Fiziksel yetilerini kaybeden hastaların, geliştirilen bir çip teknolojisi ile birlikte düşüncelerini aktarabileceği ve etrafındaki insanlarla iletişime geçebileceği kanıtlandı.
TRT Haber’in verdiği bilgilere göre Synchron isimli şirket, geliştirdiği çip teknolojisi ile Avustralyalı 62 yaşındaki ALS hastası Philip O’Keefe’nin düşüncelerini aktarabildiğini duyurdu.
Şirket tarafından yapılan açıklamada O’Keefe; Synchron CEO’su Thomas Oxley’in Twitter hesabına aklından geçen düşünceleri iletmeyi başardı. O’Keefe çip sayesinde yolladığı mesajda “Tuş vuruşlarına veya seslere gerek yok.Bu tweeti sadece düşünerek oluşturdum.” ifadelerine yer verdi.
no need for keystrokes or voices. I created this tweet just by thinking it. #helloworldbci
— Thomas Oxley (@tomoxl) December 23, 2021
İlk doğrudan düşünce ‘tweet’inin O’Keefe’nin beyninden kablosuz olarak gönderildiği aktarıldı.
ALS’nin sebep olduğu ilerleyici felç sonrası O’Keefe’nin beynine 2020 yılında ‘Stentrode’ adlı bir bilgisayar arayüzü kurulmuştu.
‘Hastaların düşünce yoluyla dijital cihazları kablosuz olarak kontrol etmelerini sağlamak için tasarlanan’ implant, cerrahi işleme gerek kalmadan şah damarı yoluyla yerleştirildi.
Şirket, O’Keefe’nin “Şimdi bilgisayarda nereye tıklamak istediğimi düşünmem yetiyor ve e-posta gönderebiliyor, banka işlemi yapabiliyor, alışveriş yapabiliyor ve dünyaya Twitter üzerinden mesaj gönderebiliyorum.” şeklindeki düşüncelerini iletebildiğini açıkladı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi