”ARCAS” olarak kısaltılan bu yeni sistem, tüfeğin elektro-optik görüşü ya da kaska bağlanmış bir mercek ile tüfeğin düzenekleri arasında arayüz oluşturan, böylelikle de askerlere isteğe bağlı olarak uygulanabilir gerçek zamanlı muharebe bilgileri sağlayan yerleşik bilgisayarlı bir yapay zekâ aygıtı.
Defense Here’in haberine göre ARCAS, bilinen taarruz tüfeklerini ağa bağlı dijital savaş makinelerine dönüştürerek, hem gündüz hem de gece ortamında, birliklerinden bağımsız bir durumda arazide bulunan askerlerin gerek o tür görevlerdeki verimliliğini artırma, gerekse yalnız başlarınayken hayatta kalabilme oranında çok büyük bir sıçrama gerçekleştirme iddiasını taşıyor.
ARCAS, taarruz tüfeğinin kabza ve kundağındaki özel bölümlere eklemlenmiş yapay zekâ destekli bir mini bilgisayar ve onu çalıştıran yenilikçi yazılımlardan oluşuyor. Bunlar tüfeğin neredeyse bütün mekanik fonksiyonlarına egemen olup, onları her an yeniden tanımlayacak ve kullanıcıya monitörden görsel olarak uyarılar aktaracak bütünleşik bir yapıya dönüştürülmüş.
Namlu altındaki bu minyatür bilgisayar birimi, askerin görüş alanından (tüfeğin üzerindeki elektro-optik görüş aygıtı tarafından) toplanan verileri, yanı sıra uzaktaki komuta ve kontrol merkezinin sistemlerinden gelen taktik bilgileri, çevredeki takımda bulunan diğer ARCAS kullanıcılarından gelen verileri tüfeğin mekanik bilgileriyle birleştirerek işliyor, kullanıcı için o an en doğru ve hayat kurtarıcı taktik bilgileri ekrana yansıtıyor.
Muharebe bilgileri, kullanıcıya, ya elektro-optik görüşünden ya da kaska monte edilmiş objektiften görülen manzaranın üstünde bir artırılmış gerçeklik katmanı olarak sunulmakta. Askerler, tüfeğin kundağına yerleştirilmiş bir joystick düğmesi ve oyun dünyasından esinlenen bir grafik kullanıcı arayüzü kullanarak sistemi çalıştırıyor.
Şirketin yeni buluşunun tanıtım toplantısında konuyla ilgili açıklamalar yapan Elbit Systems ISTAR Genel Müdürü Oren Sabag, ARCAS’ın büyük bir birlikten görevle koparak araziye yayılmış durumdaki yalnız ve savunmasız askerlerin gerek muharebedeki verimlilikleri, gerekse hayatta kalma oranlarını yükseltmek amacıyla ürettikleri çözümler dizisinde yepyeni bir kilometre taşı oluşturduğunu belirtti. Sabaq, “Sizlere gururla tanıttığımız bu yeni sistem, ister piyade olsun, isterse de özel kuvvetler mensubu, dağınık askerlerin tekinsiz ve tehlikeli bölgelerdeki etkinliği ve bekâ kabiliyetinde gözle görülür bir sıçrama yaratmaya adaydır. Bu sonuca ulaşabilmek için yıllarca yoğun bir çaba sarf ettik ve büyük ar-ge yatırımları yaptık” şeklinde konuştu.
Açık mühendislik yaklaşımıyla tasarlanan ARCAS’ın iki farklı konfigürasyonu bulunuyor. Tüfek, ısıya duyarlı ya da düşük ışıkta çalışan özel bir görüş aygıtı içerebilir; yanı sıra mevcut herhangi bir elektro-optik görüş aygıtıyla da kullanılabilir. Sistem, ayrıca müşterinin operasyonel gereksinimlerine bağlı olarak ek ve üçüncü taraf uygulamaları da çalıştırabiliyor.
Hem piyadelere, hem de özel harekât savaşçılarına daha önce hiç sahip olmadıkları yeni ve özel muharebe yetenekleri kazandıran bu sistemde ilk dikkati çeken özellikler şunlar:
– Hedefle aradaki pasif mesafe ölçümü
– Otomatik balistik (mermi yönü) düzeltme
– Ateş açılan noktaların tespiti
– Video kameralı hareket algılayıcısı
– Köşelerden ve kalçadan hedefi görerek ateş etme yeteneği
– Taktik komuta ve kontrol ile irtibatlı arayüz
– Yön bulucu
– Silah arkadaşını ve düşmanı tanımlayabilen kimlik belirleyici
– Silahta kalan mühimmatı gösterme ve gerektiğinde ateşe ara verme uyarısı yapma
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi