F-35A’lar nükleer füze taşıyacak!
F-35 Ortak Programı’nın sözcüsü Russ Goemaere yaptığı açıklamada, F-35A jetlerine B61-12 nükleer bombalarını taşıma sertifikası verildiğini söyledi.
ABD menşeili Breaking Defense sitesine konuşan Goemaere, 10 yıl önce eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başlatılan sertifika programının tamamlandığını belirtti.
Obama döneminde başlatılan sertifika programının tamamlanması ile F-35A, nükleer silah taşıma onayı alan ilk 5. nesil savaş jeti oldu.
Russ Goemaere yaptığı açıklamada, sertifikasyonun verilen taahhütten aylar önce, 12 Ekim’de verildiğini belirterek “F-35 Nükleer Sertifikasyon çalışması, 16 farklı hükümet ve endüstri paydaşından oluşan nükleer girişimin 10 yılı aşkın süredir yürüttüğü yoğun çabaların sonucudur. Sertifikasyonunun planlanan tarihten çok önce verilmesi, ABD ve NATO’ya kritik bir kabiliyet sağlamıştır. Bu gelişme ile F-35A’lar artık hem konvansiyonel hem de nükleer savaşta kullanılabilen “çift yetenekli” savaş uçakları haline geldi.” ifadelerini kullandı.
ABD’li havacılık firması Lockheed Martin’in ürettiği F-35 serisinin üç modeli var. Nükleer silah taşıma yetkisi geleneksel kalkış ve iniş modeline sahip F35-A için geçerli. Kısa kalkış ve dikey iniş özellikli F-35B ve savaş gemilerine konuşlandırılan F35-C’ye sertifika verilmedi. Buna ek olarak program kapsamında sadece B61-12 model taktik nükleer bombanın kullanılması onaylandı. B61-12 bombası, 1968’de kullanıma sunulan B61 bombasının en yeni sürümüdür.
Lockheed Martin tarafından yapılan açıklamada ise, “F-35, dünyanın tek 5. nesil çok rollü gizli savaş uçağıdır ve müşterilerimizle işbirliği yaparak, onun tehditlerin önünde kalmasını sağlamak için ilerlemeler kaydetmeye devam ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
ABD Hava Kuvvetleri Hava Muharebe Komutanlığı sözcüsü, “Hava Kuvvetleri envanterindeki tüm F-35A’ların, tahsis edilen seri numaralarından bağımsız olarak, gelecekte nükleer sertifikalı bir konfigürasyonda olmasının beklendiğini” belirtirken herhangi bir operasyonel ayrıntı hakkında bilgi vermeyi reddetti.
F-35A, dahili olarak iki adede kadar B61-12 bombası taşıyabilir ve bombayı diğer B61 taşıyabilen uçaklardan daha hassas bir şekilde hedeflemek için yer tarama sensörleri ve veri bağlantıları paketine sahiptir.
Daha önce F-15E ile F-16 avcı uçaklarının nükleer silah taşıma kabiliyetine sahip olduğu ve B-2 Spirit stratejik bombardıman uçağının ise nükleer silah taşıma amaçlı bir programın parçası olduğu biliniyordu. F-35A ise, ABD Hava Kuvvetleri’nin “N-kablolamaya” sahip ilk hayalet avcı uçağı olmuştur. Bu kablolama, nükleer silahları kullanmak için gerekli bir kablolama sistemidir.
F-35A’nın, Hava Kuvvetleri’nin eski F-22 Raptor hayalet avcı uçağının aksine, taktik nükleer saldırı kabiliyetini üstlenmesi amaçlanmıştır. Bu kabiliyetin uygulanması, B61-12 bombasının özelliklerini kullanmak için gerekli kablolama ve veri bağlantılarıyla birlikte Blok 4 olarak bilinen kapsamlı bir yükseltme programıyla ilişkilendirilmiştir.
B61-12 hakkında
B61-12 nükleer füzesi bağımsız kaynaklara göre Japonya’ya İkinci Dünya Savaşı’nda atılan füzelerden tam 24 kat daha güçlüdür. 1963 yılında tasarlanan ve 1968 yılında kullanıma sunulan füzenin her biri 28 milyon dolara mal ediliyor ve tam 324 kilogram ağırlığındadır. ABD’nin envanterinde bu füzeden birkaç düzine olduğu belirtiliyor.
B61-12, Obama yönetiminde ortaya çıkan ve eski -3, -4, -7 ve -10 modellerinin yerini alan bir ömür uzatma programıdır. B61-12’nin ilk üretim birimi Kasım 2021’de piyasaya sürüldü ve üretimin 2025 mali yılının sonuna kadar sürmesi planlanıyor. Hükümetin nükleer savaş başlıklarına ilişkin yıllık muhasebesine göre, programın ömrü boyunca 22 mali yılında 9,6 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor, ancak bu maliyetin büyük bir kısmı zaten harcanmış durumda.
Biden yönetimi ayrıca Ekim ayında B61-13 olarak adlandırılan silahın yeni bir varyantını geliştireceğini duyurmuştu. Yetkililer, daha yeni olan -13’ün -7’ye benzer bir etkiye sahip olmasının beklendiğini, bunun da kabaca 360 kilotona kadar bir patlamaya eşdeğer olacağını söyledi. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Japonya’nın Hiroşima kentine atılan Little Boy nükleer bombasının gücü 18 kilotondu. Buna karşılık -12’nin patlama gücünün ise 50 kilotona kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.
B61-12 ve F-35A kombinasyonu
B61-12, pahalı bir yenileme çalışması olmakla birlikte manevra kuyruk kanatçıkları, dönüş dengeleyici roketler ve hem atalet hem de GPS rehberliği sunarak yeteneklerini önemli ölçüde artırmıştır. Bu, onu hem son derece hassas hem de (maksimum yükseklikte fırlatılırsa) tahminen 15 mil kadar uçabilen bir kayma bombasına dönüştürüyor.
Aşağıdaki B61-12 test videosunda, bombanın F-35’in gizlilik geometrisini bozmamak için nasıl dahili bir bölmede saklandığına ve ayrıca 29. saniyede dönüş dengeleyici roketlerin ateşlendiğine dikkat edin.
Geliştirilmiş hassasiyet, bir B61-12’nin sertleştirilmiş bir nükleer silah tesisini tek bir vuruşla yerle bir etmesini çok daha olası hale getirmektedir. Ve mütevazı uzak menzili bile bu silahı geleneksel bir yerçekimi bombasına kıyasla uçakta savaş uçağı taşıyanlar için çok daha hayatta kalınabilir kılmaktadır. Daha geleneksel modeller doğrudan hedefin üzerine atılır, bu da uçağı hava savunması ve hatta kendi nükleer bombasının patlamasına kurban gitme konusunda daha büyük risk altına sokar.
Bu durum kızılötesi sensörler ve hatta radarlar tarafından kısa mesafelerde tespit edilebilen hayalet avcı uçakları için de geçerlidir. Dahası, hayalet avcı uçakları B61-12’nin mümkün olan maksimum süzülme menzilinden yararlanmak için daha yüksek irtifalarda daha güvenli bir şekilde uçabileceklerdir.