[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/3o1IhH2NeG0Pg3iny77FRA” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
2020 yılına dair siber güvenlik analizleri ve araştırmaları devam ediyor. Fidye yazılımı saldırılarını mercek altına alan uzmanlar, BlockChain hareketlerini takibe aldı. Bu hareketlerde de fidye yazılımlarında 2020 yılı içinde 350 milyon dolar fidye ödendiği tespit edildi. Bu da ödenen fidyenin yüzde 311 oranında büyük artış yaşadığını gösterdi.
Yıldan yıla kârları artıyor
Chainalysis tarafından yapılan araştırma sonrasında ortaya çıkarılan miktarın alt sınır olduğu belirtildi. Toplam miktarın bundan daha çok olabileceği ve takip edilemeyebileceği aktarıldı. Bazı şirketlerin bu tür saldırıya maruz kaldıktan sonra fidye ödediği ancak bunu açıklamadığı kaydedildi.
Fidye yazılımı saldırılarının bütün siber saldırılar arasında yüzde 7 oranına sahip olduğu belirtildi. Geçtiğimiz yıla göre büyük artışın da yeni saldırı türleri ve büyük sistemlere yapılan saldırılar nedeniyle olduğu aktarıldı. 2019 yılında 100 milyon dolardan daha az fidye ödemesinin kayda geçtiği belirtildi.
En çok kazanç sağlayan hacker grupları olarak da Sodinokibi, Ryuk, Maze, Doppelpaymer, Netwalker, Conti, REvil, Snatch, Defray777 ve Dharma kendisini gösterdi.
Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir haberde de fidye yazılımı saldırısı yapan grupların aracılar kullanarak ellerindeki parayı akladığı belirtilmişti. Bu aklama işlemi için Bitcoin transferi yapılan ve düzenli ödeme yapılan Bitcoin cüzdanları olduğu aktarılmıştı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi