Fas kralı İsrail’in yeni başbakanını tebrik etti

Fas Kralı, Hamas Lideri İsmail Haniyeh’nin Filistin meselesini görüşmek için Fas’a gittiği sırada İsrail’in yeni Başbakan’ı Naftali Bennett’a tebrik mektubu gönderdi.

Fas Kralı, yeni İsrail Başbakanı’nı 12 yıllık Netanyahu hükümetini devirip başa geçmesinden dolayı tebrik etti.

Kral yazışmasında, Fas’ın bölgedeki tüm halkların güvenlik, istikrar ve uyum içinde yan yana yaşamasını garanti altına almak için Ortadoğu’da adil ve kalıcı bir barışa hizmet etmeyi amaçlayan aktif rolünü sürdürme konusundaki kararlılığını belirtti.

İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından Çarşamba günü aktarılan mektupta, samimi selamlarının iletildiği ve büyük başarılar için iyi dilekte bulundukları ifade edildi.

Fas, yaklaşık 3 bin kişi ile Kuzey Afrika’nın en büyük Yahudi topluluğuna sahipken; İsrail, Fas kökenli 700 bin Yahudi’ye ev sahipliği yapmaktadır.

Fas ayrıca, 2020’de Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan ve Bahreyn’den sonra ABD’nin aracılık ettiği anlaşmalar kapsamında İsrail ile ilişkileri normalleştiren dördüncü Arap ülkesi oldu.

“Filistin davasına” destek

Haniye, 16 Haziran’da Fas Başbakanı Saad-Eddine El Othmani ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (PJD) yetkililerle bir araya geldi.

Haniye, Fas’a davet ettiği için El Othmani’ye teşekkür etti. Haniyeh, “Bu ziyaretin kardeş ülke Fas’tan istenen ve beklenen sonuçların alınmasına yol açacağını umuyorum.” dedi.

El Othmani yaptığı açıklamada, “Heyet, Filistin davasındaki son gelişmeler ve bunun nasıl destekleneceği konusunda Adalet ve Kalkınma Partisi liderliğiyle görüşmelerde bulunacak.” dedi.

Kral 6. Muhammed, İsrail ile Filistinliler arasındaki müzakerelerin, çatışmaya nihai, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşmanın tek yolu olduğunu söyledi.

Fas, 1948’de İsrail kurulmadan önce İspanyol Engizisyonu sırasında İspanya ve Portekiz’den Kuzey Afrika’ya göç eden büyük bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapıyordu.

İsrail ve Fas, İsrail’in Filistinlilerle yaptığı geçici barış anlaşmalarının ardından 1990’larda düşük seviyeli diplomatik ilişkiler kurdu, ancak bu bağlar 2000 yılında ikinci Filistin İntifadası’nın patlamasıyla askıya alındı.

Ancak o zamandan beri, gayri resmî bağlar devam etti ve tahminen 50.000 İsrailli, her yıl Yahudi cemaati hakkında bilgi edinmek ve aile geçmişlerinin izini sürmek için Fas’a seyahat ediyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.