Fransa Ukrayna’ya daha fazla füze ve uçak bombası sağlayacak.
Fransa Savunma Bakanlığı, Fransa savunma sanayisinin mühimmat üretim kapasitesinin artırılmasına ve Ukrayna’ya yönelik askeri yardım yeni planları açıkladı.
Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu 26 Mart 2024 tarihinde Savunma Bakanlığı ve hükümet yetkililerinin de katıldığı basın toplantısında Fransa savunma sanayisine ilişkin ilerleme raporunu sundu.
Le ministre des Armées, @SebLecornu, dresse un premier bilan d’étape sur l’économie de guerre au cours d’une conférence de presse en présence des autorités du ministère.
Suivez le direct 👇 https://t.co/KarGQC9LBf— Ministère des Armées 🇫🇷 (@Armees_Gouv) March 26, 2024
Savunma Bakanı Lecornu basın toplantısında Fransa savunma sanayisinin mühimmat üretim planlarına ve Ukrayna’ya yeni askeri yardım sağlanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Fransız savunma sanayisinin 2024 yılında 600 adet AASM güdümlü uçak bombası üreteceğini ve gelecek yıl bu üretim sayısının iki katına çıkarılarak 1200 adet güdümlü bomba üretileceğini söyleyen Savunma Bakanı Lecornu ayrıca Fransız Hükümeti’nin mart ayının sonuna kadar Ukrayna’ya 100 adet AASM güdümlü uçak bombası göndereceğini belirtti.
Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 savaş uçaklarına entegre edilen AASM güdümlü uçak bombalarının halihazırda devam eden Ukrayna – Rusya Savaşı’nda aktif olarak kullanıldığı, AASM bombaları kullanılarak Rus hedeflerine uzun mesafeden hassas saldırılar gerçekleştirildiği ifade ediliyor.
Lecornu, AASM güdümlü uçak bombalarının Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarına entegrasyonu konusuna da değindi ve Ukrayna Hava Kuvvetlerinin envanterine bu yıl içinde girmesi beklenen F-16 savaş uçaklarına AASM güdümlü mühimmatlarının entegrasyonu için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
Mk82 ve Mk84 serbest düşüm bombalarını güdümlü mühimmata dönüştüren AASM kitleri, baş tarafta yer alan güdüm bölümü, mühimmatın yer aldığı orta kısım ve uçuş menzilini artırmak amacıyla kullanılan roket motorunun yer aldığı arka kısım olmak üzere 3 kısımdan oluşuyor. Mühimmat atıldığı yükseklik ve ilk hızına bağlı olarak 15 ila 70 km uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri MiG-29 uçakları 500 lb (250 kg) ağırlığındaki Mk82 mühimmatının kullanıldığı AASM-250 bombalarıyla Rus hedeflerini ateş altına alıyor.
Fransa yeniden SCALP EG üretimine başlıyor
Savunma Bakanı Sébastien Lecornu konuşmasında MBDA Fransa’nın uzun süredir üretimi yapılmayan SCALP EG seyir füzesinin üretimine bu yıl tekrar başlayacağını ve ilk etapta 40 adet füzenin üretilmesinin planlandığını belirtti. Üretilecek mühimmatların Ukrayna’ya mı verileceği yoksa halihazırda Ukrayna’ya verilen SCALP EG seyir füzeleri ile azalan ulusal stokların tamamlanması için mi üretileceği açıklanmazken ilerleyen süreçte üretim sayısının daha da artırılabileceği ifade edildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 16 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada Fransa’nın Ukrayna’ya 40 adet ek SCALP EG seyir füzesi sağlayacağını duyurmuştu.
Fransa daha önce İngiltere ile birlikte Ukrayna’ya belirsiz sayıda SCALP EG / Storm Shadow seyir füzesi verdiğini açıklamış ve verilen füzeler 6 Haziran 2023 tarihinde Ukrayna Hava Kuvvetleri Günü kapsamında düzenlenen etkinlik sırasında Su-24М taktik bombardıman uçağı üzerinde görüntülenmişti.
Ukrayna, SCALP EG / Storm Shadow seyir füzelerini Kırım’da bulunan Rus hedeflerine saldırmak amacıyla yoğun şekilde kullanıyor. Özellikle Rus Karadeniz Filosu unsurlarına karşı gerçekleştirilen saldırılarda şimdiye kadar 2 adet Ropucha sınıfı çıkarma gemisi, 1 adet Kilo sınıfı denizaltı, 1 adet Karakurt sınıfı korvet imha edilirken 2 adet Ropucha sınıfı çıkarma gemisine de hasar verildiği iddia edildi.
SCALP EG / Storm Shadow seyir füzeleri ayrıca hava üsleri, Karadeniz Filosu Karargâhı ve geçtiğimiz günlerde Karadeniz Filosu Muhabere Merkezi’ne düzenlenen saldırılarda da kullanıldı.
Sébastien Lecornu, 155 mm topçu mühimmatı üretimine dair de açıklamalarda bulundu. Lecornu, Fransa savunma endüstrisinin 2024 yılında yaklaşık olarak 100 bin topçu mühimmatı üretmeyi planladığını ve üretilecek 80 bin mühimmatın Ukrayna’ya gönderilmesi, 20 bin mühimmatın ise Fransa’da kalmasının öngörüldüğünü belirtti.
Lecornu, 22 ülkenin katıldığı “Uluslararası Topçu Koalisyonu” programı kapsamında Nexter tarafından 2024 yılında Ukrayna için üretilmesi planlanan 78 adet Caesar kundağı motorlu obüsten Fransa, Danimarka ve Ukrayna’nın üretimini finanse ettiğini ilk 18 obüsün tamamının yıl sonuna kadar üretileceğini ifade etti.
12 adet obüsün, Fransa ve Danimarka tarafından Ukrayna Destek Fonu’ndan yaklaşık 50 milyon avro kullanılarak finanse edildiğini, 6 obüsün ise Ukrayna tarafından finanse edildiğini belirten Lecornu kalan obüslerin üretimin programa katılan diğer ülkeler tarafından finanse edilmesinin beklendiğini söyledi.
Lecornu ayrıca Fransız Hükümetinin bu yıl Ukrayna’ya, ilave VAB zırhlı personel taşıyıcıları ve AMX-10 keşif araçları da dahil olmak üzere zırhlı araçları içerecek ek bir askeri yardım paketi tahsis etmeyi planladığını dile getirdi.