Gazzeliler aç bırakılarak öldürülüyor!
Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’i Gazze’de açlığı bir silah olarak kullanmakla suçladı.
New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde konuşan Josep Borrell, bölgeye yeterli gıda yardımı girememesini “insan yapımı bir felaket” olarak niteledi.
AB Temsilcisi Josep Borrell12 Mart’ta New York’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada , Gazze’deki durumu uluslararası bir insani kriz olarak nitelendirerek, bölgede yaşanan trajedinin büyüklüğüne dikkat çekti. Gazze’de yaşanan çatışmalar sonucunda 30 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 1,8 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve 500 bin kişinin açlık sınırında olduğunu belirten Borrell, AB’nin bölgeye insani yardım ulaştırılması konusunda aktif rol oynadığını fakat havadan ve karadan alternatifler aranırken, en kolay yol olan karayolunun insan eliyle kapatılması krizinin doğal bir afet sonucu değil, tamamen beşeri şekilde meydana geldiğini vurgulayarak üstü kapalı şekilde Netanyahu yönetimini işaret etti.
Josep Borrell daha sonra, AB’nin Gazze’ye insani yardım sağlama çabalarında karşılaştığı engellere dikkat çekti. Bölgeye deniz veya hava yoluyla yardım ulaştırmanın zorunluluğuna işaret eden Borrell, bu durumun karayollarının yapay olarak kapatılması nedeniyle meydana geldiğini vurguladı.
Gazze’de açlığın bir savaş silahı olarak kullanıldığını belirten Borrell, “Ukrayna’da yaşananları kınarken Gazze’de yaşananlar için de aynı kelimeleri kullanmak zorundayız.” ifadeleriyle Gazze’deki duruma karşı sessizlik hakimken Ukrayna’daki olaylar için kullanılan dili hatırlattı.
Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşların (OCHA, WFP ve UNRWA) bölgedeki birçok insan için hayati önem taşıdığını ifade eden Borrell ayrıca UNRWA hakkındaki iddiaların kanıtlanana kadar sadece iddia olarak kalması gerektiğini de vurguladı.
BM, Gazze’de nüfusun dörtte birine denk gelen en az 576 bin kişinin kıtlığa sadece bir adım uzakta olduğu konusunda uyarıyor.
Ayrıca Gazze’deki Sağlık Bakanlığı son iki haftada hastanelerde en az 27 kişinin beslenme yetersizliği ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybettiğini, bunların büyük bir kısmının çocuk olduğunu açıkladı.
Gazze’ye yardım ulaştırma çabalarında son durum
Bu hafta Kıbrıs’tan ayrılarak Gazze’ye 200 ton gıda malzemesi taşıyan bir İspanyol yardım gemisi, bölgeye destek sağlama çabasında önemli bir adım attı. Ancak Birleşmiş Milletler, deniz yoluyla yapılan bu yardımların, karadan yapılan yardımların yerine geçemeyeceğine dikkat çekiyor.
Gazze’ye yönelik insani yardımın karadan yapılmasının daha hızlı ve etkili olduğu belirtilirken, yardım örgütleri İsrail tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle bölgeye gerekli yardımın sadece bir kısmının ulaşabildiğini ifade ediyor.
İsrail ise Gazze’deki kıtlığın sorumlusunun kendileri olmadığını savunuyor ve Mısır’la sınır kapısından yardım geçişlerine izin verdiğini belirtiyor.
Bir taraftan İspanyol yardım gemisinin Gazze’ye taşıdığı yardımların sahile yakın bir noktada indirilmesine olanak tanıyacak bir tesisin kurulması için de çalışmalar devam ediyor. Bu gelişme, bölgeye ulaştırılacak insani yardımın etkinliğini artırmayı hedefliyor.
Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Gazze’ye deniz yoluyla yapılan yardım faaliyetlerinin kolaylaştırılması için İsrail’e, büyük limanlarından biri olan Aşdod Limanı’nı kullanıma açma çağrısında bulundu. Bu hamle de, bölgeye uluslararası yardımın ulaştırılmasının önündeki engellerin azaltılmasını amaçlıyor.
ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen müzakerelerde ise, haftalar süren çabalara rağmen henüz bir ateşkes ya da rehinelerin serbest bırakılması konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilemedi.
ABD Gazze’ye liman inşa edecek
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’ye yönelik kara yolu kısıtlamaları ve yardım akışının durma noktasına gelmesi üzerine, geçen hafta Birliğin Durumu konuşmasında Gazze’ye yönelik seyyar liman kurulum planını duyurmuştu.
Biden, bu geçici liman sayesinde Gazze’ye deniz yoluyla daha fazla insani yardımın ulaştırılabileceğini belirtirken, Amerikan askerlerinin bölgeye girmeyeceğinin altını çizmiş ve ayrıca, İsrail’in insani yardım girişlerine daha fazla izin vermesi ve yardım çalışanlarının güvenliğini sağlaması gerektiğini vurgulamıştı.
Bugün ise 13 Mart itibariyle ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Gazze’de yaşayan ve açlıkla mücadele eden Filistinli sivillerin gıdaya erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla, İsrail’in ablukası altındaki bölgeye seyyar liman işlevi görecek dört geminin sefere çıktığını duyurdu.
Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Gazze’deki insani yardım operasyonlarına ve Doğu Akdeniz’de geçici bir iskele inşa etme misyonuna destek olmak üzere” Savunma Bakanlığı’nın, ABD’den 4 adet gemiyi harekete geçirdiğini bildirdi.
Pentagon Sözcüsü, ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan Langley-Eustis Ortak Üssü’nden yola çıkan dört askeri geminin (JLOTS), Gazze’nin kuzey bölgesinde amfibik askeri seyyar liman olarak hizmet vereceğini ve bu sayede büyük yüklerin kıyıya daha kolay çıkarılmasını ve dağıtımını kolaylaştıracağını açıkladı.
Patrick Ryder, söz konusu gemilerin Gazze’ye ulaşması ve seyyar limanın kurulması için gereken sürenin “geçen cuma gününden başlayarak toplam 60 gün” olarak belirlendiğini ifade etti.
Ryder, seyyar iskelenin tam olarak faaliyete geçmesi durumunda, ”Günde yaklaşık 2 milyon öğün yemeğin teslimatını mümkün kılacağını” kaydetti.