Araştırmacılar, dünyanın en ücra köşelerinde de kullanılabilecek ve gece dahi elektrik üretebilen bir güneş paneli icat etti.
Standford Üniversitesi’nden araştırmacıların açık gecelerde güneş pillerinin yüzeyinden dış uzaya kızılötesi ışık halinde yayılan ısıdan yararlanarak çalışan bir cihaz geliştirdi.
Geleneksel PV güneş paneline termoelektrik jeneratör ekleyen araştırmacılar, 50 mW/m2’lik gece enerji üretimine ulaştı.
Gün içerisinde Güneş’in enerjisini toplamak için normal güneş paneli gibi çalışan panel, bundan sonra geceleri de elektrik üretimini sürdürmek için ters yönde çalışacak. İcat edilen sistemin tek olumsuz tarafı ise bulutların gece gökyüzünü sarması; çünkü bulutlar kızılötesi radyasyonu Dünya’ya geri yansıtarak sistemi engelleyebilir.
Kurulumda ucuz ve yaygın malzemeler kullandıklarını söyleyen araştırmacı ekip, sistemin mevcut güneş pillerine eklenebileceğini ve kaynakların sınırlı olduğu ücra yerlerde kullanılabileceğini kaydetti.
Araştırmanın yazarlarından ve Standford Üniversitesi’nden metroloji mühendisi Zunaid Omair söz konusu icata yönelik, “Burada başardığımız şey, her şeyi kullanıma hazır malzemelerle yapmamız, çok iyi bir termal temas sağlamamız ve tüm kurulumdaki en pahalı şeyin termoelektriğin kendisi olması.” ifadesini kullandı.
Bu icatla; dünyada elektriksiz yaşayan 750 milyon insana güvenilir ve temiz bir enerji kaynağı sağlanması amaçlanıyor.
Yenilenebilir bir güç kaynağı olarak kullanılabilen sistem, şebeke dışı konumlarda hem gündüz hem de gece kesintisiz çalışabilecek.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi