Koronavirüsün ortaya çıkmasının ardından insanlık teknoloji ile hayatın hemen her alanında daha entegre bir hale geldi. Bu durumun en önemli örneklerinden birisi de Endonezya’daki tekno-mahkemeler.
Al Jazeera’nin haberine göre, pandeminin başlangıcından beri duruşmaların WhatsApp, Zoom gibi sanal platformlar üzerinden yapıldığı Endonezya’da çok sayıda mahkûm sanal dünyada alınan kararlarla idam cezasına çarptırıldı.
Koronavirüs salgının başladığı geçen yıldan bu yana idam cezaları dünya genelinde azalış gösterirken Endonezya’da durum değişmedi. Suçlular için tekno-mahkemeler kuran ülke, Uluslararası Af Örgütü verilerine göre 100 kadar tutuklu hakkında idam kararı verdi.
Endonezya’da alışılmışın dışında sadece cinayet ya da tecavüz gibi suçlara değil uyuşturucu ticareti ile ilgili suçlar karşısında da idam cezası verilebiliyor. Ceza verilirken yerli yabancı ayrımı da gözetilmiyor. Örneğin ülkeye 400 kilogram metamfetamin sokan ve video yayını üzerinden idam cezasına çarptırılan 13 kişilik şebekeden bir kişi Pakistan, bir kişi de İran vatandaşı.
İnternetsiz sanal mahkeme
İnternet bağlantısının son derece zayıf olduğu ülkede duruşmaların sık sık kesilmesi eleştirilere neden oluyor. İnternet problemi nedeniyle mahkumların davalara tam anlamıyla dahil olamadığına dikkat çekiliyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Uluslararası Af Örgütü’nün Endonezya temsilcisi Osman Hamit, ‘’Sanal yargılamalar, idam cezasına çarptırılan sanıkların haklarını gasp ediyor. İdam cezası her zaman için gaddarcaydı fakat sanal trend adaletsizliği ve zalimliği artırdı.’’ ifadelerini kullandı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi