Türk Donanması’nın yakın hava savunma muhafızı GÖKDENİZ envantere girmek için gün sayıyor.
ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS), 2022 yılı içerisinde ilk kez TCG İstanbul fırkateynine entegre edilerek, göreve hazır hale gelecek.
PHALANX CIWS sistemlerinin ABD’den tedarikinde çeşitli sıkıntıların yaşanması ve birim maliyetlerinin çok yüksek olması sebebiyle Türkiye, ASELSAN’ın öncülüğünde donanma için YHSS geliştirmek için kolları sıvadı.
Bu doğrultuda ASELSAN, ABD üretimi PHALANX CIWS sisteminin yerini alacak GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemini geliştirdi. Kısa bir süre önce atış testlerini başarıyla tamamlayan GÖKDENİZ, Türk Donanması’nın korunmasında etkin bir rol oynayacak.
GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS)
GÖKDENİZ YHSS; ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmat (ATOM) ile birlikte, üzerinde konuşlu bulunduğu gemiyi hedef alan anti-gemi füzelerini imha edebilen nokta savunma sistemi olarak biliniyor. Sistem, sahip olduğu Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması ile parçacıklı mühimmat ve klasik tahrip (HEI) mühimmatının aynı anda yüklenmesine ve hedef tipine uygun olarak istenen mühimmatın seçilmesine olanak sağlamaktadır.
GÖKDENİZ, anti-gemi füzelerinin yanı sıra helikopterler, uçaklar, insansız hava araçları ve su üstü araçları gibi tehditlere karşı da gemi savunmasını etkin şekilde gerçekleştirilebiliyor.
GÖKDENİZ YHSS Genel Özellikleri;
- Stabilize silah kulesi ile deniz durumu 0 – 5 aralığında işletim
- Atış Kontrol Radarı ve E/O algılayıcıları barındıran Entegre Takip Platformu ile hassas hedef takibi
- 3-B Arama Radarı (Opsiyonel)
- Otonom veya Savaş Yönetim Sistemi’ne entegre operasyon
- 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi ile yüksek ateş gücü (1100 atım / dakika)
- Parçacıklı mühimmat ve klasik tahrip (HEI) mühimmatının aynı anda yüklenmesine ve tercih edilen mühimmatın istenen anda seçilerek atılmasına olanak tanıyan Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması (OŞMBM)
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi