SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée / Terrestre) hava ve füze savunma sistemi; MBDA Fransa, MBDA İtalya ve Thales ortaklığında kurulan EUROSAM konsorsiyumu tarafından geliştirilen, kara konuşlu, orta irtifa, uzun menzilli, hava ve kısa menzilli balistik füze savunma sistemidir.
Sistem savaş uçakları, seyir füzeleri, insansız hava araçları, anti – radyasyon füzeleri, gemisavar füzeler, taktik ve kısa menzilli balistik füzeler vb. olmak üzere geniş zarftaki hedeflere angaje olabilmektedir.
SAMP/T hava ve füze savunma sistemi savaş alanındaki askeri birlikleri ve stratejik tesisleri 600 km menzile kadar taktik ve kısa menzilli balistik füze saldırılarına karşı koruyabilmektedir.
Balistik füzelere karşı koyabilen Avrupa yapımı az sayıdaki sistemden biri olan SAMP/T hava ve füze savunma sistemi İtalya, Fransa ve Singapur tarafından insansız hava araçlarına, seyir füzelerine, 600 km’ye kadar menzilli taktik ve kısa menzilli balistik füzeler ile savaş uçaklarına karşı koruma sağlamak amacıyla kullanılıyor.
SAMP/T hava ve füze savunma sistemi bataryası bileşenleri, yaklaşık 100 km menzile sahip 360 derece arama, tespit ve takip yapabilen çok fonksiyonlu 3 boyutlu Arabel arama radarı, komuta kontrol aracı, her biri sekiz Aster füzesi ve bir miktar yeniden yükleme füzesi ile donatılmış altı adede kadar füze fırlatma aracı yer alıyor.
Fransa tarafından Renault Kerax 8 x 4 füze fırlatma aracı tercih edilirken İtalya tarafından Iveco Astra 8 x 8 füze fırlatma aracı tercih edilmiştir.
SAMP/T hava ve füze savunma sistemi, sırasıyla 30 ve 120 km’nin üzerinde maksimum menzile sahip Aster 15 ve Aster 30 hava savunma füzelerini kullanıyor. İki aşamalı ve katı yakıtlı Aster 15 ve Aster 30 füzeleri orta yol güdümü için çok fonksiyonlu 3 boyutlu Arabel arama radarı tarafından sağlanan izleme bilgilerini kullanırken terminal aşamada füze üzerinde bulunan Ku band aktif radar arayıcı sayesinde hedefine kilitlenir.
Aster 15 füzesi 30+ km menzile, 13 km maksimum irtifaya ve yaklaşık 3 mach maksimum uçuş hızına sahipken Aster 30 füzesi 120+ km menzile, 20km maksimum irtifaya ve 4,5 mach maksimum uçuş hızına sahiptir. Aster 30’un uzunluğu 4,9 m, çapı 180 mm ve fırlatıldığında ağırlığı 450 kg’dır Füzeler terminal aşamada sahip oldukları Ku band aktif radar arayıcı vasıtasıyla hedeflerine yönelirken yaklaşma tapası ile hedef yakınında kendilerini patlatarak hedefi imha eder.
Fırlatma ve terminal aşama arasında füzelere 360 derece arama, tespit ve takip yapabilen çok fonksiyonlu 3 boyutlu Arabel arama radarı rehberlik eder. Aynı anda 100 hedefi izleyen Arabel arama radarı 10 hedefe ise aynı anda angajman sağlayabilmektedir.
SAMP/T hava ve füze savunma sistemi Airbus A400M ve Lockheed-Martin C-130J Super Hercules dahil NATO taktik nakliye uçaklarıyla taşınabilir. 14 personel tarafından işletilebilen SAMP/T hava ve füze savunma sistemi bataryası istenildiği taktirde çok kısa süre içerisinde mevzi değiştirebilmektedir.
Fransa Silahlı Kuvvetleri en az 7 adet SAMP/T hava ve füze savunma sistemi bataryası işletirken İtalyan Kara Kuvvetleri ise 3 adet SAMP/T hava ve füze savunma sistemi bataryası işletmekte. Haziran 2016’da İtalya, olası bir Suriye füze tehdidine karşı Türkiye’nin sınırını güçlendirmek amacıyla NATO’nun aldığı tedbirin bir parçası olarak Türkiye’ye üç yıldır bölgede bulunan Alman Patriot bataryası yerine bir SAMP/T hava ve füze savunma sistemi konuşlandırdı.
SAMP/T geliştirme süreci
- 1990: Aster 30 ve SAMP/T hava ve füze savunma sisteminin tam ölçekli geliştirilmesine başlandı.
- 1997: SAMP/T hava ve füze savunma sistemi için ilk prototip üretimi başladı.
- 1999: SAMP/T hava ve füze savunma sistemi yeterlilik testlerine başladı.
- 2005: Tüm SAMP/T hava ve füze savunma sistemi bileşenlerini kapsayan ilk yeterlilik denemesi gerçekleştirildi ve Arabel radarı tarafından hedef tespiti ve takibinin yanı sıra Aster füzesi tarafından hedefe angajman gerçekleştirildi.
- 2008: SAMP/T hava ve füze savunma sistemi, iki başarılı test atışı ile Fransız ve İtalyan orduları operasyonel yeterlilik değerlendirmesine başladı.
- 2010: Fransa Silahlı Kuvvetleri hizmetinde ilk SAMP/T hava ve füze savunma sistemleri faaliyete geçti.
- 2011: Fransız Hava Kuvvetleri, Fransa’nın Deauville kentinde düzenlenen G8 Zirvesi için hava savunması sağlamak üzere bir SAMP/T hava ve füze savunma sistemi konuşlandırdı.
- 2012: İtalyan Ordusu ilk SAMP/T hava ve füze avunma sistemi alayını faaliyete geçirdi.
- 2013: İtalyan Ordusu ve Fransız Hava Kuvvetleri, SAMP/T hava ve füze savunma sistemini ilk kez NATO mimarisine entegre ederek konuşlandırdı ve bir önleme testi sırasında balistik füze hedefini başarıyla önledi.
- 2013: Singapur Savunma Bakanı, Singapur’un Aster 30 önleyicilerle donatılmış Eurosam SAMP/T hava ve füze savunma sistemini satın aldığını duyurdu.
- 2017: Singapur Hava Kuvvetleri, ilk SAMP/T hava ve füze savunma sistemini ve 100 adet Aster 30 füzesini teslim aldı.
- 2024: Singapur, ilk SAMP/T hava ve füze savunma sistemininin tam operasyonel kapasiteye ulaştığını duyurdu.