Dr. Özbilen: Savunma sektöründe elde ettiğimiz tecrübeyi sivil alana aktarıyoruz

2003 yılında Teknopark İstanbul’da kurulan Pavo Tasarım Üretim Elektronik Ticaret A.Ş. (Pavotek); IP ağ haberleşme aygıtları, iletişim/kontrol sistemleri, güç aktarım/dağıtım birimleri, insansız aviyonik sistemleri ve enerji dağıtımını verimli hale getiren sistemler alanlarında ürün ve çözümler geliştiriyor.

Pavotek Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alper Özbilen Defensehere’a yaptığı açıklamalarda, Pavotek firmasının savunma sektöründe elde ettiği birikimi, deneyimi; sivil alana, endüstriyel alana uygulama vizyonuyla hareket ettiğini söyledi.

“Pavotek yıllık yüzde 25-30 sayılabilecek böyle bir büyüme bandıyla devam ediyor”

Pavotek firmasının kuruluş hikayesini ve yapısını anlatan Dr. Alper Özbilen, “2003 yılında şu anda içerisinde bulunduğumuz Teknopark İstanbul’da kuruldu. Hatta buranın yerleşen ilk firması olarak söyleyebiliriz.

2003’ten 2007 yılına kadar daha çok sivil ve endüstriyel alanda ürün ve çözümler üreten, çoğunlukla ürettiği ürün ve çözümlerde sayısal, elektronik tasarım, gömülü yazılım olmakla başlıyor. Ondan sonraki süreçte, aslında şirketin sahip olduğu yetkinliğin fark edilmesiyle beraber savunma sanayiine davet şeklinde bir girişi var. 2007 yılı döneminde aslında beraberinde yani endüstriyel, sivil firmanın beraberinde savunma firması olma hüviyetini de kazanıyor. Çoğunlukla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu sayısal haberleşme ile ilgili farklı çözümlerin üretilmesi, burada bizim Switch Router (modem) dediğimiz telli, telsiz birtakım sistemlerin Ar-Ge’sinin yapılması ile başlıyor.

Ar-Ge, tasarım faaliyetleri süreçlerinden sonra şirketimiz üretim faaliyetlerine giriyor. Yani kendi tasarladığı ürünleri, bu defa kendi tesislerinde üretme sürecine başlıyor. Yıllara sari bakıldığı zaman, organik ve yıllık yüzde 25-30 sayılabilecek böyle bir büyüme bandıyla devam ediyor ve bugünlere geliyor.” dedi.

“2021 yılı itibariyle 300 civarında çalışan sayısına ulaştık”

Pavotek’in vizyonunu ve gelecek hedeflerini anlatan Alper Özbilen, “2021 yılı itibariyle 300 civarında çalışan sayısına ulaştık. Bu 300 çalışanımızın 200 tanesi çoğunlukla elektronik ve bilgisayar mühendisi. Belli miktarda makine mühendisi ve mekanik tasarım da çalışan arkadaşlarımız var. 100’e yakın arkadaşımız da bizim genelde destek hizmetlerimizin yanı sıra üretim ve üretim bandında çalışan arkadaşlarımız. Onlarla bugüne kadar Orhanlı’da faaliyet gösteriyorduk. Artık biz Gebze’de Bilişim Vadisi’nde yine Ar-Ge’yi ve üretimi yaklaştırma düşüncesinin ardından oraya taşıma kararı aldık.

Bugün yaptığımızda aslında sivil ile başlayan savunmaya dönen ama 2019-2020 yılı itibariyle de işte savunma sektöründe elde ettiği birikimi deneyimi tekrar sivil alana endüstriyel alana uygulama vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu hareketimiz ile beraber aynı zamanda da yurt dışında ihracata yöneldik, çünkü burada şunu söylemek lazım; bizim bilhassa bu sivilleştirdiğimiz ürünlere ilişkin ihracat politikamız şuan önemli ölçüde hız kazanmış durumda. Burada yine sayısal haberleşmenin belli segmentlerdeki ürünlere ilişkin an itibarıyla 10’un üstünde ülkeye ihracat yaptığımızı söyleyebilirim.

Yıl itibariyle bakıldığında bizim ihracatımızın toplam ciromuzdaki payının da önemli ölçüde büyüdüğünü görüyoruz, gözlemliyoruz. Yaptığımız ürünler aslında bir şekilde dünya standardı olan ürünler olduğu için dünyada da pazarı, marketi belli olan ürünler olduğu için burada kendimizi üç, beş, on ülke diye sınırlandırmıyoruz. Orada fiyat anlamında rekabet edebileceğimizi düşündüğümüz birçok yere, tabi burada tek başına gitmek de çok kolay olmayacaktır. Şunu söylemek isterim; biz netice itibarıyla tasarım ve Ar-Ge firmasıyız. Burada farklı entegratörlerle yani ulusal uluslararası satış kanallarıyla beraber bu konuya çok ciddi uzmanlığı olan kurumsal yapılarla beraber devam etme şeklinde, çünkü orada şunu önemsiyoruz; yaptığımız şeyin kullanılmasını istiyoruz ama öteki taraftan da tamamen kendimizi satış tarafına odaklayıp, bu defa da bizim Ar-Ge ile olan bağımızın, kültürümüzün zedelenmesini de istemiyoruz. Bunu bir şekilde dengede tutmaya çalıştığımızı söyleyebilirim.” diye konuştu.

“Pavotek’i çatı olarak kabul ediyoruz”

Aviyonik alanında yapılan çalışmaları ve Pavotek’in “Spin-Off” şirketi Pavelsis’i anlatan Dr. Alper Özbilen son olarak, “Bizim kendi içimizde, hali hazırda mevcut olan departmanların, bölümlerin olgunluğunu ispatlayanların biz ayrı bir hüviyet kazanması yönünde bir politika benimsedik. İşte aviyonik ile ilgili burada uzmanlaşmış bir kadromuz ve bir yetkinliğimiz vardı. Bu arkadaşlarımızla tamamen bu konularla çalışmaya başladığında aslında bunu ayırabilmenin en azından bunu denemenin böylece yapıyı büyütürken dinamizmini ve enerjisini de yitirmemenin arayışı şeklinde “Spin-Off” olarak adlandırılan bir yapılanma modeline geçtik. Hem takım oyunu oynayabilecek şekilde hem de müstakilen kendi alanında derinleşip uzmanlığını artırabilecek bir model yapabilir miyiz? Arayışının sonrasında şu an olgunlaştığını gördüğümüz bizim birimlerimizi, departmanlarımızı kendi iştirakimiz olarak altımızda değerlendiriyoruz.

Pavelsis var şirketimiz. Bizim aviyonik, havacılık elektroniği alanında uzman olan işte havacılığın aynı zamanda askeri standartlarının birçoğunda tasarım yapma kabiliyetine sahip olan şu an aslında birçok gördüğünüz Türk İHA-SİHA’ları da dahil onlar içerisinde belirli kritik parçaları da üretmiş şirketimiz var. Bu esasen Pavo’nun kendi içerisinden çıkmış bir şirketimiz.

Üretim oranında, çünkü biz üretimi bir ihtisas olarak görüyoruz. Panod isminde bir şirketimiz var. Bu da tamamen üretime odaklanmış şirketimiz. Siber güvenlik ile ilgili Inter Probe şirketimiz var. O da aslında bu tüm bahsettiğimiz sayısal sistemlerin siber güvenliği tarafında yine işte büyük veri, yapay zeka konularında çalışan şirketimiz. Tekrar ediyorum, biz bunları tek bir gövde gibi de tek bir çatı şeklinde de çalıştırıyoruz. Zaten biz Pavotek’i çatı olarak kabul ediyoruz.

Örneğin; birinin yaptığı, diğerinin yazılımla, burada yapılan donanımla birleştirilip böylece yerleşme noktasında uçtan uca diyebileceğimiz en temelden donanım ve yazılım katmanıyla da çok da yerlilik oranı yüksek ürünlerin oluşmasını sağlıyoruz.” dedi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.