Fransa’dan nükleer füze testi!
Fransız Silahlı Kuvvetlerinin nükleer harp başlığı taşıyabilen ASMPA-R füzesinin yeni bir testini gerçekleştirdiği açıklandı.
Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransa’nın Çarşamba günü Rafale savaş uçağı tarafından fırlatılmak üzere tasarlanan, ASMPA-R güncellenmiş nükleer kapasiteli füzenin test atışını gerçekleştirdiğini söyledi.
Lecornu yaptığı açıklamada, ASMPA-R güncellenmiş nükleer kapasiteli füzenin savaş başlığı olmadan bir Rafale savaş uçağı tarafından Fransa’nın ulusal toprakların üzerinde yapılan bir tatbikat sırasında, nükleer hava saldırısını temsil eden bir uçuşun sonunda ateşlendiğini söyledi.
Fransa’nın nükleer füze testi, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki ve Moskova’nın ilhak ettiğini iddia ettiği ülkenin bazı kısımlarını da içeren Güney Askeri Bölgesi’nde nükleer tatbikatlara başlamasından bir gün sonra gerçekleşti.
Savunma Bakanı Sebastien Lecornu açıkalmasında, “Uzun süredir planlanan bu operasyon, askeri programlama yasasında nükleer caydırıcılık konusunda öngörülen amacı gerçekleştiriyor ve bunun mükemmelliğini ve operasyonel güvenilirliğini ortaya koyuyor. Operasyona katılan tüm güçleri, bakanlık ekiplerini ve sanayi ortaklarını tebrik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
ASMPA füzesinin özellikleri
1980’li yıllarda geliştirilen ASMP füzesinin yükseltilmiş bir versiyonu olan ve MBDA tarafından üretilen ASMPA füzesi, 2009 yılından itibaren Fransız Hava Kuvvetleri, 2010 yılından itibaren de Fransız Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.
2018 yılına kadar Mirage 2000N-K3 savaş uçağı tarafından taşınan füze, bu tarihten sonra Rafale F3R savaş uçağına da entegre edilmiştir.
Yaklaşık 500 km menzile sahip olan füze 3 Mach hıza ulaşabilmekte ve 300 kiloton güce sahip bir termo-nükleer savaş başlığı taşıyabilmektedir.
Fransa’nın havadaki nükleer cephaneliğinin bir parçası olan füzenin, “eskime sorununu önceden ele almak ve füze performansını iyileştirmek” amacıyla 2016 yılında orta ömür yükseltmesine başlandı.
ASMPA-R olarak adlandırılan bu modernize edilmiş versiyonun ilk test atışı 2021 yılında gerçekleştirilmiş, daha sonra 2022 yılında bir başka test daha gerçekleştirilmişti.
Proje kapsamında füzenin elektroniklerinin geliştirilmesi, menzilinin uzatılması ve yeni bir 300 kiloton termonükleer savaş başlığının eklenmesi hedefleniyor.
Mevcut ASMPA ve ASMPA-R füzelerinin yerini ilerleyen süreçte ASN4G olarak adlandırılan dördüncü nesil havadan yere nükleer kapasiteli füzenin alması planlanıyor. Rafale savaş uçağı tarafından taşınması ve 1.000 km menzile sahip olması öngörülen füzenin geliştirilme çalışmaları ArianeGroup şirketi tarafından yürütülüyor.
Füzenin yüksek süpersonik (4 – 5 mach) veya hipersonik (7 – 8 mach) hıza ulaşabilmesi hedefleniyor.