8B Harrier 2 uçakları birlikte paylaşıyor. Tümamiral Ciappina: ‘’Pitch Black Tatbikatı, Avustralya ile birlikte çalışarak ilk operasyonel uçak kabiliyetimizi ilan ettiğimiz için bir dönüm noktasıdır. Uçmak ve birlikte çalışmayı öğrenmek büyük bir başarıdır” dedi.
İtalyan uçak gemisine ITS Alpino (F594) Fırkateyni eşlik ediyor. Ayrıca İtalyan Hava Kuvvetleri’nden dört adet Eurofighter Typhoon, dört adet F-35A, iki adet F-35B, bir adet G550 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağı ve üç KC-767 tanker uçağı katıldı. Tatbikata katılan görev gücü, Katar, Maldivler ve Malezya’da dinlenme durakları ile Avustralya’ya uçtu.