Genç kesimden yoğun katılımın olduğu festivalde; ülkenin önde gelen bilişim projelerinin tanıtılması, bilişim yarışmaları ve etkinlikleri ile gençlere geleceğe yönelik bilişim vizyonunun kazandırılması hedefleniyor.
Gençlik Bilişim Festivali’nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe’nin katılımıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Gençlere destek
Bakan Varank, dün açılış konuşmasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gençlere dönük politika, proje ve uygulamaları olan bakanlıklardan biri olduğunu belirterek, gençlerin ilkokuldan üniversite sonrası çalışmalarına kadar her alanda yanlarında olduklarını vurguladı. Deneyap Teknoloji Atölyeleri eğitimleri, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri, burslar, girişimcilik destekleri ve TEKNOFEST gibi çalışmalarla gençlere destek sağladıklarını ifade eden Varank, “Hayatın her alanında gençlere dönük bir programımız var, sık sık gençlerle bir araya gelerek onları bilgilendirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
Gökyüzü gözlem şenlikleri
Varank, gökyüzü gözlem şenliklerine de değinerek, “Gençlerin aileleriyle 3 gece boyunca yıldızları, ayı, gezegenleri izlediği etkinliği sadece Antalya’da düzenliyorduk bu sene Diyarbakır, Van ve Erzurum dahil olmak üzere farklı şehirlerimizde düzenleyeceğiz. Gençlerle beraber geceleri uzayı izleyeceğiz. Bu manada Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu seneki etkinlikleri kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.” dedi.
Bireysel genç girişimci programı
Girişimciliğin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın en önemli politika alanlarından biri olduğunu dile getiren Varank, geleneksel girişimcilere ve teknoloji tabanlı iş yapmak isteyen gençlere destek verdiklerini söyledi. Varank, Bireysel Genç Girişimci Programı’nın spor alanında da açılacağını belirterek, gençleri programa başvuruya davet etti.
Katma değerli üretim
Girişimciliğin katma değer üreten alanların başında geldiğine dikkati çeken Varank, “2 ay önce Hacettepe Teknokent’te oyun sektöründeki bir firmamızı ziyaret ettim. Genç bir arkadaşımız şirketini kurmuş, 9 kişiyle 3 yıl önce kurduğu şirkette yakın zamanda 3-4 ayda geliştirdiği oyunu satmış. Genç arkadaşımız okuldan mezun olalı sadece 4-5 sene olmuş, çalışan sayısı sadece 9 ama böyle bir şirket geliştirdiği oyunu 200 milyon dolara ABD’ye satabilmiş.” diye konuştu.
“Bakanlıklarımız Tmrinize amade”
Varank, bu örneğin girişimciliğin ne kadar değerli olduğunu gösterdiğine işaret ederek, “Emek yoğun işlerden akıl yoğun işlere yöneldiğimizde çok güzel işler yapabiliriz, bu manada da hem Bakanlığımız hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı emrinize amade.” dedi.
“Güzel işler oluyor”
Zaman zaman ziyaret ettiği üniversitelerde kendisine açılacak kadrolarla ilgili soru geldiğini söyleyen Varank, “Gençlerimiz bunun yerine bizi zorlasın, ‘Bana Teknopark’tan yer verin, kendi girişimimi yapayım, bir şeyler üreteyim.’ ya da ‘KOSGEB’den bize destek verin, kendi şirketimi kurmak istiyorum.’ desin. Biz bunları görmek istiyoruz. Bu manada son dönemde çok güzel işler oluyor. Türkiye’yi sizlerin sayesinde, sizlerin teknoloji tabanlı işleriyle çok daha iyi noktalara getireceğiz. Bu manada sürekli karamsarlık pompalamaya çalışanlara, sizleri umutsuzluğa sevk etmeye çalışanlara itibar etmeyin.” dedi.
“Gençlerimize güveniyoruz”
“Biz gençlerimize güveniyoruz, onların neler başarabileceğini biliyoruz.” diyen Varank, “Bütün dünyanın konuştuğu Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçlarını geliştiren gençlerin, mühendislerin, teknisyenlerin yaş ortalaması 30’un altında. Bugün teknoparklara gittiğinizde 20’li yaşlarda çok başarılı gençleri görebiliyorsunuz. Türkiye’nin her tarafında gençlerin yeni geliştirdiği ürünlerle gurur duyuyoruz, dünyada getirdiği seslerle gurur duyuyoruz. Bu manada yapacak çok işimiz var. Olumsuzluk pompalayanlara aldırış etmeden gençlerimizin gücüyle, gayretiyle inşallah Türkiye’yi çok daha yaşanabilir hale getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
3 gün sürecek
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gençlik Haftası kapsamında Gençlik Bilişim Festivali’nin düzenlendiğini hatırlatarak, “Festivalimiz 3 gün boyunca gençlerin bakanlığında, Örnek Stadı’nda ve Altındağ Spor Salonu’nda halkımızın katılımıyla gerçekleşecek. İnovasyon, girişimcilik ve bilişim alanında pek çok etkinlik, yarışma ve projeyi gençlerimizle buluşturacağız. Devletimizin imza attığı iyi uygulama örneklerini, bilişime ilgi duyan katılımcılarla buluşturacağız.” dedi.
Tecrübe aktarımı
Gençleri kamu bilişiminin en üst düzey temsilcileriyle bir araya getireceklerini anlatan Kasapoğlu, “Tecrübe aktarımını gerçekleştireceğiz. Siber güvenlik yarışması olacak, yapay zeka, inovasyon, girişimcilik, proje uygulama gibi alanlarda eğitimler olacak, ilgi çekici stantlar, gösteriler, konserler olacak. Her yönüyle gençlerimizin ilham alacağı, kendini geliştireceği, network sağlayacağı bir festivale imza atmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Açılışın ardından Varank, Kasapoğlu ve diğer konuşmacılar gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Talep üzerine Bakan Varank, gençlerle öz çekim yaptı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi