Küresel ısınmanın önüne geçmek için ortaya konan çözümlerden biri olan yapay güneş çalışmalarında yeni bir rekora imza atıldı.
Sputnik Türkiye’nin Çin medyasından aldığı haberlere göre, Çinli bilim insanları, HL-2M Tokamak nükleer füzyon reaktöründe plazmayı 2 dakika boyunca 120 milyon derece santigrat, 20 saniye boyunca ise 160 milyon derece santigrat sıcaklıkta tutmayı başardı. Belirtilen süre ve sıcaklıkların nükleer füzyon çalışmaları açısından rekor niteliği taşıdığı ifade edildi.
Güneş’in çekirdek sıcaklığının 15,6 milyon derece santigrat olduğu düşünüldüğünde Çin tarafından üzerinde çalışılan “yapay güneş”in 10 kat daha sıcaklığa ulaşması gözleri bu çalışmaya yöneltti.
Şenzen’deki Güney Bilim Teknoloji Üniversitesi’nden bir fizik profesörünün Global Times’a yaptığı bir açıklamaya göre, bundan sonraki adımın ısı düzeylerinin bir hafta boyunca sürekliliğinin sağlanması olacak.
Çin’in HL-2M Tokamak nükleer füzyon reaktörü, ilk olarak 2020’nin sonlarında çalıştırıldı. Bu denemede 100 dakika boyunca 100 milyon santigrat sıcaklıkta kalmayı başardı.
Diğer taraftan, enerji üretimi için büyük umut vaat eden nükleer füzyonun fazla enerji tüketmesi çalışmanın olumsuz tarafını teşkil ediyor.
Nükleer füzyon sorunsuz gerçekleştirilebilirse uygun maliyetle emisyonsuz ve neredeyse sınırsız ultra güçlü enerji üretimi yapılabilecek.
Güney Kore de bu yıl başında 20 saniyeyi aşan bir sürede 100 milyon santigrat dereceye ulaşan bir sıcaklık rekoru kırmıştı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi