Elon Musk ve OpenAI arasında büyük gerginlik!
OpenAI’ın kurucularından ve ilk destekçilerinden olan Musk, Altman ve Brockman’ın kendisini 2015 yılında, Google’ın rekabetçi tehdidine karşı koymaya odaklanan kar amacı gütmeyen bir girişim olacağı vaadiyle girişimin kurulmasına ve finanse edilmesine yardımcı olmaya ikna ettiğini iddia ediyor. Musk’ın avukatları perşembe günü San Francisco mahkemesinde açtıkları davada, teknoloji milyarderine 2015 yılında Altman ve OpenAI kurucu ortağı Greg Brockman tarafından yaklaşıldığını, “insanlığın yararı” için AGI (Genel Yapay Zeka) geliştirecek kar amacı gütmeyen bir laboratuvar kurmayı kabul ettiğini söyledi. Davanın iddiasına göre, kuruluş anlaşması OpenAI’ın teknolojisini kamuya “ücretsiz olarak” sunmasını gerektiriyordu.
2015’te OpenAI’ın kurucularından biri olan Musk, yapay zekanın “potansiyel olarak nükleer silahlardan daha tehlikeli” olduğunu söyledikten dört yıl sonra, 2018’de firmanın yönetim kurulundan istifa etmişti. OpenAI, web sitesi tüzüğünde AGI’ın tüm insanlığa fayda sağlaması amacı doğrultusunda olduğunu iddia ediyor. Ancak OpenAI’ın, dünyanın en büyük teknoloji şirketinin bir yan kuruluşu gibi davranarak, Microsoft’un bir parçası haline geldiği düşünülüyor.
Musk’ın avukatları dava dilekçesinde, OpenAI’ın Microsoft için kârı maksimize etmeye odaklanmasının yaptıkları anlaşmayı bozduğunu belirtti. Dava dilekçesinde, “Yeni yönetim kurulu altında, OpenAI sadece geliştirme yapmıyor, insanlığın yararından ziyade Microsoft için karı maksimize eden bir AGI’ı rafine ediyor” ifadesi yer aldı. Microsoft bu konuda yorum yapmayı reddetti.
Musk’ın avukatları davanın “OpenAI’ı kuruluş anlaşmasına bağlı kalmaya zorlamak ve dünyanın en büyük teknoloji şirketine kişisel fayda sağlamak için değil, insanlığın yararına AGI geliştirme misyonuna geri dönmek için” sunulduğunu söyledi. Avrupa’nın da radarına giren ABD’li teknoloji devi Microsoft, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa’nın OpenAI’a cevabı olarak görülen Mistral AI’a, “yeni ticari fırsatların” kilidini açmasına ve küresel pazarlara açılmasına yardımcı olmak için yatırım yaptığını söyledi.
Dava, yapay zekânın geleceğine ilişkin olağanüstü heyecanların yaşandığı bir dönemde, dünyanın en önde gelen iki teknoloji liderini karşı karşıya getirdi. Hem Musk hem de Altman manşetlere çıkmaya devam ediyor. Dünyanın en zengin insanı olarak kabul edilen Musk, elektrikli araç üreticisi Tesla, roket ve uydu üreticisi SpaceX’i yönetiyor. Musk Ekim 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara satın alıp X olarak adını değiştirdiği şirketin yönetimini üstlendi. Kısa süre önce kendi girişimi Neuralink tarafından üretilen beyin çipi teknolojisi implantlarının ilerleyen aşamaları hakkında da açıklamalar yaptı. Musk ayrıca geçen yıl temmuz ayında xAI adlı kendi yapay zeka şirketinin kuruluşunu da duyurdu.
Hatırlamak gerekirse Altman, OpenAI ile sarsıntılı bir süreç yaşamıştı. Geçen yılın kasım ayında, teknoloji endüstrisinde şok dalgaları yaratan bir hareketle şirketten aniden kovuldu. Yapay zeka patlamasının önde gelen isimlerinden biri olan Amerikalı girişimci birkaç gün sonra firmaya geri dönmüştü.
Musk, OpenAI’ın elini zorlayan ihtiyati tedbirlere ek olarak, mahkemenin şu anda özel kazanç için faaliyet gösterdiğini tespit etmesi halinde, kamuya yönelik araştırmalarını finanse etmeyi amaçlayan bağışların muhasebesini ve potansiyel iadesini talep ediyor. Büyük ses getiren davaya eklenen en önemli maddelerden biri şu şekilde yer almaktadır:
“Bay Altman, önceki yönetim kurulunun tasarım gereği sahip olduğu benzer teknik uzmanlığa veya yapay zeka yönetiminde önemli bir geçmişe sahip olmayan yeni bir yönetim kurulu seçti. Bir teknoloji CEO’su ve girişimci olan D’Angelo, Altman’ın dönüşünden sonra önceki yönetim kurulunda kalan tek üyeydi. Yeni yönetim kurulu, yapay zeka etiği ve yönetiminden ziyade kâr merkezli girişimler veya siyaset alanında daha fazla deneyime sahip üyelerden oluşuyordu.”