Statcounter tarafından yayınlanan bir değerlendirmeye göre Haziran 2020’de Türkiye Sosyal Medya Pazarı’ndan en yüksek paya sahip olan platformun %61,99 ile Facebook olduğu ifade edildi. Facebook’un llider konumu belirli bir aya özgü olmayışı dikkat çekiyor. Haziran 2020’de sosyal medya devi, Türkiye sosyal medya pazarı’nda en yüksek pazar payına sahip platform oldu. Mobil kullanım kaynaklı olarak değerlendirildiğinde ise Facebook’un Türkiye sosyal medya pazarı’ndan aldığı pay Haziran 2020’de %64,85 olarak gösterildi.
Facebook, 2019 yılında TOBB ve Habitat’ın desteği ile çeşitli eğitim ve etkinliklerin gerçekleştirildiği bir merkez olan Facebook İstasyon‘u İstanbul’da açmıştı. Sosyal medya devi, istasyon’un farklı şehirlerde açılacak merkezlerle genişlemesini de öngörüyor. Bununla birlikte Facebook’un tek başına Türkiye pazarı’nı domine ettiği göz önüne alındığında bu yatırımların yetersiz olduğu kolaylıkla görülüyor.
Similarweb.com verilerine göre ise Haziran 2020’de masaüstü cihazlar üzerinden instagram.com‘a yönelik olarak oluşan küresel trafiğin %3,30’unun, pinterest.com‘a yönelik olarak oluşan küresel trafiğin ise %2,18’inin Türkiye kaynaklı olarak oluştuğu belirtildi. Bu veriler doğrultusunda Türkiye küresel sosyal medya pazarı açısından da oldukça önemli bir pazar olarak gözüküyor.
Facebook ve Google’ın hakimiyeti İngiltere’nin ulusal çıkarları İle uyumsuz
Türkiye’de sosyal medya alanı, Google’ın hakimiyeti altında yer alıyor. Bu durum söz konusu şirketlerin yabancı oyuncular olmasının yanı sıra pazarın rekabetten uzak bir nitelik taşıması açısından da ulusal çıkarlarla uyumlu durmuyor.
İngiltere’nin Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, Temmuz 2020’de Google ve Facebook’un online reklamcılık alanındaki hakimiyetinin zayıflaması ve bu doğrultu da İngiliz Hükümetinin harekete geçmesi gerektiğini iletti. CMA yaptığı açıklamada 2019 yılında İngiltere’deki dijital reklam gelirlerinin %80’inin Google ve Facebook tarafından elde edilirken bu güçlü hakimiyetin uçak biletlerinden tüketici elektroniğine varıncaya kadar her alanda daha yüksek fiyatların oluşmasına neden olduğunu vurguladı. CMA, şirketlerin kişisel bilgileri toplama şeklinden de endişe ettiği biliniyor.
Dijital dünyanın bir diğer önemli alanı ise dijital yayın platformu
İzleme alışkanlıklarının geleneksel TV kanallarından dijital yayın platformlarına geçtiği ve özellikle Koronavirüs salgınının neden olduğu yeni şartlarda platformlara olan ilginin arttırdığı son dönemde sıklıkla dillendirilen bir konu olarak dikkat çekiyor. Netflix Türkiye, tarafından doğru olmadığı iddia edilse de Comparitech tarafından açıklanan pazar verileri ise bu değerlendirmeleri bir kez daha doğruluyor.
Dijital yayın platformları pazarında rekabetin yerel ve küresel oyuncuların pazara girmesi neticesinde kızıştığı yoğun biçimde vurgulansa da Netflix pazardaki öncü ve lider platform görümünde duruyor. Bu durum Netflix’e ekonomik ve sosyal bir güç unsuru olma niteliğini kazandırıyor.
Dijital dünya Avrupa’da da örnekleri görüldüğü üzere düzenlemelere tabi tutulabilir
Ekonomik çıkarlardan, veri güvenliğine varan bir kapsamda dijital dünyanın Avrupa’da da örnekleri görüldüğü üzere düzenlemelere tabi tutulmasının önemli bir gereklilik olduğu farkediliyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi