Ukrayna merkezli bir araştırma kuruluşunun yürüttüğü soruşturma, Rusya ve Çin’in Ukrayna – Rusya Savaşı’nın ardından Rusya’ya yönelik uygulanan uluslararası yaptırımları aşmak için Tayvanlı teknoloji şirketlerinin adını kullandığını ortaya koydu.
Yürütülen soruşturmada, Rus ordusu için mühimmat ve ekipman üreten Rus kuruluşlarının uluslararası yaptırımları aşmak için kullandığı sahte şirketler ve yeniden markalama düzeneklerinden oluşan karmaşık bir ağı ortaya çıktı.
Rusya’nın güdümlü mühimmat sistemlerinde ve Kamikaze İnsansız Hava Araçlarında kullanılan servo motorlarını tedarik etmek için Çinli firmaların, Tayvanlı firmaların adının paravan şirketler üzerinden yapılan satışları için kullanıldığı ve bu sayede uluslararası yaptırımlardan kaçındığı iddia edildi.
Rus savaş uçakları tarafından kullanılan FAB-500 bombalarını güdümlü hale getirmek için kullanılan UMPK kanatlı güdüm kitlerinin imalatında kullanılan servo motorların Çinli firmalar tarafından üretildiği ve paravan şirketler tarafından birkaç kez el değiştirdikten sonra Tayvanlı TRC firması adına Rusya’ya satış yapıldığını belirtildi.
Raporlar, Rusya’nın Ukrayna’da günlük yaklaşık 60 güdümlü bomba kullandığını ve bu silahların savaş alanında önemli hasara yol açtığını öne sürüyor.
Bulgular, özellikle ikili kullanım teknolojilerinde yer alan Çinli firmalara karşı mevcut yaptırımların uygulanmasındaki boşlukları vurguluyor. Önemli bir tedarikçi olan KST Digital Technology Limited şirketinin, Rusya’nın askeri – endüstriyel kompleksine belgelenmiş bağlantılarına rağmen yaptırımlardan kaçındığı ifade edildi.
Ukraynalı kaynaklara göre Çin’in Rusya’nın savaş çabalarına olan desteği yalnızca paravan şirketler üzerinden tedarik edilen bileşenleri kapsamıyor. Çin, Rusya’ya doğrudan mühimmat satışı, yapay zeka sistemleri desteği ve personel eğitimi gibi bir çok konuda destek sağlıyor.
Çin’den Rus savunma sanayisine yapay zekâ desteği
Çin, Rusya’nın başlıca uçak motoru üreticisi United Engine Corporation’a tasarım ve üretim süreçlerinde kullanılması amacıyla yapay zekâ desteği sağlıyor.
Devlet holdingi Rostec’in yan kuruluşu olan United Engine Corporation çalışanları Çin’deki iki haftalık eğitimin ardından Rusya’ya dönerek yapay zekâ sistemlerini üretim sürecine entegre etmek için çalışmalara başladılar.
Savunma ve havacılık sektörü için kritik öneme sahip havacılık motorları ve robotik tasarım ve üretim süreçlerine entegre edilecek yapay zekâ sistemleri ile Rusya’nın küresel savunma sektöründe daha rekabetçi olması hedefleniyor.
Rusya – Çin iş birliğindeki bu yeni aşamanın, Rusya’nın Batı teknolojilerine ve pazarlarına aşırı bağımlılıktan kaçınırken teknolojik ve endüstriyel nüfuzunu güçlendirme çabalarının bir parçası olduğu belirtiliyor.