Zaman çizelgenizde sonsuza kadar gezinmeye son!
X Mühendislik ekibinin yakın zamanlarda duyurduğu Grok’un yeni özelliği, kullanıcıların her bir gönderinin derinliklerine dalmadan çeşitli tartışmaları ve trendleri hızlıca kavramalarına yardımcı olmak için tasarlandı. “Sizin İçin” sayfası, X’in platformunda paylaşılan ve ağınızda popüler olan haber ve hikayelerin yanı sıra önerilen diğer öğeleri de gösteriyor. X kullanıcıları, trendlerde neler olduğunu zaman tünelinde vakit kaybetmeden anlayabilmek için bu özelliği kullanabilecekler. Örneğin, bir SavunmaTR okuyucusu, “Sizin İçin” sayfasında Türkiye’nin yeni nesil tank projeleri, NATO’nun savunma stratejilerindeki güncellemeler ve savunma sanayiindeki mühendislerin karşılaştığı iş yükü sorunları hakkında hikayelerle karşılaşabilir. Her bir hikayeye tıklandığında, ilgili X gönderileri hikayenin özet sayfasının üst bölümünde yer alarak kullanıcıya konu hakkında genel bir bakış sunuyor.
Yapay zeka destekli savunma sistemleri hakkında Grok tarafından hazırlanan özet şu şekilde örneklendirilebilir:
“Savunma sanayiinde yapay zeka tabanlı sistemlerin giderek artan kullanımı, şirketlerin teknolojik ilerlemeleri hızlandırmasına neden olurken, bu alanda çalışan mühendisler de yoğun iş yükü ve sürekli değişen projelerle karşı karşıya kalıyor.” Haber, savunma stratejilerinde yapay zeka kullanımının getirdiği değişikliklere işaret ettikten sonra, “Eleştirmenler, savunma sanayiinde yapay zeka entegrasyonunun dikkatlice planlanması ve etik standartlara uygun olması gerektiğini vurguluyor…” diyerek hikaye özeti son bulur.
Ayrıca, özetlerin altında “Grok hata yapabilir, çıktılarını doğrulayın” şeklinde bir uyarı mesajı beliriyor.
Trend özetleme fikri yeni olmamakla birlikte, özetlerin ele alınış biçimindeki yenilikçi yöntemler dikkat çekiyor. Önceki yönetim döneminde, Twitter 2020 yılında trendlerine başlık ve açıklamalar eklemeye başlamıştı. Ancak bu süreç, bir yapay zeka botu yerine şirketin kendi iç kaynakları kullanılarak yürütülmüştü. Twitter, günlük trendlerine ek bilgiler ekleyerek ve temsili bir tweet ile daha fazla bağlam sunarak bu bilgileri zenginleştiriyordu. Twitter’ın bu yöntemi düzensiz olmakla beraber bazı trendleri detaylandırırken bazılarını göz ardı etmiş oluyordu.
Teknoloji gazetecisi Alex Kantrowitz, cuma günü X platformunda paylaştığı bir gönderide, Elon Musk’ın X’te yapay zeka destekli haberler üzerine daha geniş kapsamlı planlarını açıkladı. Bu bilgiler, X’in sahibiyle yapılan bir e-posta görüşmesine dayandığı biliniyor.
Kantrowitz’e göre, X’teki konuşmalar, Grok’un özetlerini oluşturuyor. Ancak Grok, insanların platformda ne üzerine tartıştığını dikkate almayarak sadece makale metinlerine odaklanıyor. Bu durumun X üzerinde paylaşılan haberlerin gerçekçi bir portresini çizmede sorunlara yol açabileceği düşünülüyor. Zira insanların platformda tartıştıkları konular genellikle haberin kendisi değil, kişilerin kişisel tepkileri veya görüşleri olabiliyor. Kantrowitz bu durumu “tartışmalı” olarak değerlendirse de bunun bir fırsat olabileceğini de belirtiyor.
New: @elonmusk emailed me about his plan for AI news on X.
The idea is to use AI to blend breaking news and commentary, building real-time summaries of events. Then you can go deeper via chat on Grok.
Here's the full story! I'll be talking more about this on Big Technology…
— Alex Kantrowitz (@Kantrowitz) May 3, 2024
Haber özetleme konusunda mevcut girişimler de dahil olmak üzere başka önemli gelişmelerde mevcut. Örneğin, Arc’ın yeni web tarayıcısı yapay zeka destekli bir özetleme özelliği sunuyor. Bunun yanı sıra eski Twitter mühendisleri, Particle adıyla yeni bir yapay zeka haber özeti servisi üzerinde çalışıyorlar. Bu durumun haber sitelerine olan trafik üzerinde ne gibi etkiler yaratacağı henüz kesin olarak belirlenmiş değil. Kantrowitz, kullanıcıların “merakları uyandıktan sonra kaynak malzemenin daha derinlerine inmekle ilgilenebileceklerine” inanıyor. Ancak yapay zeka özetleri nedeniyle sayfa görüntülemeleri düştükçe bazı haber sitelerinin kapanmasıyla uzun vadede Grok gibi yapay zeka botlarının özetleme işlerini yapması için daha az kaynak kalması da ihtimaller arasında yer alıyor.
Bu yüzden, OpenAI ile Financial Times arasında yakın zamanda duyurulan iş birliği gibi, bazı haber yayıncıları yapay zeka sağlayıcıları ile anlaşmalar yapıyor. Axel Springer, AP ve Le Monde gibi diğer büyük yayıncıların da benzer adımlar attığı görülüyor. Grok Story örneğinde ise, yayıncılar haber içeriğine direkt erişim sağlamak yerine, haber etrafında dönen sohbetler aracılığıyla içeriğe ulaşabiliyor. Bu yaklaşım, zekice olduğu kadar yanlış bilgilendirme riski taşıması bakımından da endişe uyandırıyor.
Grok’s Stories şu anda Premium X abonelerine hizmete açılmış durumda. Premium’a erişim, web üzerinden ödeme yapılması halinde aylık 8 dolardan başlıyor.