Rus ordusu, düşmana ait araçları vuran ya da ganimet olarak alan askerlere ödül vermeyi sürdürürken, özel şirketler de benzer bir yol izlemeye başladı.
Rusya – Ukrayna savaşı devam ederken, Ukrayna’nın hava gücünü yeniden organize eden Batı ülkeleri F-16 uçağını seçti. Ukraynalılar böylece eskiyen uçaklarının yerine Danimarka, Belçika, Norveç ve Hollanda’dan F-16 uçaklarını envanterine katarak, Ruslara karşı hava sahasını korumaya çalışacak.
Bu gelişmeler akabinde Rusya cephesinden de yeni adımlar atılmaya başlandı. Rus petrol şirketi Fores, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya göndereceği F-16’lardan ilkini düşüren Rus askerine yüklü miktarda ödül vereceklerini vaat etti.
Fores’in İcra Kurulu Başkanı Sergey Shmotyev düşürülen ilk F-16 uçağı için, uçağı düşüren asker ya da askerlere 15 milyon ruble para verecek. Bu da 168 bin ABD dolarına karşılık geliyor. Shmotyev, ilk uçağın ardından her jet için 500’er bin ruble yani 5 bin 600 ABD doları ödül verileceğini belirtti.
Fores sadece uçaklar için değil, tank imhaları için de ödül verildiğini dile getirdi. Örneğin Andrey Kravtsov adlı Rus askeri, Leopard 2 tankını vurup kullanılmaz hale getirdiği için 12 bin dolar para ödülü almıştı. Shmotyev, tank imhası için ödenek ayırdıklarını ve şu anda 20’den fazla tank imhası için ödül vereceklerini söyledi. Fores, 2023 yılının ilk günlerinde Batılı tanklara yönelik saldırılar için de askerlere 7 bin 200 Dolar ödeneceğini belirtmişti.
Rusya Savunma Bakanlığı, düşman araçlarının imhası karşılığında alınacak para ödülünün bulunduğu bir fiyat listesi oluşturmuş, Leopard, Challenger ve Leopard gibi Batı tanklarını imha eden askerlerin maaşlarına 1200 dolar ekleneceğini ifade etmişti.
Fores adlı şirketin F-16 imhası için verecekleri ödül duyurusundan sonra Rusya Savunma Bakanlığı’nın da bu konuda bir ödül belirleyeceği düşünülüyor. Savaşın ilk yılında Bayraktar TB2 SİHA’lar karşısında zor anlar yaşayan Rus ordusu, TB2 vurmayı başarana 50 bin ruble ödül vereceğini açıklamıştı. Savaşın ikinci yılında ödül listelerindeki rakamların daha da arttığı düşünülüyor.
Ukrayna neden F-16 istiyor?
Ukrayna, savaşın başında yüksek irtifalara çıkamadığı gibi radarları da genellikle Rus savaş uçaklarından daha ilkel olduğu için Rus savaş uçaklarını tespit etmekte çok zorlandı.
Ukraynalı karar vericiler bu noktada, etrafındaki eski Varşova Paktı ülkelerinin izlediği yolu izlemeye karar verdi. Uçak konusundaki tercihlerini F-16’dan yana kullandılar. Savaşın başladığı yılda ilginç bir şekilde Doğu Avrupa ülkeleri F-16 uçaklarını kullanıma alırken, Batı Avrupa ülkeleri de envanterindeki F-16 uçaklarını çıkarmaya başlamıştı.
Ukrayna böylece hem Batı Avrupa ülkelerinden kolayca uçak alacak, hem de F-16 alt yapısına kavuşan Doğu Avrupa ülkelerinden sürekli teknik destek alabilecekti. Böylece savaşın göklerdeki akıbetini değiştirebilecekti.
Uzmanlar ise Ukrayna’ya verilecek F-16’ların akıbeti konusunda görüş ayrılığı yaşadı. Bir kesim F-16’ların Ukrayna’nın savaşın gidişatını değiştirme konusunda fayda sağlamayacağını düşünürken, bir kesim de uçakların Batı ülkeleriyle ilişkileri derinleştirmek konusunda bir araç olduğunu düşünmeye devam ediyor.